Távmunka-keresési tapasztalataim

Állásvadászkalandjaim  távmunka keresésével függenek össze, amelyeket  szeretnék megosztani azokkal, akik szintén ilyen formában szeretnének dolgozni. Cikkem információnak és tanulságnak szánom.


"Az élet harc" (Seneca)


Aki távmunkában szeretne dolgozni, annak tudnia kell, hogy képzetlenül ez sem megy. Mivel 50%-osan csökkent munkaképességű vagyok, egyedüli megoldásnak a távmunkát tartottam, mégpedig az olyat, amelyet itthon, számítógéppel tudok végezni. Ennek érdekében elvégeztem egy Európai Számítógép Kezelői tanfolyamot (ECDL). Majd nekiálltam az interneten az álláskeresésnek, de rá kellett jönnöm, ez nem is olyan egyszerű, mint ahogyan elképzeltem. Az interneten nagyon sok olyan weboldal található, ahol különböző állásokat lehet találni. Minden álláskeresőnek az olyan állásoldalt ajánlom, ahol regisztrálás után fel tudja tölteni az önéletrajzát, kiválaszthatja, milyen területen keres munkát, és akár napi hírlevélben kérheti a számára ideálisnak tartott munkát. Ezeken az oldalakon az állásokat megszűrik, és csak valós munkákat tesznek fel az oldalra. (Ezeken a portálokon a cégek csak komoly pénzekért hirdetnek, ami valóban jó szűrő. Azonban így rejtve maradnak a kisebb cégek ajánlatai; ezen segít a www.munka.org rendszere, ahol a cégek ingyen hirdetnek, ugyanakkor az ajánlatokat szűrjük. Napi álláshírlevelünk egyelőre nincs, de a későbbiek során elképzelhető, hogy ez a funkció is elérhető lesz.  a szerk. megjegyzése) Valamint nagyon sok tanácsot is lehet találni, például hogyan készüljünk az állásinterjúra és hasonlók. Az álláskeresésem elején más oldalakra is ellátogattam, egy idő után ezeket az oldalakat kiszűrtem és meg sem néztem. Itt találhatók azok a hirdetések, melyek kevés idő ráfordítással sok pénzt ígérnek, valamint a tájékoztatás fejében bizonyos pénzösszeget kérnek, hol 600 Ft-ot, hol ugyanaz a hirdető meg 1200 Ft-ot stb. Rájöttem arra, hogy a pénzemért, amit kapok: a semmi. Végül is az egyik ilyen hirdetőnek azt írtam: nem akarok én munkát venni, azért keresem a munkát, mert keresni szeretnék vele. A másik hirdetési forma az MLM, azaz a hálózatépítés - ezt sem javaslom senkinek. A másik dolog, amire vigyázni kell: az állásinterjú és annak helyszíne. Nagyon örültem akkor, amikor egy álláshirdetésre jelentkezésem után megkeresett a cég képviselője, és közölte velem: a munkára alkalmasnak találtak.  Az állásinterjú helyének Budapesten, a Nyugati pályaudvaron található McDonald's éttermet javasolta. A meglepetés akkor ért, amikor a megbeszélt időben és még utána is jó darabig vártam, de a megbeszélésre senki nem jött. Felhívtam telefonon az urat, és érdeklődtem, miért nem jelentkezett a megbeszélt időben. Közölte velem: ő ott volt, csak én nem vettem észre. Most már sajnos nem ér rá, de egy későbbi megbeszélt időpontban hajlandó velem találkozni. Mondanom sem kell, erre az ajánlatára nemet mondtam.

Németh Ferencné

Köszönjük olvasónknak, hogy megosztotta másokkal tapasztalatait. Németh Lászlóné az első Olvasói Aranytoll díjasunk, gratulálunk neki, ajándékát átveheti a Szupernova boltban.

Meggyőződésünk, hogy az álláskeresők sokat segíthetnek egymásnak, ha megosztják egymással tapasztalataikat. Nevezzen Ön is az Olvasói Aranytoll díjra!

Érdekes/hasznos volt, csatlakozom a munka.org Facebook-csoportjához: