Tanácsok váltani készülőknek

Szakmát váltani nehéz, olykor mégis elkerülhetetlen. A szakmaváltásnak olykor lehet belső oka: például az Erickson által leírt életközépi válság, amikor az ember élete derekán úgy érzi, valami újba kell kezdenie. Ugyanakkor a külső kényszer sem ritka: a gazdasági élet ingadozásai, változásai is parancsolóan hatnak.

A váltani készülők számára előnyös önéletrajzi formátum a funkcionális önéletrajzé. A funkcionális önéletrajz a jelölt képességeit állítja reflektorfénybe, míg a szakmai tapasztalatok jóval kevésbé hangsúlyosak. A funkcionális önéletrajzban képességek, készségek szerepelnek címszavakként, s e címszavak köré szerveződnek a különböző tapasztalatok és eredmények Magyarországon a funkcionális önéletrajz kevéssé ismert a munkavállalók, sőt a munkaadók körében is, így használata csak "éles" váltás esetén indokolt. A képzett HR szakemberek ugyan ismerik a funkcionális CV-t, ám ők meg jól tudják, hogy ez a formátum kiválóan alkalmas az önéletrajzi lyukak, illetve a gyakori munkahelyváltás elfedésére. Ezért a személyügyi szakemberek egybehangzóan tanácsolják, hogy a funkcionális önéletrajzot kombinálni szükséges a kronologikus önéletrajz fontos elemével, a szakmai tapasztalatok felsorolásával is. (Természetesen a szakmai tapasztalatok nem az első oldalra kerülnek.)

Motiváció és önbizalom

Nagyon fontos a hiteles, valóban meggyőző motivációs levél. Nem kell hosszúnak lennie, hiszen akkor biztosan nem olvassák végig. A lényeget lehetőleg már az első mondatban közölni kell. Érdemes éreztetni a lelkesedést és a tettvágyat, hiszen leginkább ezek szólhatnak a pályát váltó mellett, egy már tapasztalt jelentkezővel szemben.

Nem szabad senkinek kevesebbnek éreznie magát azért, mert a szakmaváltás nehezen megy. Nem könnyű váltani olyan környezetben, ahol a munkaadók leggyakoribb elvárása a pályázókkal szemben a hasonló munkakörben szerzett gyakorlat. Tudni kell, hogy a váltás Magyarországon különösen nehéz, a rossz nyelvek szerint a vitatható színvonalú képzések miatt is – a felnőttképzés keretében frissen kapott oklevél, vagy a munka mellett nehezen szerzett diploma sem feltétlenül győzi meg a potenciális munkaadót. A munkaadók és tanácsadó cégek leginkább a szakmai tapasztalatban bíznak. Ugyanakkor akad néhány nagy cég, amely a jelöltek képességeire helyezi a hangsúlyt kiválasztásánál, s hajlandó belső tréningekre áldozni. S vannak olyan kisebb vállalkozások is, amelyeknek vezetője látva az őszinte lelkesedést és elhivatottságot, érdemesnek találja (különösen szimpátia esetén) próbaidőre alkalmazni a tapasztalatlan, ám tettekre kész jelentkezőt.