Társadalom

-

Igazságok és tévedések a közmunkaprogramról

|


Az MSZP szerint a kormány a közmunkaprogramok "szétverésével" bebizonyította, hogy a közfoglalkoztatás területén csak a statisztikák javítására koncentrál és nem akar valódi esélyt teremteni - mondta hétfői sajtótájékoztatóján Csige Tamás, Hajdúdorog szocialista polgármestere. A Belügyminisztérium (BM) cáfolta a sajtótájékoztatón elhangzottakat.

Ki dolgozna nyugdíjkorhatár fölött?

A magyar munkavállalók kétharmada még akkor sem dolgozna a nyugdíjkorhatár után, ha emelnék a fizetését - derül ki a Randstad humánerőforrás-szolgáltató cég Workmonitor című felmérésének adataiból.

A  felmérést 18-65 éves, legalább heti 24 órában fizetett alkalmazottként dolgozók körében végezték, és azt szerették volna megtudni, hogy a dolgozók mennyire motiváltak a nyugdíjazás utáni munkavégzésre. A felmérés során összesen 2430 magyar munkavállaló válaszolt a kérdésekre.

Találj állást karácsonyra!

A legtöbb munkanélküli úgy véli, november - december környékén fölösleges állást keresni. Hiszen a legtöbb cégnél az ünnepek kerülnek előtérbe, és a vezetők nagy része az év végi határidőkkel birkózik. Mi több, ha valaki már jó ideje küzd állásért, megragadja az alkalmat, hogy az év vége felé lazítson egy kicsit. Holott...

Játszani jó!

Előfordul, hogy nem értünk egyet kollégáinkkal, főnökünkkel, vagy nagyon idegesít egy munkatársunk stílusa, mégis hallgatunk és nyelünk. Az elfojtott feszültség nem tesz jót sem az egészségünknek, sem elvégzendő feladatainkra nincs jó hatással. Társasjátékokat játszva azonban "meg lehet verni" akár a főnököt, akár irritáló kollégáinkat.

A közös játék közben beszélgetünk, viccelődünk, így egymás megismerése, a másikra való ráhangolódás is könnyebben megy. Ráadásul számtalan szituációt élhetünk át, melyekben a játékszabályokat betartva, következmények nélkül kifejezhetjük magunkat, még agressziónkat is. Valakiben felmerül a kérdés: kinek van kedve munkaidő után együtt lenni az utált vagy kevésbé utált, de unalomig látott arcokkal. Akár egy csapatépítő tréning keretein belül is játszhatunk! A témáról bővebben a következő oldalon olvashatnak: http://www.fn.hu/cegek/20110808/igy_verheti_meg_fonoket/

Demonstráció a munkavállalók védelmében

|

Demonstrációt szervez négy szakszervezet szeptember 12-ére, az őszi ülésszak első napjára a Parlament elé, hogy tiltakozzanak a kormány munkavállalókat érintő eddigi és tervezett intézkedései ellen.

LMP: "a kórházak lehúzhatják a rolót"

|

Az LMP szerint további ápolónők elvándorlását eredményezheti, ha elfogadják az új munka törvénykönyvének tervezetét, amely negyedére csökkentené az éjszakai műszakpótlékot és megszüntetné a délutánit.

Az ellenzéki párt keddi, MTI-hez eljuttatott közleményében emlékeztet arra, hogy a közelmúltban csoportosan távozott negyven nővér a pécsi klinikáról Németországba, ahol a nettó kezdő fizetés átszámítva jóval félmillió forint felett van. A kormány most mégis azt vette a fejébe, hogy még jobban megsarcolja azokat, akik eddig még nem mentek el - fogalmaznak. 

Jövőre öt hosszú hétvége - öt dolgos szombat?

|

Jövőre öt pihenőnapot kaphatnak a munkavállalók a munkaszüneti napok körül, de ezeket le kell dolgozni szombatonként.

A kormany.hu internetes oldalon érhető el a Matolcsy György által jegyzett, a 2012. évi munkaszüneti napok körüli munkarendről szóló rendelettervezet.

Szijjártó: "ez csak konzultációs munkaanyag"

|

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) által pénteken nyilvánosságra hozott dokumentum csak a munka törvénykönyvének egy "konzultációs munkaanyaga", amelyhez a kormány jelenleg és továbbra is várja az észrevételeket és javaslatokat - mondta szerdán Szijjártó Péter a miniszterelnök szóvivője újságíróknak.

Fidesz: munkaanyag a munka törvénykönyv tervezet

|

A Fidesz frakcióvezetője szerint az új munka törvénykönyvében olyan szabályozásra van szükség, amely a munkanélkülieknek, a gyermeket nevelő anyáknak, a szülési szabadságról visszatérőknek a munka világába való visszavezetését szolgálja. Lázár János az MTI megkeresésére hétfőn úgy nyilatkozott: ezzel ellentétes szabályozást a Fidesz nem fog támogatni. A kormánypárt a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) által közzétett dokumentumot munkaanyagnak tekinti.

Tartalom átvétel

Érdekes/hasznos volt, csatlakozom a munka.org Facebook-csoportjához: