Az igénytelenség csapdájában

Az álláskeresés nemcsak azt jelenti, hogy áruba bocsátom a tudásomat és képességeimet, hanem azt is, hogy igényt támasztok jövendőbeli munkaadómmal szemben.

19 évesen, egy félbeszakított egyetemmel a hátam mögött, indultam el először az álláskeresés rögös útján. Némi kóválygás után egy tízemeletes tömbház alsó szintjén bukkantam rá keresett munkaadómra. Lelki szemeim előtt folyamatosan ott lebegett a hirdetés szövege: Programozó kerestetik [...] amit nyújtunk: versenyképes fizetés, változatos munka.

Nem kis erőfeszítés révén sikerült a masszív üvegajtót betaszítanom. Átlendültem a küszöbön, nem hétköznapi látvány fogadott: üres szoba, egy szem titkárnővel a közepén, előtte egy őskövületnek számító komputer, melyet két ujjal igyekezett szólásra bírni. Átlósan szemben, a bejárati ajtó mellett egy véletlenszerűen elhelyezett szekrény, vélhetőleg az eddig begépelt termés nyomtatott anyagával.

- Az állásinterjúra jött? - szögezte nekem a kérdést a kihegyezett karmokkal felvértezett nőstény.

Zavartan bólintottam, majd a mellette lévő nyitott szobaajtó irányába sandítottam. Minden bizonnyal az lesz a főnöki szoba... Ebben a pillanatban egy öblös hang töltötte ki a teret:

- Tegye le a cévéjét az asztalra, ma nem érek rá!

Kirázott a hideg. Ez volt életem legrövidebb interjúja .

Munka mindenáron morál

Azt kívántam, hogy jó közösségben, változatos munkám legyen. Tudtam, hogy nem az első állásom révén fogok meggazdagodni, arra is számítottam, hogy sokat kell dolgoznom, egyszóval nyitott voltam bármire.

Kívánságom teljesült. Az összes mellékzöngéjével együtt. Egy tipográfiai céghez szegődtem, ahol csupa hasonszőrű fiatal társaságában, zömében terepmunkát kellett ellátnom. Esetenként túlórával megspékelt, napi nyolc óra stabil munkát vártak el tőlem, cserében felajánlották a mindenkori minimálbért. Kezet ráztunk az egyoldalú megállapodásra. Klasszikus felállás: ő diktálja, én teljesítem a feltételeket .

Nosza, nekiláttam a teendőknek. Az esetenkénti túlóra de facto heti öt alkalmat jelentett: reggeli héttől esti nyolcig húztuk az igát , rendszerint falvakban, erdőkben, városokban, attól függően, hogy éppen mit kellett feltérképezni.

Elfogadtam az alacsony fizetést és a másfélszeres munkaidőt, mert tetszett a munka, jó körülményeket és nagyszerű társaságot biztosítottak. Egy feltételem volt csupán, hogy szerdánként öt órakor fejezhessem be a munkát: nem állt szándékomban félbeszakítani a jógatanfolyamot, melyre évek óta nagy lelkesedéssel jártam.

Néhány hónap terepmunka során többnyire sikerült elérnem, hogy a szerdáimon ne essen csorba, átlagosan havi egy alkalommal engedtem a főnöki nyomásnak, és a szokásos esti óráig mértem az éppen aktuális mezőt. Ezt még be tudtam préselni tűrésküszöböm alá, egy idő után azonban egyre kevésbé tűnt logikusnak, hogy úgy áldozom fel szabadidőmet a cégnek, hogy semmilyen kompenzációt nem kapok cserébe .

Nagyon zavart, hogy semmire nem jutott idő, a hétvégék gyakorlatilag csak arra voltak elegendőek, hogy kipihenjem a hétköznapok fáradalmait. Nem csak anyagilag kerültem rendkívül kedvezőtlen helyzetbe, de az időmet is jelentősen megnyirbálták az estébe húzódó munkanapok. Néhány hét leforgása alatt majdnem mindenről le kellett mondanom, ami fontos volt számomra. Csapdahelyzetbe hajszoltam magam: nem voltam elégedett a munkahelyemmel, de időm sem volt arra, hogy változtassak rajta. Ekkor értettem meg azt, hogy miért helytelen a munka mindenáron morál .

A tízkörmös perszóna

Az zavart a leginkább, amikor az ésszerűtlen munkavégzés miatt nem értünk vissza időben az irodába. Egy rendkívül ambíciózus perszónával jártam a világot, GPS-szel a nyakamban. A nőszemély a nagyfőnöknek volt az odaadó felesége. Abból a fajtából való volt, aki jóban-rosszban követi férjeurát, akinek csak biccenteni kell az útban lévő diófára, hogy tíz körömmel kivájja a helyéről. Láncfűrésszel természetesen minimum ötszázszor gyorsabban elvégezhető a feladat, no de sebaj. A tíz-köröm technikának az a nagy előnye, hogy rengeteget kell kaparni, amíg meglátszik, következésképpen csak hosszan tartó, kemény munkával lehet eredményt elérni. Összességében elmondható, hogy hősnőnk a látványos munkára és nem a látható eredményre hajtott . A munka számára cél volt, nem eszköz.

Amikor a határozottságból sohasem elég

Hozzászoktam ahhoz, hogy a tízkörmös nőszeméllyel csak kemény kézzel lehet bánni. Jóllehet egyértelmű felvilágosítást kaptam a vezértől arra vonatkozóan, hogy terepen a perszóna magasabb rangú személy nálam, hősnőnk gesztusaival, modorával, teljes attitűdjével kimozdíthatatlan mazochizmust sugallt. Tisztán közvetítette felém az uralkodj, s ha elég meggyőző vagy, követni foglak morált...

Egy verőfényes szerdai nap valamelyik Isten háta mögötti mezőt mértük nagy buzgalommal, amikor a vezérnőstény sápadtan közölte, hogy rosszul paraméterezte mérőműszerét. A teljes délelőtti adathalmazt semmisnek nyilvánítottuk. Nem ez volt az első eset, ilyen ugyebár bárkivel megeshet, tízkörmös önkéntesekkel különösképpen ...

Lenyeltem a torkomban feszülő savanyúságot, megroppantottam gémberedett gerincem, s újult fásultsággal mozdultam az origo irányába. A gyors tempó ellenére nem végeztünk a kitűzött időpontig. Hősnőnk jelezte, hogy estig nyomjuk, annak dacára, hogy tisztán látszott, sötétedésig nem tudjuk befejezni a méréseket. Nem volt arca emberi hat órakor visszamenni az irodába és felvállalni, hogy tévedés folytán egy fél napot elcsesztünk. Bizonyára úgy ítélte meg, szíve választottja, a cég tejhatalmú vezére kevésbé lesz ideges az esti fényben meggyötört arc, mint egy normális időben befutó kipréseletlen csapat láttán.

Öt óra körül összeszedtem mérőműszereinket, és az autó irányába indultam. Felettesem idegesen hápogott mellettem, de amikor látta, hogy a helyzet reménytelen, taktikát változtatott. Arra kért, hogy hallgassunk a problémáról, és másnap próbáljuk meg bepótolni az elvesztegetett időt.

Amikor a vezér beint

Hatra beértünk, lepakoltam cuccainkat, s már indultam volna, amikor a vezér beintett.

- Van még néhány elvégeznivaló munkád, ne siess! - nyomta kezembe a GPS agyát. - Töltsd le az adatokat és végezd el az elő-feldolgozást.

- Többször is jeleztem, hogy ma hat órakor el kell mennem, sajnos nem maradhatok tovább - válaszoltam kelletlenül.

- Addig maradsz, amíg én mondom - csattant a tömör válasz, mire a fejembe tódult a vér.

- Megbeszéltük, hogy ma normális időben elmehetek.

- Lehet, hogy azt beszéltük, de változott a helyzet. Addig maradsz, amíg én mondom, s nem akarom ezt többször elismételni.

Ez volt az a pillanat, amikor éreztem, hogy lezáródott karrierem első fejezete. Elvégeztem a kívánt feladatot, és másnap felmondtam.

Kulcsár Zsolt

www.crescendo.hu

Érdekes/hasznos volt, csatlakozom a munka.org Facebook-csoportjához: