Állásinterjú

Furcsa kérdések állásinterjún

Az álláskeresők többsége jól tudja már, hogy állásinterjúkon olyan kérdések is elhangzanak, amelyek hétköznapi beszélgetéseinkben aligha fordulhatnának elő. Mi a legnagyobb hibája, hol szeretne tartani öt év múlva - alig akad olyan rutintalan jelölt, akit meglepnének ilyen kérdések. A tapasztalt állásvadásszal is megfordul a világ azonban, amikor az interjú vezetője megkérdezi: milyen állat szeretne lenni, s miért?

Hibátlan viselkedés állásinterjún

Görög Ibolya protokollszakértő tanácsai

Manapság a legfontosabb "európai mérce", ki mennyire tanult ember - nemcsak a diplomások számára hirdetett pozíciókban, hanem a középfokú végzettséggel betölthető állások esetében is. A lehetséges munkaadó felé ezért érdemes a "tanultság" jeleit kommunikálni.

Öltözet férfiaknál: a tanult ember jelzése az ing és a gallérra rendesen rákötött nyakkendő. Lehet öltöny, lehet nadrág és zakó, sőt, nyáron, ha nagyon meleg van, egy vékony szövetnadrág, ing, nyakkendő. A cipő és a zokni legyen sötétebb, mint a nadrág.

Így válaszolj az állásinterjún

Összegyűjtöttük az állásinterjúk néhány gyakran elhangzó kérdését, és kulcsokat is adunk a nyerő válaszokhoz.

Miért éppen Önt kellene alkalmaznunk?

Erősségekről és eredményekről kell beszélni.

Mit gondol a jelenlegi/előző főnökéről?

Pozitívan kell beszélni /bűnrossz főnök esetén is/.

Miért akarja otthagyni (hagyta ott) előző állását?

Semmi rosszat, semmi személyes konfliktust nem szabad említeni. Inkább arról beszéljünk, nem volt kihívás, fejlődési lehetőség.