Hol keresi példaképeinket az iparkamara?

Immár szokványos, hogy- legalább- az átfogó foglalkoztatás- és iparpolitikai tervezés helyett a távol-keleti munkaerő vasfegyelmét és hangyaszorgalmát állítják be számunkra mintaképül a gazdaság(politika) befolyásos emberei. A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke azonban most mellélőtt...

A miniszterelnök már korábban kinyilatkoztatta számunkra, hogy "versenyképesebbek leszünk, mint Kína"- ám nem hiszi senki, hogy ő, az elmúlt években lezajló strukturális átalakulás miatt tekinti riválisnak az ázsiai országot - sokkal inkább lemaradt egy brossurával.

A "munka egy tál rizsért" sztereotípiát előszeretettel lovagolják meg politikusaink és befolyásos munkáltatóink, amikor a Távol-Kelettel példálóznak. Ezzel a foglalkoztatottak jogainak csorbítását igazolni lehet úgy, mintha az a növekedés és a társadalmi felemelkedés egyetlen lehetősége lenne, emellett fals sikertörténetekkel lehet vakítani azokat, akik a nemzetközi híreket nem igen követik. Mint kiderült utóbbiak közé tartozik maga az MKIK elnöke is.

Talán nem is létezik..?

Parragh László a Kossuth Rádió januári 28-i reggeli 180 Perc című adásában* a Magyar- Koreai Gazdasági Vegyesbizottság megalakulását üdvözölve lelkesen beszélt Dél-Korea elmúlt évtizedekben lezajló gazdasági felemelkedéséről. Meglátása szerint ez nagyban köszönhető annak, hogy arrafelé egészen más a munkamorál. Idézet:

"...Tehát ezek az emberek egészen másként viszonyulnak a vezetőjükhöz, a hatalomhoz, egészen másként viszonyulnak a családi hierarchiához, és az ő számukra az a szó, hogy sztrájk talán nem is létezik..."

Az elnök úr imponáló példaképeire akár még az ultra-baloldal is szívesen felnézhet, hiszen épp Dél-Koreában zajlott a 2008-ban kitört válság talán leghosszabb, gyárfoglalással egybekötött sztrájk-akciója**. A Ssangjong Motor dolgozói 2009-ben- a tervezett elbocsátások miatt- közel 80 napig tartották blokád alatt a vállalat üzemét, a lakosság támogatása mellett (többek között élelmet és vizet vittek a gyárat megbénító munkásoknak). A véres atrocitásokba torkolló lázadást mintegy 4000 rendőrnek -köztük helikopteres osztagoknak- kellett levernie, az események pedig mintegy 255 millió dollárnyi kárt okoztak a Ssangjong-nak.

A fenti kiragadott példa persze nem egyedi eset: Dél-Koreában a szakszervezeti mozgalmon kívül is hagyományosan számos vadsztrájk zajlik (munkamorál mellett munkabeszüntetési morál is van), miközben a hivatalos szervezetek például csak tavaly december 28-i giga-akciójuk*** során egymillió ember munkabeszüntetéséért voltak "felelősek"...

Az idehaza zászlóshajó ágazatnak tekintett autóipar különösen érintett, a nem ritkán a teljes iparágat veszélybe sodró aktivitásoktól. Érdemes megnézni például, hogy tavaly ősszel a Hyundai-Kia mérlegében 921 millió dollárnyi veszteség keletkezett, azért mert a "rakoncátlan" koreai dolgozók a bérkövetelésen túl 500 százalékos cafeteria- emelést követelve hagyták ott a gépsort****.

A helyi demonstráció-kultúrát pedig jobb volna inkább félve emlegetni, hiszen az sokkal erőszakosabb, mint az európai. Ott már kisebb legális tüntetések során is jellemző, hogy a résztvevők törnek-zúznak...  

Bár Magyarországon egyelőre nem fenyeget, hogy Parragh tévképzete beteljesedjék, a munkafegyelem tekintetében bizonyosan közelítjük az ázsiai példaképet. A fizetéseket nézve azonban legalább akkora elmaradást látunk, mint az érdekegyeztetés terén, hiszen- mint a műsorban is elhangzik- a dél-koreai havi átlagbér, mintegy 600 ezer forintnak megfelelő összeget tesz ki. Vajon végrehajtanak e majd ilyen mérvű bérfelzárkóztatást az MKIK tagvállalatai, ha dolgozóik még a mostaninál is simulékonyabbak, lojálisabbak lesznek velük szemben? 

(KG) 

 

Linkek:

http://hangtar.radio.hu/kossuth#!#2014-01-28

** http://koreanstory.wordpress.com/2011/10/19/summary-of-ssangyong-motors-incident/

*** http://globalvoicesonline.org/2013/12/28/photo-of-unprecendentedly-large-scale-strikes-in-south-korea/

**** http://www.ft.com/cms/s/0/72240936-19c7-11e3-80ec-00144feab7de.html#axzz2rtb78q1w

 

 

Érdekes/hasznos volt, csatlakozom a munka.org Facebook-csoportjához: