Sztriptíztáncosként tudni kell a határt

Aki profi és elismert táncosnő szeretne lenni, ne a pénzért kezdjen bele. Az első és legfontosabb: szeressen táncolni és tudja hol a határ.

A sztriptíz a vetkőzés művészete - tartják a szakma szakavatottjai -, nem pedig a test áruba bocsátása. Ehhez képest Magyarországon hajlamosak vagyunk egyenlőségjelet tenni sztriptíz táncos és prostituált között. Talán azért, mert sok sztriptíz bárban a lányok egy kis pluszért másra is kaphatók. Másképpen: a sztriptíztáncos fedőnév mögé bújva elvállalnak ezt-azt, rontva ezzel a szigorúan szexmentes szakma hírnevét. Pedig aki igazán komolyan veszi a sztriptízt, annak nem fér bele semmilyen etyepetye. Ezeket a táncos lányokat még megérinteni is tilos.

Farkasok közt

A szemet gyönyörködtető munka persze sokszor kezeket is gyönyörködtet. Azok a vendégek, akik többet fogyasztanak a kelleténél, szívesen engedik szabadon fantáziájukat és érintéseiket. A legtöbb lánynak fizetnek, egy kis extra szolgáltatásért cserébe. Azonban számos helyen nem kérnek, hanem parancsolnak; a vendég és a bártulajdonos is sokszor saját tulajdonának gondolja a táncosokat. Óvatos és megfontolt legyen, aki belevág - tanácsolják a tapasztaltabbak. Sok lányt magával ragad a csillogó világ illúziója és a nagy ígéretek: rengeteg pénz, luxusszállás, tengerpart és napsütés, szigorúan szexmentes munkáért cserébe - olvashatjuk az apróhirdetéseket. A lelkes "munkaerő" pedig rohan, még mielőtt tájékozódna. A szerencsepróbából végül nem egyszer szomorú és ijesztő történetek születnek.

Az erkölcsi rend benned

- Egyszer egy déli országban egy maffiózó a fellépésem után kitett elém az asztalra egy szemérmetlenül nagy összeget, hogy menjek el vele fél órára - kezd bele egyik felejthetetlen történetébe Pirner Alma, Magyarország egyik legismertebb sztriptíztáncosa, aki idén nyolcvan nő közül negyedik helyezést ért el a sztriptíz Eb-n. Sőt, a közönségdíjat is neki ítélték oda. - Elmondtam, hogy komoly kapcsolatban élek, szeretem a párom, és szó se lehet róla. Aztán menekülnöm kellett és fél évig bujkálnom. Egy arab ország uralkodója is meghívott nyolccsillagos szállodájába, hogy tegyek a kedvére. Azt is visszautasítottam.

A táncos szakma, miután erotikus műfaj, mindig magában rejti a "több pénzért egy kis hancúrozás" bevállalásának lehetőségét is. Ezen a határvonalon pedig már mindenki maga dönti el, neki mi fér bele. Aki fejébe veszi, hogy mindenképp színpadra kerül, az megtalálja a módját. Így vagy úgy. A szórakoztatásnak erre a fajtájára mindig lesz kereslet. Azonban legyünk óvatosak és próbáljunk meg tájékozódni, mert sok munkaadónál a táncos munka mást is jelent.

- Nagyon más bárban táncolni, mint egy meghívásos tíz perces show-n elvarázsolni a közönséget - állítja Mészáros Dóra, a közönség kedvence, akit számos újság címlapján láthattak már. - A bárokban ott kell lenni egész nap, és elvárják, hogy "lap dancelj" (szexi tánc a vendég ölében), vagy menj el privátban táncolni. Én show-kat vállalok csak.

Meghívott táncosként show-kban fellépni kellemesebb és biztonságosabb, mint kétes klubokban reggeltől-estig a vendégek kívánságait lesni. Azonban addig eljutni, hogy a munka találjon meg, kitartásra és táncos rutinra van szükség. Persze itt sem ártanak az évek során kialakított munkakapcsolatok.

Dóra soha nem megy egyedül, mindig van mellette egy férfi, aki általában a sofőr. A sofőr amellett, hogy több száz kilométert levezet, vigyáz is a lányokra. Egy-egy fellépés alkalmával ugyanis a közönség soraiból sokan szívesen tesznek ajánlatot.

- Sajnos még ott tartunk, hogy nyomatékosítani kell az emberekben, nem prostituált vagyok, hanem táncos - panaszolja Dóra. - Nem szexuális szolgáltatásról, hanem egy show-műsorról van szó, ami tíz percig tart. Amint vége, megyek a következő helyre vagy haza, soha nem maradok ott.

Nem minden a pénz

Alma tudatosan fogott bele karrierje építésébe. Kicsi korában klasszikus balettet és dzsesszbalettet tanult, később a társastáncban próbálta ki magát. Legközelebb a revü műfaja áll hozzá.

- Emlékszem, milyen csodálattal néztem a Rio de Janeiró-i karnevál félmeztelen táncosait. Engem magával ragadott ez a világ. Nem a pénz miatt kezdtem bele, hanem a tánc szeretete indított el utamon.

Természetesen Almának jól jött, hogy fiatalon saját lábra tudott állni. Fizetését azonban nem luxus dolgokra költötte. Megszerezte a jogosítványát, beiratkozott az ELTE pedagógia-pszichológia szakára.

- Ezeket a kiadásokat az anyám nem tudta volna kifizetni. A pénz helyett azonban lelki támogatást kaptam tőle, ami többet ér mindennél. Nélküle nem tartanék most itt. Ezt a szakmát nem lehet végigcsinálni egyedül.

Azt is fontolóra kell venni, hogy miután ezek a lányok a szépségükből élnek, nem lehetnek életük végéig rivaldafényben. A táncos szakmában a huszonnyolc év felettiek már általában öregnek számítanak.

- Sok lány ott követi el a hibát, hogy nem gondolkozik előre, és ahelyett, hogy gyűjtögetne, folyamatosan szórja a pénzét. Hét-nyolc évig luxus körülmények között él, aztán amikor az idő eljár felette, azon kapja magát, hogy nincs egy normális lakása, se kapcsolata, se jövője. Nem egy lányt ismerek, aki velem együtt kezdte, és most drogos vagy alkoholista, mert a pénzét elherdálta, és soha senki nem koppintott az orrára, hogy vedd már észre, merre tartasz.

Ahhoz, hogy sokáig ezen a pályán maradhass, mindig valami újat kell nyújtani. Olyat kell mutatni, amilyet még nem láttak. Ez állandó edzést és továbbképzést feltételez. Emellett a kreativitás és fantázia is két fontos tényező; a műsort, a ruhákat, a zenét - mind-mind a táncos álmodja meg.

- Ebben a szakmában fontos, hogy kemény és határozott legyél, másokkal és magaddal szemben is - jelenti ki keményen és határozottan Alma. – Az sem árt, ha jó emberismerő vagy. Nagy barátságokra nem, jó és kamatozó munkakapcsolatokra viszont számíthatsz.

Táncos akarok lenni

Két út áll azelőtt, aki sztriptíztáncosként szeretné keresni a kenyerét. Vagy elmegy egy ügynökségekhez, vagy szabadúszóként és egyedül kezd bele, mint Pirner Alma. Aki az utóbbit választja, segítséget kaphat Almától, ugyanis elindult Magyarország első sztriptíztáncos-képző iskolája. Ügynökség alatt általában rendezvényszervező cégeket értenek, akik kiközvetítenek különböző műsorokra táncos lányokat. A kezdő táncost először a legtöbb esetben go-gózni (diszkóban kiemelt táncos, aki sokszor vetkőzik is) küldik el, hogy megnézzék: tud-e mozogni, és le tud-e venni egy felsőt erotikusan több száz idegen előtt. Van még egy lehetőség arra, hogy valaki bekerüljön a sztriptízesek világába. Akinek már volt dolga az erotika világában, azt könnyen megtalálhatják egy fellépéssel.

Mészáros Dórával is ez történt.

- Teljesen véletlenül kerültem bele ebbe a körbe. Pár évvel ezelőtt egy lányt kellett volna helyettesítenem. Miután soha nem szerettem táncolni, se színpadon szerepelni, nemet mondtam a felkérésre. Viszont megígértem, ha legközelebb szükségük lesz rám, kisegítem őket. Szavamon is fogtak, a következő hétvégén már egy balatoni diszkóban táncoltam. Fogalmam se volt róla, hogy működik ez az egész színpadon.

A gátlások levetkőzésében Dórának volt már rutinja, hiszen az erotika világában nem ez volt az első munkája. Félelmei persze voltak a show-val kapcsolatban, ugyanis egy teljesen új szituációba csöppent bele. A kezdetekkor csak hétvégente lépett fel, aztán egyre sűrűbben hívták, és idővel meg is szerette a munkáját.

Dóra azonban nem nevezi magát sztriptíztáncosnak.

- Miután soha nem tanultam táncolni, nem érzem magam hivatásos táncosnak. Inkább előadóművésznek nevezném magam. A közönséget nem a professzionális tánctudásommal veszem le a lábáról. A külsőmmel és a stílusommal próbálom a tekinteteket magamhoz láncolni.

Hivatás vagy munka?

Hogy mi lehet szép ebben a szakmában? A két lánytól eltérő választ kapok.

Dóra számára a közönség elvarázslása a fő cél. Emellett szeret az elérhetetlen nő szerepébe bújni. A legnagyobb örömöt számára a meglepett és ámuldozó férfitekintetek jelentik. Ahogy ő mondja, "az az egyetlen pillanat, amikor érzed, hogy minden szempár rajtad csüng, téged akar, téged csodál."

Almának minden egyes fellépés kihívást jelent. Mindig fölül akarja múlni saját magát, és akkor elégedett, ha meg tud csinálni egy olyan koreográfiát, mozdulatot, amit eddig nem. Elsősorban önmagának táncol; örök maximalistának érzi magát. Hivatásának tekinti a táncolást.

-  Egy évig voltam Budapesten a Moulin Rouge szóló sztriptíztáncosa, ahol mélyen a gázsim alatt fizettek. De maradtam, mert magával ragadott a színházi hangulat, és nem utolsósorban szakmailag is sokat tanultam. Itt mutathattam meg, hogy a sztriptíztáncot is lehet művészien előadni. Vagyis úgy vetkőzni, hogy ne látszódjon semmi. Boákkal és tollakkal úgy takarod magad, hogy csak sejteted a mezítelenséged. Nekem ez a műfaj a kedvencem. Viszont ha az ember meg akar élni, azt kell bevállalni, amire kereslet van.

Pfligel Dóra

(Első megjelenés: ÁLLÁS és KARRIER)