Aki mer, az nyer, vagy veszít

Karácsony előtt megkezdődik az ünnepi vásári szezon. Az év vége a legjobb időszak a mozgóárus, mobilis vásározók számára, hiszen ilyenkor azoknak is megnyílik a pénztárcája, akikre ez évközben nem jellemző.

A karácsonyi vásárokon a helypénz és a standdíj általában elég magas, ám egy forgalmas helyen kialakított, jól meghirdetett ünnepi vásár óriási tömegeket vonz.

Árrésen lenni

Sokan ebben a hónapban portékájukkal annyit keresnek, amiből 3-4 hónapig, azaz tavaszig jól meg lehet élni. - A nagy kérdés mindig az, hogy éppen milyen árukészlettel rukkoljunk elő, mire lesz nagy a kereslet és kicsi konkurencia - tudom meg Pétertől, aki évközben is piacozik. A megyét járja, egyik városban kedd, péntek vasárnap, másikban szerda, szombat a nagypiac napja, így mindig van hova menni. Mint mondja, akinek van pénze, megéri, ha egyenesen Kínából rendel árut. Onnan egy konténer ideszállítása 3-400 ezer forint, bár az átfutási idő lassú, két hónap is lehet. Egy ismerőse benne van a dologban, és általában jól megy neki. Először megrakodtatja a konténert műszaki cikkekkel, aztán jönnek az apróságok, végül a pici üresen maradt helyekre plüssállatkákat és mobiltokokat tömnek. Jól meg kell rakni a konténert, hiszen üresen vagy félig megtöltve is ugyanannyi az ára, mint teli. - Van olyan műszaki cikk, amelynek darabját ott átszámítva 800 forintért lehet megvenni, arra rájön egy kis útiköltség, meg vám, itthon pedig 65-70 ezerért el lehet adni. Nem rossz haszonkulcs - mondja nevetve beszélgetőtársam.

Persze ez sem ennyire egyszerű, mint amilyennek tűnik. A kereskedelmi képviselők ott egyébként mindent elintéznek. Akkora gyártelepeik vannak, mint Budapest. Ha küld az ember egy mintát nekik, legyen az akármi, legyártják.

Nagy a kockázat

A buktató abban van, hogy a konkurencia kiszámíthatatlan. Egyik évben, ha sikerül valami jól eladhatót rendelni - amit más nem forgalmaz az országban -, azzal nagyot lehet kaszálni.- Bár az újdonsággal is vigyázni kell, mert két véglet van: egyik, hogy viszik mint a cukrot, mert újdonság. Másik, hogy a kutyának sem kell, mert újdonság és nem ismerik - vázolja találóan a békés megyei piacos. Nagyot akkor lehet bukni a dolgon, ha az ember rendel valamilyen karácsonyi szezonterméket, amit vagy karácsony előtt elad, vagy semmikor. Ha nincs szerencséje, a Tesco is ugyanazt rendeli meg importba, és akkor lőttek a boltnak. Persze ez nem csak nagyban, kínai importban működik így. Nagykerekben is be lehet vásárolni, és akár százszázalékos haszonkulccsal továbbadni a portékát. Tavaly az egyik sláger a tönkölybúza pelyvával töltött párna volt. Gondoljunk csak bele, bár tényleg egy egészséges termékről van szó, körülbelül 60 forint értékű textilt használnak fel hozzá, meg a pelyvát, ami mezőgazdasági hulladék. És az ötletet meg kell fizetni: 2000-2500 Ft volt darabja.

- A vásározó az ötleteiből, meg a szerencséjéből él - mondja Péter búcsúzóul, aki e foglalkozás előnyeként kiemeli: nem kell hozzá nagy befektetés, az árukészlet pedig rugalmasan változtatható az igényeknek megfelelően, ha kell, akár naponta is.

Nagy Z. Róbert