Foglalkozás

Rendszergazdák

Ma már majdnem minden munkahelyen számítógépek segítik a munkát, de azok kezelői általában ritkán értenek  a számítástechnikához. Jó, ha a rájuk bízott feladatokat el tudják végezni a számítógépeken. Mint minden gép, a számítógépek és a rajtuk levő szoftverek is időnként karbantartásra szorulnak.

A karbantartást szakszerűtlenül végezve a gépek és a szoftverek is sérülhetnek, amivel nagy károkat okozhatnak a cégnek. Így minden nagyobb gépparkkal rendelkező cég megbíz egy vagy több rendszergazda képzettségű embert a számítógépek felügyeletével és karbantartásával.

Orvosi diploma után

Gyógyítónak lenni a történelem folyamán mindig is óriási presztízzsel járt, és talán csak a legutóbbi időkben és hazánkban vesztett a szakma megbecsültségéből. Végigtekintve az orvosok elhelyezkedési lehetőségein, az itthoni gyógyító munka végzése nem a legkedvezőbb anyagilag. 

Dr. Hegedűs Beáta is úgy gondolta még az egyetemi évek elején, hogy egy napon orvossá lesz. A terv azonban időközben változott: gyógyszerismertetőként, ismertebb néven orvoslátogatóként keresi kenyerét.

Hogy működik a modellvilág?

Hogyan lehet bekerülni a keresett, jól megfizetett modellek közé? Ki lehet-e kerülni a tisztességtelen ajánlatokat, mire számíthat egy kezdő, és hogy élnek a profik?

Sok tizenéves lány szeretne befutott, menő modell lenni. A modellkedés bizonyára mindig divatos foglalkozás lesz. Ahogy Díner Tamás fotóművész fogalmaz egy interjúban: "Minden modell sztárságra vágyik. Szeretnének Cindy Crawfordok vagy Claudia Schifferek lenni, és ez így van jól."

"Az ingatlanozás egy nagy humbug"

Az ingatlanozás olyan szakma, mint bármilyen más értékesítési pozíció. Azonban ez egy olyan teljesítményarányos jövedelemforrás, ahol sokat számít a munkára fordított idő, de még többet annak hatékonysága.

A kilencvenes években kezdődött az ingatlanozás, mint szakma szárnyra kapása, mely az ezredforduló után élte aranykorát, majd két-három év óta ez a folyamat megállni látszik. A különböző és sokak által   kevéssé kedvezőnek ítélt állami intézkedések következtében a lakáspiac megtorpant, és azóta kisebb lökésekkel, de egy helyben topog.

Artisták

Az akrobata, a zsonglőr, a légtornász, a bűvész és a bohóc látszólag teljesen különbözőek. Egyik a magasban egyensúlyoz, a másikuk nyulakat varázsol elő cilinderből, és olyan is akad közöttük, akinek keménykalapja és krumpliorra van. Néhány vonásukban mégis hasonlítanak: cirkuszban találkozunk velük, mindnyájan artisták, nagy részük az Artistaképzőben végzett.