Betelt a pohár a dajkáknál és szociális gondozóknál

|

November 12-én, kedden demonstrálnak a szociális ágazatban dolgozók az Emberi Erőforrások Minisztériuma előtt, mert bruttó bérük reálértéke 5 éve csökken, többségük a létminimum alatt él - adta hírül a szakszervezetek.hu.

A demonstrálók 14:15-től gyülekeznek Budapesten, Széchenyi tér 9. előtt, a MTA előtti közterületen, majd 3-kor gyalogosan átvonulnak az Emberi Erőforrások Minisztériuma elé, ahol petíciót próbálnak átadni a miniszternek.

Az ágazat munkavállalói sztrájkra készülnek a megmozdulást szervező Szociális Ágazati Demonstrációs Bizottság (ennek tagja több, az ágazatban működő szakszervezet is) közleménye szerint.

Ma a szociális terület átlagdolgozójának jövedelme alacsonyabb, mint más közszolgálatban dolgozó sortársáé; kisebb, mint egy egyfős háztartás létminimuma - olvasható a szakszervezetek.hu által korábban közreadott összefoglalóban. A szociális ágazat 100 ezer dolgozójának átlagbére bérpótlékkal együtt számítva nettó 78 ezer forint. A minimálbér és a szakmunkás bérminimum bruttó növekedése következtében nincs különbség egy szakképzett, illetve szakképzetlen, valamint egy pályakezdő és egy harminc éve pályán lévő dolgozó illetménye között, mert a rájuk vonatozó közalkalmazotti illetménytábla immár ötödik éve be van fagyasztva. Az ágazat dolgozói legtöbb esetben nem részesülnek semmiféle egyéb pluszjuttatásban, a cafeteria és a bankkártya kompenzáció ismeretlen ezen a területen - írja a Szociális Ágazati Demonstrációs Bizottság anyaga.

A közszféra bérbefagyasztása 2008 óta tart, a többszázezres dolgozói tömeget a kormány sikerrel osztotta meg azzal, hogy nem az alapilletményt emeli meg, hanem egyes csoportokat kiemelt közülük, mint az egészségügyi dolgozókat és a pedagógusokat (bár az őket érintő béremeléseknek a mértéke és módja is vitatható). A megosztott közszféra (amelynek dolgozói ráadásul joggal félhetnek a negatív következményektől a munkahelyükön, ha hangot adnak az elégedetlenségüknek) egyelőre képtelennek tűnik a hatékony érdekérvényesítésre. 

(Kis Miklós - Munka.org)

Érdekes/hasznos volt, csatlakozom a munka.org Facebook-csoportjához: