Stresszes csehek

| |

A csehek több mint fele szenved munkahelyi stressztől és kimeríti őket a végzett munka - írja egy szociológiai tanulmányra hivatkozva a Pravo című cseh napilap.

Leginkább a menedzserek és az üzleti életben dolgozók állnak stressz alatt, de a külföldi tulajdonú cégek alkalmazottai is hasonlóan nyomás alatt vannak. A stressz legkevésbé a kétkezi dolgozókat és az alapfokú végzettségűeket érinti. A cseheknek csak mintegy 12,7 százaléka állítja, hogy egyáltalán nem éri stressz a munkahelyén.

A lap megállapítja, hogy uniós összehasonlításban ezek az arányok nem rosszak: az EU egészében a lakosság mintegy 60 százaléka panaszkodik a munkahelyi stresszre.

A Pravo ezzel kapcsolatban utal azokra a szakértői véleményekre, amelyek szerint a munkahelyi feszültség és stressz akár a betegségek és egészségügyi problémák 90 százalékának kiváltója lehet. Elemzések szerint a csehek 31 százaléka véli úgy, hogy házassága vagy partnerkapcsolata felbomlásának a munka volt az első számú előidézője.

A munkahelyi stressz mértéke - stresszkutatók szerint - alapvetően a munkavállaló cégen belüli pozíciójától, előmenetelétől, a kollégákkal való kapcsolatától és a cég helyzetétől függ. (MTI)

Létezik hasznos, teljesítményt fokozó stressz? Egy stresszinterjún szándékosan gerjesztenek feszült légkört, így vizsgálva a jelentkezők alkalmasságát, reakcióit, illetve hogyan  dolgoznak nagy nyomás alatt. Erről részletesebben olvashatnak cikkünkben. http://www.munka.org/stresszinterju 
(A szerk.)

Érdekes/hasznos volt, csatlakozom a munka.org Facebook-csoportjához: