Fizetés

A vártnál kisebb mértékben nőttek a keresetek

| |

Nem valószínű idén sem a fogyasztás növekedése - erre lehet következtetni a keresetek és az alkalmazotti létszám alakulásából.

    A Központi Statisztikai Hivatal szerint idén januárban a bruttó átlagkeresetek nemzetgazdasági szinten 2,5 százalékkal, a családi kedvezmény figyelembevétele nélkül számított nettó átlagkeresetek 3,9 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit.

Vége a szabadságbohózatnak, állandó lesz a munkabér

|

A szabályok hamarosan úgy változnak, hogy a kifizetett munkabér független legyen a szabadsággal érintett hónap munkanapjainak számától és a távollét időtartamától - derül ki a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) szerdai közleményéből.

-

-

-

Szabadság 2013 - itt a számítási mód

| | |

 A szaktárca közzétette, hogyan kell szerinte a szabadságos hónapokra fizetést számolni. A szövegből kiderül: eltérések lehetnek a szokott alapbértől, de nem annyira drasztikusak, mint korábban arról hallani lehetett, mivel a ledolgozott napokra a fizetést nem a 174-es osztóval kell számítani, hanem arányosan, az adott hónap tényleges munkanapjai arányában.

 

Mindez természetesen csakis a havi alapbéresekre vonatkozik. Íme a legfontosabb rész az útmutatóból:

 

Szabadság 2013 - teljes a káosz

|

Nem világos, hogyan kell kalkulálni a fizetést abban a hónapban, amikor a dolgozó szabadságon van.
   

A fizetés a vakáció időpontjától függ

| |

A munkaadókat és a munkavállalókat is alaposan megtréfálja az új munka törvénykönyve, a havi bér a szabadság időpontjától is függhet.

 Az új Mt. szerint ha valaki szabadságra megy, akkor nem ugyanannyi bért kap egyik hónapban, mint a másikban, és nem is annyit, mint amennyiben a munkaadójával megállapodott - derül ki az origo.hu cikkéből.

Ha a dolgozó 5 nap szabadságra megy januárban, és 100 ezer forint a havi bruttó alapbére, akkor nem 100 ezer forintot kap, hanem 105 745 forintot, míg ha februárban megy el öt nap szabadságra, akkor 91 952 forintra jogosult, ha márciusban veszi ki az öt nap szabadságot, akkor abban a hónapban 96 552 forintot kap bruttóban. Ez a távolléti díj számításának szabályai miatt van.

A cégek ötöde befagyasztja a béreket

| |

A vállalatok egyötöde 2013-ban befagyasztja béreit, a többi cég egyelőre kivár, de a bérnövelést tervezők is az inflációnál kisebb mértékben emelnének - derült ki a Hay Group Magyarország tanácsadó cég legutóbbi, közel 500 magyarországi vállalatra kiterjedő kutatásából, amelybe főként nagyvállalatokat vontak be.

    A cég szerint az idén várható 3,5 százalékos inflációhoz képest csak 3,2 százalékos átlagos béremeléssel számolnak a vállalatok. Tavaly az 5,7 százalékos infláció mellett átlag 3,3 százalékkal nőttek a bérek, vagyis 2,2 százalékkal csökkentek a bruttó reálbérek.

Kalkulátor: mennyit ér 2013-ban a fizetése?

| |
Nagy a káosz abban, hogy vajon hogyan változik jövőre a reálbér, többféle inflációs előrejelzés van, de mi segítünk rendet vágni a káoszban, s még egy kis kalkulátorral is szolgálunk.

A kormány 5,2 százalékos inflációval számolt, amikor a jövő évi költségvetést tervezte. A jegybank szerint az infláció viszont csak 3,5 százalékos lesz, figyelembe vették a kormány által elhatározott 10 százalékos rezsicsökkentés is.

A gazdaságkutatók előrejelzései tovább fokozzák a zavart: a Századvég Gazdaságkutató 4,3 százalékot vár, a GKI 5, a Kopint-Tárki 5,2, a Pénzügykutató 5,3 százalékot.

Tartalom átvétel

Érdekes/hasznos volt, csatlakozom a munka.org Facebook-csoportjához: