A vártnál kisebb mértékben nőttek a keresetek

| |

Nem valószínű idén sem a fogyasztás növekedése - erre lehet következtetni a keresetek és az alkalmazotti létszám alakulásából.

    A Központi Statisztikai Hivatal szerint idén januárban a bruttó átlagkeresetek nemzetgazdasági szinten 2,5 százalékkal, a családi kedvezmény figyelembevétele nélkül számított nettó átlagkeresetek 3,9 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit.


    Árokszállási Zoltán, az Erste Bank elemzője a bruttó bérek esetében ennél magasabb növekedést várt.  Az elemző rámutatott arra is, hogy a versenyszférában 1 százalékkal alacsonyabb az alkalmazásban állók létszáma, mint egy évvel korábban, amikor már elkezdődött az a folyamat, hogy a minimálbér és az elvárt bér emelése miatt sok vállalat elbocsátott foglalkoztatottakat. Ebben a folyamatban nincs érdemi javulás - fejtette ki - gyenge a bérnövekedés, gyenge a foglalkoztatottság, ebből adódóan, bár van egy rezsicsökkentés, de összességében komoly fogyasztásnövekedés az idén nem lesz, inkább fogyasztáscsökkenésre lehet számítani.


    Kondrát Zsolt, az MKB Bank Zrt. vezető elemzője a vártnál alacsonyabb januári bérnövekedés alapján azt feltételezi, hogy a magánszférában a vállalkozások, alkalmazkodva a rezsicsökkentés nyomán mérséklődő inflációhoz, a nehéz gazdasági helyzetben nem nagyon akarnak reálbér-növekedést fizetni.

   Pozitív meglepetést okozott viszont számára, hogy a költségvetési szférában nőttek a bérek, holott korábban arról lehetett hallani, hogy például az oktatásban az iskolák átadásával összefüggésben januárban elmaradt bizonyos bérelemek kifizetése, ez azonban nem látszik a januári keresetek számadataiban.

    Kondrát Zsolt is kiemelte, hogy a KSH adatai alapján a foglalkoztatotti létszám tovább csökkent,  jelenleg a 2010 eleji szinten van a foglalkoztatás a magánszektorban.

 A januári adat tehát azt támasztja alá, hogy a fogyasztás tovább fog csökkenni.

Suppan Gergely, a TakarékBank senior elemzője optimistább: szerinte mivel több ágazatban még nem jöttek létre az idei bérmegállapodások, a bruttó bérek növekedése kissé gyorsulhat a következő hónapokban a megállapodások lezárultát követően.

    Suppan Gergely az idén összességében 4 százalékos bruttó és közel 5 százalékos nettó bérnövekedésre számít. Hozzátette, hogy a reálbérek növekedése az infláció további visszaesése miatt erősödhet, így a vártnál jóval alacsonyabb infláció hatására a reálbérek növekedése elérheti, vagy kissé meg is haladhatja a 2 százalékot.

(MTI)

Érdekes/hasznos volt, csatlakozom a munka.org Facebook-csoportjához: