Spanyol nyelvtanulás

Az utóbbi években egyre többen választják az angol után második idegen nyelvként a spanyolt. A spanyol nyelv vonzereje elterjedtségében, az erősödő magyar-spanyol gazdasági kapcsolatokban, s a hozzá kapcsolódó kultúra erejében, sokszínűségében egyaránt kereshető.

Jelenleg az angol, a kínai és a hindi után spanyolul beszélnek legtöbben a világon, melyet négy kontinensen, több mint húsz országban - Spanyolországban, a Kanári -szigeteken, Dél-Amerika államaiban (Brazíliát kivéve), a Fülöp-szigeteken, egyenlítői Guineában, valamint az Egyesült Államok egyes déli részein -  több, mint 400 millió ember beszéli anyanyelveként.
Könnyű borok, forró dallamok A spanyol és latin-amerikai kultúra, művészetek (film, zene, tánc) egyre nagyobb népszerűségnek örvend világszerte, így hazánkban is. Spanyolország és Latin-Amerika természeti kincsei, tengerpartjai, az esetenként két, három kultúra gazdagságát egyesítő katedrálisai, mecsetei és egyéb épületegyüttesei felejthetetlen látvány nyújtanak az odautazónak. Finom boraik, "tapas"-aik, az egyes területekre jellemző gasztronómiai különlegességeik a turisták kedvencei. A spanyol nyelv a magyar nyelvtanulók körében elfoglalt jelentős pozícióját nemcsak különleges hangzásának, szépségének köszönheti, hanem a szerteágazó magyar-spanyol kapcsolatoknak is.

Erősödő gazdasági kapcsolatok

Spanyolország hazánknak hatodik legnagyobb exportpiaca az Európai Unióban. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint az export, illetve az import mennyisége és aránya is emelkedő. A spanyol gazdasági jelenlét a térségben, ezen belül Magyarországon is egyre jelentősebbé válik. Közel 100 spanyol tőkével alapított cég működik hazánkban. Ezek többsége a kis- és közepes vállalati kategóriába tartozik, de egyre nő a nagyobb cégek térhódítása is. Ezek elsősorban a gépkocsi-alkatrésziparra, divatcikk kiskereskedelemre, idegenforgalomra, építőiparra és ingatlanbefektetésre koncentrálódnak. Idegenforgalom tekintetében Spanyolország az egyik legfontosabb küldő piaccá nőtte ki magát. Az idegenforgalomban dolgozók egyre nagyobb része tanulja és beszéli a spanyol nyelvet a spanyol turisták növekvő száma miatt. Egyre többen helyezkednek el Magyarországon működő spanyol cégeknél, illetve spanyolországi munkahelyeken - ahol elengedhetetlen követelmény a spanyol nyelvtudás.

Nyelv- és kultúratanulás

Mindezek okán egyre népszerűbbek a spanyol nyelvtanfolyamok, illetve ma már működnek kifejezetten spanyol oktatásra specializálódott nyelviskolák is - legismertebb képviselőjük a La Vida Spanyol Nyelvi Központ.

A már öt éve működő nyelviskola szakmai filozófiája: a spanyol nyelven való gondolkodás elsajátíttatása. Ennek érdekében a nyelvoktatatás kis létszámú csoportokban, illetve képzett, kétnyelvű tanárokkal történik. A kiscsoportos oktatás ugyanis elengedhetetlen feltétele a beszédcentrikus oktatásnak, illetve segíti a baráti, szinte családias, oldott légkör kialakítását az órák alatt, mely fontos a kezdeti gátlások leküzdésében. A kétnyelvűség azért fontos, mert a tanárok így tisztában vannak azokkal a nehézségekkel, amelyeket a spanyol nyelv okozhat a magyar anyanyelvű tanulóknak - magyarázta Jorge Vidal, a La Vida Spanyol Nyelvi Központ vezetője. A La Vida Nyelviskolában a teljesen kezdőknek indított tanfolyamoktól a nyelvvizsára előkészítő kurzusokig teljes a választék. A nyelvi központ azonban több egyszerű nyelviskolánál: a használható nyelvtudás elsajátíttatása mellett fontosnak tartják a spanyol és latin-amerikai nyelv és kultúra megismertetését  is hazánkban.

- Célunk a spanyol és latin-amerikai civilizáció az európai művészetekre is nagy hatással bíró, sokszínű kultúrájának bemutatása. Élménybeszámolók, filmvetítések, táncestek keretén belül is tovább bővülhetnek diákjaink spanyol nyelvvel, kultúrával kapcsolatos ismeretei - mondta el Jorge Vidal.

Induljunk hát - ahogy a SASH  dalszövege mondja az Ecuadorban : Vamonos al viaje para buscarlos sonidos magicos de Ecuador - Induljunk útnak megkeresni Ecuador varázslatos hangjait. Persze aki megtanul fülelni, már nemcsak Ecuador hangjait hallja majd meg.

A cikk megjelenését a La Vida Spanyol Nyelvi Központ támogatta.

 

Érdekes/hasznos volt, csatlakozom a munka.org Facebook-csoportjához: