Tanfolyam folyam

Amiből csak az oktatócég profitál

Nem könnyű átlátni, melyik tanfolyam nyújt esélyt az elhelyezkedésre. A képző cég rendszerint azt állítja, hogy amit kínál, azzal jól lehet boldogulni az álláspiacon. De miért is mondana mást, ha ebből él?

Akadnak kurzusok, amelyekről a résztvevők is tudják, hogy nem segíti őket jobb álláshoz - hobbiból járnak el. Olyan tanfolyamok is vannak, amik első pillantásra hasznosnak látszanak, álláskereséskor azonban kiderül: a megszerzett oklevélre nincs jelentős kereslet a munkaerőpiacon. Ilyen típusú tanfolyamokból szemezgettünk...

Ingatlanközvetítő

Az újságok oktatás és tanfolyam rovataiban gyakran hirdetnek különböző ingatlanközvetítő kurzusokat. Az árak 80 ezer és 100 ezer forint között vannak. A képzési idő három-hat hónap (heti gyakoriságtól függően), van hétvégi és hétköznapi napközbeni képzés is. Ez azt feltételezi, hogy volt pénzünk a tanfolyamra, de jelenleg nincs állásunk, hiszen munkaidőben is részt tudunk venni oktatáson.

De mit vár el az ingatlanközvetítő cég a jelentkezőtől? Kitalált barátnőm nevében hívok fel néhány álláshirdetést. A barátnő általános iskolát végzett, ami nem probléma, nem szükséges magasabb szintű végzettség. Azt is "bevallom", hogy még sosem dolgozott ilyen területen - de ez sem gond. Mire van szükség? Legyen agilis, rámenős, tudjon beszélni, akarjon, és legyen "érzéke" a munkához. Éppen arra készül, hogy elvégezzen egy tanfolyamot; attól nőnének az esélyei? - próbálkozom egy másik helyen. Nem kell ide iskola - semmilyen előnyt nem jelent. Felesleges idő és pénzkidobás, nem a gyakorlatról szól! Ne üljön az iskolapadban - nálunk két hét alatt beletanul, és már kereshet is - kapom a tájékoztatást. A munkaközvetítőnél sem a képzett, hanem inkább a gyakorlott ingatlanost keresik. (Egyéni vállalkozói igazolvány kiváltásánál azonban kell a tanfolyami bizonyítvány.)

Töltőállomáskezelő

Szinte mindenütt maga tankol a sofőr, mégis tanfolyamon okítják a benzinkút kezelését. Mitől szakma vajon a benzinkútkezelés?

Megkérdeztük egy töltőállomás vezetőjét, feltétel-e náluk a felvételnél a szakképesítés? Kiderült, hogy nem - előnyt mindenesetre jelenthet. A dolgozókat maguk tanítják be, de nem a tankolás technikája a legfontosabb elem. Elsősorban a biztonsági kérdésekre, a benzinkút-üzemeltetés szigorú előírásainak betartására helyezik a hangsúlyt. Ha valaki megbízhatónak bizonyul, akkor azt elküldik az Országos Képzési Jegyzékben is szereplő (OKJ-s) vizsgára.

Takarító

A takarító szakma nyolc évet lobbizott azért, hogy OKJ-s képzése legyen. Mostanában hirdetik meg az első ilyen jellegű tanfolyamokat. A takarító szakképzést sokan és sokszor kigúnyolták, pedig nagyon összetett szakma, és a cégek nagy eredménynek tekintik ennek hivatalos elismerését. Legalábbis így nyilatkoznak. Oktatással több társaság is foglalkozik, felmerülhetett volna már a szakképzett takarítók iránti igény. Ezzel szemben az álláshirdetések -szakképzettség nélkül - rovatában szinte kizárólag takarítókat keresnek. Akkor most ez a képzés a piaci igényekre támaszkodik, vagy sem? Vagy majd a képzés meghozza az igényeket? Vagy egyszerűen csak annyi a probléma, hogy a szakképzett takarítónak többet kellene fizetni - ezért nincs rá igény?

Autóértékesítő

Magyarországon először autóértékesítő szakképzés indul (OKÉV számmal). Elméleti és gyakorlati képzés márkakereskedőknél

- olvasható a hirdetésben. Az oktatócég képviselőjétől megtudtam, a szakma régi vágya, hogy legyen átfogó felkészítés a vállalati tréningek helyett. A szalonokba mindenféle területről érkeznek jelentkezők - az iskola az ő általános képzésüket vállalja. A jelentkezők tanulnak hitelügyintézést, biztosításkötést, szervizzel kapcsolatos tudnivalókat, a használt és új autók értékesítéséhez szükséges ismereteket. Állítólag nagy volt a szakma érdeklődése a végzettek iránt, elkapkodták őket. De az is kiderül: attól, hogy valaki elvégzi ezt a tanfolyamot, még a kereskedőnél is be kell tanulnia, csak ez gyorsabban megy neki, mint a teljesen kezdőknek.

Az autókereskedésben gyakorlattal rendelkező munkatársat keresnek. Ha nincs gyakorlata, de szimpatikus az illető, rátermettnek tűnik és tud beszélni, akkor is behozhat egy fényképes önéletrajzot - nem esélytelen. És ha elvégezné a tanfolyamot? - kérdezem férjem nevében (akinek szerencsére van állása, és nem akar autókereskedő lenni). Nem kell a tanfolyam, csak legyen agilis, kitartó, majd mi betanítjuk! - kapom a választ. Hol vannak itt a piaci igények?

Vőfélyképző

Álmomban sem gondoltam volna, hogy a falusi lagzik cifrán felöltözött, rigmusokat kurjongató, mókázó daliáit is képezni fogják egyszer! A képző szerint óriási az igény a vőfélyekre. Igaz, hogy csak saját kapacitásuk kielégítésére oktatnak, de előfordul, hogy harminc "esküvője" is van egy nap! Komoly szakma a vőfélyé, egy évig tanulják a jelentkezők szombatonként az esküvőkön - addig fizetést sem kapnak. Csak a legügyesebbek maradnak - a legfontosabb az akarat, mint megtudtam. A vőfély városi megfelelője a ceremóniamester, neki két hónap tanulás elég. Általában kiskeresetű köztisztviselők és rendőrök jelentkeznek a tanfolyamra, akiknek azért mégiscsak van egy rendes állásuk is.

PR-, marketing- és egyéb menedzserek

Egyre több helyen végezhetők el a különböző, jól hangzó - különben felsőfokú és OKJ-s "menedzser" tanfolyamok. Mégis meggondolandó, hogy megéri-e a befektetés, hiszen manapság például egy marketingmenedzseri pozíciót egyetemi szakdiplomával is nehezen szerezhet meg a pályakezdő. Az érintett szakma szerint viszonylag hasznosak a vendéglátóipari, idegenforgalmi szakmenedzser képzések.

Protokoll ügyintéző

Érettségi és középszintű nyelvismeret szükséges a tanfolyami részvételhez. A kurzus elvégzése után idegennyelven is segíthetjük (a középszintű nyelvtudásunkkal!) a protokoll területén irányító vezetőt a hazai és nemzetközi kapcsolattartás formai követelményeinek betartásában. A beiratkozás előtt érdemes azonban átgondolni, hány ilyen típusú munkakör lehet hazánkban, s évente vajon hányat hirdetnek meg?

Non plus ultra

"Digitális fényképezőgép képeinek számítógépes feldolgozása". Ha nincs ismerős, barát, aki megmutatná, hogyan kell a képeket archiválni, akkor jelentkezni lehet ilyen tanfolyamra is 40 órában, 47 ezer 500 forintért. Nekem a férjem tíz perc alatt mutatta meg, mit hova kell dugni a számítógép és fényképezőgép között, s melyik gombot kell megnyomni ahhoz, hogy elmentsem a képeket...

OKÉV-szám

Számos oktató cég OKÉV számmal hirdeti tanfolyamát, mintegy annak komolyságát emelendő. AZ OKÉV az Országos Közoktatási Értékelési és Vizsgaközpont rövidítése. Az OKÉV szám megléte azonban - mint azt a Foglalkoztatási Hivataltól megtudtuk - semmilyen garanciát nem jelent az oktatás tartalmára vagy minőségére vonatkozóan. A szám csupán annyit jelent, hogy az oktató céget egy hatósági eljárás keretében nyilvántartásba vették, ami egyébként alapfeltétele a felnőttképzési tevékenység folytatásának.

"A nyilvántartásba történő bejegyzés önmagában nem jelenti a felnőttképzést folytató intézmény tevékenységének szakmai elismerését." (48/2001. (XII.29.) OM rendelet 2.§(4) bekezdése)

Tamásné Szabó Zsuzsanna

Érdekes/hasznos volt, csatlakozom a munka.org Facebook-csoportjához: