Trend

Nem keresünk munkát a Facebookon

Magyarországon a felnőttek leginkább az ismerőseikkel, családtagjaikkal tartják a kapcsolatot a közösségi oldalakon, az üzleti kapcsolattartás vagy a munkakeresés viszont legtöbbjük számára nem itt zajlik - derül ki a Kutatópont legfrissebb elemzéséből.   

A kétezer felnőtt személyes megkérdezésével készült kutatás eredményéből kiderül: az emberek fele nem kíváncsi a cégek, szervezetek megnyilvánulásaira.  

    A legnépszerűbb közösségi oldal a Facebook, itt tízből négy magyar felnőtt van jelen, míg a második helyen a Skype áll, majd a YouTube és a Google+. A többit a felnőtt lakosság legfeljebb 4 százaléka használja.  
    A Facebookon a 18-29 évesek háromnegyede van jelen, a felsőfokú végzettségűek 62 százaléka, a budapestiek több mint fele.

Az álláspiac útvesztőiben igazítana el a Munkástanácsok

Az önmagát "keresztény értékrendű szakszervezetként" aposztrofáló Munkástanácsok Országos Szövetsége (MOSZ) Munkavállalói Akadémia címmel elindította országosan egyedülálló elektronikus képzési portálját.
  A szakszervezeti szövetség közleményében kiemeli, hogy prioritásnak tekintik a munkavállalók képzését, és tudatosságának növelését, ezért indították az internetes képzési portált , amelyen megkezdődik a munkavállalói ismereteket tartalmazó képzési anyag oktatása. Az oktatási anyagot a Szegedi Tudományi Egyetem Állam- és Jogtudományi karának oktatói, valamint a Munkástanácsok szakértői készítették.

Hol keresi példaképeinket az iparkamara?

Immár szokványos, hogy- legalább- az átfogó foglalkoztatás- és iparpolitikai tervezés helyett a távol-keleti munkaerő vasfegyelmét és hangyaszorgalmát állítják be számunkra mintaképül a gazdaság(politika) befolyásos emberei. A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke azonban most mellélőtt...

A miniszterelnök már korábban kinyilatkoztatta számunkra, hogy "versenyképesebbek leszünk, mint Kína"- ám nem hiszi senki, hogy ő, az elmúlt években lezajló strukturális átalakulás miatt tekinti riválisnak az ázsiai országot - sokkal inkább lemaradt egy brossurával.

Irtózatosak a vagyoni különbségek

A világ 85 leggazdagabb emberének vagyona megegyezik a világ vagyoni szempontból alsó 3,5 milliárd emberének  a vagyonával, azaz a Föld fele lakosságának a vagyonával- hívja föl a figyelmet az Independent.

 Az újság az Oxfam kutatására hivatkozik, amelyből az is kiderül, hogy a világon felhalmozott vagyon mintegy fele a lakosság 1 százalékának kezében van. 

A szervezet arra figyelmeztet: a gazdasági erőforrások e hatalmas koncentrációja egyre kevesebb ember kezében jelentős veszélyt jelent, elkerülhetetlenül fokozza a szociális feszültségeket, s növeli a kockázatát a társadalmi összeomlásnak.

Az év legcsúnyább német szava

|

A szociális turizmust (Sozialtourismus) választotta 2013 legcsúnyább német szavának a Darmstadti Egyetem nyelvészekből és újságírókból álló független bizottsága. A kifejezés az Európai Unió közép- és kelet-európai tagállamaiból bevándorló munkavállalók szociális juttatásairól szóló közéleti vita révén terjedt el.

    A kedden ismertetett döntés indoklása szerint a szociális turizmus szóösszetétellel "egyes politikusok és médiumok hangulatot keltenek a nemkívánatosnak minősített bevándorlók, különösen a kelet-európaiak ellen".

Lenne évi 20 millióért rabszolga?

A nagybankok és brókercégek csak kizsákmányolják a pályakezdőket, gyakorlatilag rabszolgasorsba kényszerítik az alkalmazottaikat, hangzik el egyre többször a pénzintézetekkel kapcsolatos vád, írja a Business Insiderre hivatkozva a porfolio.hu.

Egyre kevésbé jutalmazzák a munkát

Vesztésre áll a munka a tőkével szemben - írja az Economist.

A gazdasági lap cikke rámutat arra, hogy a 80-as évektől kedve világszerte csökken a munkáért fizetett pénz az előállított termékekhez, szolgáltatások értékéhez képest (azaz csökken a munkaköltség aránya a GDP-ben). Ez egyben azt is jelenti, hogy a munkás termelékenységének növekedése már nem jelenik meg a fizetés emelkedésében, hanem a tőketulajdonost jutalmazza.  

Kérésre ki kell adni a bért készpénzben

Az elmúlt hónapokban a megnövekedett banki költségekre hivatkozva számos munkavállaló szüntette meg bankszámláját és tájékoztatta arról munkáltatóját, hogy a munkabérét készpénzben kéri. A munkáltatók a munkabér fizetési kötelezettséget ilyen esetben a bankszámla hiányára hivatkozva  nem tagadhatják meg, és kötelesek arról gondoskodni, hogy a munkabér  a készpénzfizetésre vonatkozó szabályok szerint  a munkavállaló részére megfizetésre kerüljön - hangzott el a PwC Magyarország mai sajtóbeszélgetésén a Munka.orgnak küldött közlemény szerint.

A készpénz fizetés viszont jelentős többletteherrel jár, hiszen egyrészről a készpénzt a pénzintézetből el kell hozni, másrészről a készpénzt a munkavállaló részére el kell juttatni és munkaidőben, a munkavégzés helyén részére át kell adni.

A magyarok fele külföldre költözne egy jó állásért

|

A magyarok 93 százaléka úgy gondolja, hogy az országban nem léteznek biztos munkahelyek, ami többek között Chile, India és Törökország eredményénél is rosszabb - derült ki a Randstad Workmonitorból. Minden második magyar külföldre költözne egy jó állásért.

A görögök után a magyarok közül gondolják a legtöbben, hogy a hazájukban nem léteznek biztos munkahelyek. A harmadik helyen Spanyolország áll, így ez a vélekedés valószínűleg a gazdasági válság által érzékenyebben érintett országokban elterjedtebb - derült ki a Randstad Munka.orghoz eljuttatott közleményéből, amely a Randstad Workmonitor 2013 tavaszán felvett adataiból szemezget. Szlovákiában 11, az Egyesült Királyságban 12, Németországban pedig 35 százalékponttal alacsonyabb a munkával kapcsolatos bizonytalanság.

Ukrajnából is külföldre menekülnek a munkavállalók

|

Újabb kivándorlási hullám indult el Ukrajnából, de a kilencvenes évekkel ellentétben most főként fiatalok hagyják el hazájukat, hogy külföldön szerezzenek diplomát, és utána nem térnek haza - írta a Fokusz című ukrán hetilap legfrissebb számában.

    A nemzetközi migrációs szervezet adatai szerint jelenleg legalább hatmillió ukrán dolgozik külföldön. A legnagyobb részük 18 és 35 év közötti, fő úti céljuk a nyugat-európai országok, valamint az Egyesült Államok és Kanada.

    Az elmúlt néhány évben kivándoroltak többsége már nem szakképesítést nem igénylő munkát végez nyugaton, mint a kilencvenes években emigráltak többsége.

Tartalom átvétel

Érdekes/hasznos volt, csatlakozom a munka.org Facebook-csoportjához: