Egyre kevésbé jutalmazzák a munkát

Vesztésre áll a munka a tőkével szemben - írja az Economist.

A gazdasági lap cikke rámutat arra, hogy a 80-as évektől kedve világszerte csökken a munkáért fizetett pénz az előállított termékekhez, szolgáltatások értékéhez képest (azaz csökken a munkaköltség aránya a GDP-ben). Ez egyben azt is jelenti, hogy a munkás termelékenységének növekedése már nem jelenik meg a fizetés emelkedésében, hanem a tőketulajdonost jutalmazza.  

Az Economist arra is fölhívja a figyelmet, hogy ez a trend a munkások túlnyomó többségét érinti, de a munkavállalók felső 1 százalékának növekszik a fizetése, azaz a részesedése a megtermelt javakból.

Az Economist cikke megállapítja: a gyorsuló technológiai fejlődés, a növekvő termelékenység az életszínvonal gyors javulását ígéri. Ha azonban a dolgozók bérei nem növekednek, akkor ez az ígéret nem válhat valóra.

A trend egyébként Magyarországra is igaz, erről meggyőződhetünk az OECD statisztikáit böngészve itt.

E világtrend, amelynek legszembetűnőbb jele az egyenlőtlenség robosztus növekedése, illetve a munkavállalók túlnyomó többsége alkupozíciójának gyengülése, több, egymást erősítő okból is táplálkozik: ilyen a gyors ütemű automatizáció, a korlátok nélküli szabadkereskedelem, a munkaerőpiaci szabályok fellazítása, a szakszervezetek gyengülése - utóbbi folyamatok Magyarországon is látványosan felgyorsultak az utóbbi 3 évben.

Ha visszanyúlnánk elemzési keretül Marx munkaérték-elméletéhez, azt mondhatnánk, a világ az utóbbi 30 évben úgy változott, hogy a munkás egyre kisebb részét kapja meg az elvégzett munkája értékének.

Egyelőre nem látszik olyan ellenerő, amely a trendet képes lenne megállítani, s újabban már az IMF egyébként nem marxista közgazdászai is aggódnak az egyenlőtlenség megállíthatatlan növekedése miatt, mind a növekedés fenntarthatósága, mind a társadalom stabilitása okán.

(Kis Miklós - Munka.org)