Önéletrajz

A 10 legsúlyosabb hiba

|

... amit önéletrajzod összeállításánál elkövethetsz:

1. Fölösleges részletekbe bocsátkozol az életedről. Ami mindenképp szükséges, az a teljes neved, elérhetőséged (e-mail cím, telefonszám), címed. Ha a leendő munkáltatód ennél többre kíváncsi, meg fogja kérdezni. (Hogy hány éves vagy, házas vagy-e, előbb-utóbb úgyis kiderül.)

Túlzó önéletrajz és árulkodó testbeszéd

|

Nem szégyellnek túlozni az ausztrál álláskeresők önéletrajzaikban egy-egy jobb álláshely megszerzése érdekében. Azonban az interjúig eljutni csak egy dolog, a hibás testbeszéd egy amerikai felmérés szerint mindent elronthat - áll az ELTE Társadalomtudományi Kar hírlevelében.

Tanácsok váltani készülőknek

|

 Szakmát váltani nehéz, olykor mégis elkerülhetetlen. A szakmaváltásnak olykor lehet belső oka: például az Erickson által leírt életközépi válság, amikor az ember élete derekán úgy érzi, valami újba kell kezdenie. Ugyanakkor a külső kényszer sem ritka: a gazdasági élet ingadozásai, változásai is parancsolóan hatnak.

A váltani készülők számára előnyös önéletrajzi formátum a funkcionális önéletrajzé. A funkcionális önéletrajz a jelölt képességeit állítja reflektorfénybe, míg a szakmai tapasztalatok jóval kevésbé hangsúlyosak.

Az esélyek javítása - önéletrajz tuning

Az álláskeresők többsége azt hiszi, hogy a CV megírása roppant egyszerű folyamat. Holott nem árt minden esetben optimalizálni az önéletrajzot az adott hirdetésre, és akadnak olyan típushibák is, amelyeket mindenképp el kellene kerülni.

Ha mondjuk száz önéletrajz érkezik egy álláshirdetésre, a postabontás után már csak kilencvenvalahány marad. A jelentkezések felét a következő lépcsőben, formai válogatás után szűrik ki, a maradékot elolvassák, és végül mindössze öt-tíz embert hívnak be interjúra.

Funkcionális önéletrajz

A funkcionális önéletrajzi forma előnyös a pályakezdők, a pályamódosítók számára. Továbbá segíthet elfedni az önéletrajzi lyukakat, a hosszan tartó munkanélküliséget, vagy a gyakori munkahelyváltást is. Éppen ezen tulajdonságai teszik azonban veszélyessé alkalmazását: ugyanis a funkcionális önéletrajz ezen jellemzőit a HR szakemberek is jól ismerik.

A funkcionális önéletrajz a jelölt képességeit állítja középpontba, képességek, készségek szerepelnek címszavakként, s e címszavak köré szerveződnek a különböző tapasztalatok és eredmények.

Amerikai, mégsem jó

Az álláskeresők többsége már jól tudja, hogy amerikai típusú, vázlatos önéletrajzot kell készítenie. A toborzást végző HR szakemberek szerint azonban a beérkező amerikai típusú önéletrajzok sem szolgálják mindig jól beküldőik karriercéljait.

-
Tartalom átvétel

Érdekes/hasznos volt, csatlakozom a munka.org Facebook-csoportjához: