Pizzafutár

A futárkodáshoz elegendő egy saját motor vagy autó. Nap mint nap kint az utakon kell lenni, sok címre kell szállítani. Egyszerűnek tűnik, mégis viszontagságos.

Ha valaki motoros futár akar lenni, nincs szüksége másra, csak egy B kategóriás jogosítványra és egy robogóra. Ehhez a foglalkozáshoz még a nyolc általános sem feltétel. A futárok általában minden cégnél 11-12 órát dolgoznak naponta. Maguk döntik el, hogy a hét mely napjain akarnak dolgozni, többségük heti öt alkalommal jár be. A munka időbeosztása kötetlen.  

Napidíj

Béla évek óta dolgozik motorjával pizzafutárként, több étteremláncnál is megfordult már. Az éttermeknél délelőtt 11-kor van a kezdés, és a futárok körülbelül este 11-12 körül végeznek - mondja. -Fix munkaidő nincs, de a napi tizenegy órát többnyire munkával kell tölteni. Ez azonban nem jelent kőkemény melót. Vannak kibúvók, a munkát le lehet mondani, lazsálásra sok lehetőség van. Mindez függ a helytől és a főnök jóindulatától is. A nagyobb étteremláncoknál sokkal nagyobb a hajtás, mint a kisebb cégeknél. A kis forgalmú éttermeknél több a pihenés, ám ezzel arányosan a megkereshető pénz is kevesebb.A pizzafutárok fix napidíjat kapnak, ami helytől függően 3 ezer és 6 ezer forint között mozog. A jobb helyeken címpénzt is fizetnek, kiszállításonként 50 forintot. Erre jön még a borravaló, ami naponta 2-5 ezer forint lehet. Egy kisebb cégnél tehát 7 ezer forint körül lehet keresni egy nap, egy nagy cégnél 10-13 ezer forint is összejöhet. Egy kiszállítás időtartama nem lehet túl hosszú, mert a futárokat diszpécser és számítógépes rendszer ellenőrzi. Egy átlagos futár napi 20-30 kiszállítást vállal. Egy gyakorlott futár 40-50 fuvart teljesít egy nap. A foglalkozás igazi megszállottjai 60-70 címre is kimennek, de ők őrültek - mondja nevetve Béla. 

Nincs sok felelősség

A motoros futárok általában alkalmazottként dolgoznak, vállalkozói igazolvány csak a nagy cégeknél szükséges. A futárok semmilyen külön juttatásban nem részesülnek, fizetett szabadság nincs. A tankolást és a napi betevő falatot a futárnak saját zsebből kell állnia. -Hivatalosan csak a nagyoknál van étkeztetés - mondja Béla -, de általában minden cégnél napi egy alkalommal adnak a futárnak is pizzát. Ha sok a maradék, akkor az ember akár háromszor is teletömheti magát egy nap.Ez a munka szabadságérzettel jár! - mondja Béla. - Az ember egész nap az utakon van, és nincs mellette főnök. Ám sokat közlekedni, mindig a forgalomra figyelni elég fárasztó dolog. Különösen esőben nehéz, amikor nem hajthatod le a bukósisak ellenzőjét, mert nem látnál ki rajta. Ilyenkor olyan motorozni, mintha tűkkel szurkálnák a szemed. Hidegben is kellemetlen dolgozni, pedig télen lehet a legjobban keresni, akkor a legtöbb a rendelés. A futárok ilyenkor heti 6 napot is munkával tölthetnek. A munkához hozzá tartozik a lótás-futás, ha kiszállítottuk a címre az ételt, gyakran kell lépcsőzni. A munka legnagyobb előnyének azt látom - folytatja Béla -, hogy a pizzafutárokat naponta fizetik ki. Nem kell állandóan várni a hó végi fizetésre, mert rendszeresen pénzhez jutunk. Persze ez a pénz hamar elmegy - mondja mosolyogva -, de meg lehet élni belőle. A legnagyobb hátránya, hogy az embernek szinte alig van magánélete. A pizzafutár egész napját munkával tölti. Én már gyakorlott futár vagyok, ezért megtehetem, hogy csak heti két napot vállaljak. Ám ez a két nap hétvégén van, amikor a legnagyobb a forgalom. Így havi 8 alkalommal az egész napos munkával meg tudok keresni annyit, amennyit egy átlagos futár heti 5 napi munkával. A rutin azt jelenti, hogy tudom, hogyan lehet a lehető legrövidebb útvonalon, a leggyorsabban kiszállítani az ételt. 

Éld túl a napot!

B. Zoltán hosszú ideje dolgozik pizzafutárként, szereti a munkáját.- Az állandó rizikó része a motoros futárkodásnak. Szinte nincs is olyan motoros, akit ne ért volna kisebb-nagyobb baleset. Néha az ember élete csak egy hajszálon múlik. De a közlekedésen kívül nem kell sok mindenre figyelnie egy futárnak, legfeljebb arra, hogy az áru ne sérüljön meg.Az a legjobb ebben a munkában, hogy mozgalmas, olyan helyekre is eljutunk, ahová nem sokan. A bordélyháztól kezdve a zártkörű rendezvényig gyakorlatilag mindenhová szállítunk. Ha több pizzafutár összeül, gyakran hallani olyan sztorikat, amitől fetrengünk a röhögéstől. Persze sok kellemetlen vevő is van. Ritkán az is megesik, hogy egyszerűen nem fizetnek. Az ilyen szituációk ellen nem nagyon tudunk mit tenni.A rendőrökkel viszont nincs sok gondunk. Ők általában elnézőek a futárokkal. Szabálysértések esetén pedig többnyire pizzával rendezzük le a dolgokat - mondja nevetve Zoltán. -A tapasztalatom az, hogy a többség 3-4 év után abbahagyja a futárkodást, mert elege lesz a hajtásból. Persze vannak kivételek is, akik negyvenévesen egy kisebb forgalmú, nyugalmasabb étteremnél dolgoznak. Nyáron nagyon sok fiatal jön 3-4 hónapra, idénymunkára dolgozni. Sok vidéki és iskolába járó srác helyezkedik el futárként. Munkaalkalom egész évben van. Ha valaki dolgozni akar, egy héten belül el tud helyezkedni, elég csak fellapozni a hirdetési újságokat, az éttermeknél személyesen is lehet érdeklődni.

 Autóval kicsit más

Pali két éve dolgozik autós futárként, eddig három helyen - kisebb éttermeknél - volt ételszállító. - A munkához nem kell más, csak B kategóriás jogosítvány, meg egy viszonylag jó autó. Az autós futárok nagy része feketén dolgozik, én eddig egy cégnél sem voltam bejelentve. Ami bizonytalanságot jelent, de egyéni vállalkozóként a jelenlegi körülmények között nem érné meg dolgoznom. A nagyobb cégeknél főképp egyéni vállalkozóként lehet munkába állni, az ilyen helyeken magasak az elvárások. Az autó például nem lehet öt évnél régebbi. Ahol dolgoztam, a cég tulajdonosa blokkot adott az áruról, így ha a rendőr megállított, azt kellett mondanom, hogy az ételt magamnak vettem. Az egyes cégek között elé nagyok a különbségek a bérezésben. Az egyik helyen, ahol dolgoztam, 4 ezer forint alapdíjat fizettek naponta és 26 forint pluszdíjat kilométerenként. A mostani munkahelyen 3 ezer forint alapdíjat fizetnek és erre 100 forint pluszt minden kiszállítás után. A borravalóból körülbelül 2-3 ezer forint jön össze egy nap. Ismerek olyan munkahelyet, ahol nincs fix fizetés, hanem a kiszállított áru értékének bizonyos százalékát fizetik ki. Ami szerintem átverés ? véli Pali.Futárnak lenni tehát izgalmas pozíció, de nyugdíjas állásnak aligha nevezhető. Viszont akár talán átmeneti megoldásként is szóba jöhet annak, aki nem riad vissza a kényelmetlen, s kissé rizikós munkától. S persze van megfelelő járműve is.

Kiss Gergely

Érdekes/hasznos volt, csatlakozom a munka.org Facebook-csoportjához: