A munkaerő-kölcsönzés árt az egészségnek

| |

Nagyobb stressz alatt, s kevesebb fizetésért dolgoznak azok a dolgozók, akiknek a munkaadója munkaerő-kölcsönzötteket foglalkoztat - derül ki egy brit kutatóintézet, a NIESR jelentéséből.

A kutatás különös aktualitását adja, hogy szerte Európában - így Magyarországon  is - olyan munkaügyi reformok zajlanak, amik aláássák a munkahelyek biztonságát.

Így egyre könnyebbé válik a dolgozók elbocsátása, s  mind kevesebb lesz a valódi, hagyományos értelemben vett állandó állás.

Az ideiglenes jelleggel alkalmazottak nemcsak leszorítják a hagyományos állásokban lévőknek a bérét, de a dolgozóknak a kölcsönzötteket foglalkoztató munkahelyeken több szorongással is kell megküzdeniük  - derül ki egy brit kutatóintézet, a NIESR jelentéséből, írja a Telegraph

Az ideiglenes foglalkoztatást igénybe vevő  munkaadó költségtudatosabb, mint amelyik nem él ezzel az eszközzel. Ezért az ilyen cégek nagyobb profitok termelnek, s a munkavállalóknak keményebben kell dolgozniuk - állítják a kutatók. Az ilyen munkahelyeken nagyobb a dolgozók szorongása, s alacsonyabb a munkával való elégedettség -  mutatta ki a kutatás.

A munkaerő-kölcsönzés egyébként Magyarországon is viszonylag elterjedt. Akadnak olyan iparágak, ahol olyan szélsőségesen ingadoznak a megrendelések, így érthető, hogy a munkaadó él ezzel az eszközzel. Nyílt titok azonban, hogy számtalan olyan esetben is alkalmazzák ezt a foglalkoztatási formát, amikor a szezonális ingadozások nem olyan nagyok, a munkaadó fő célja ilyenkor az adminisztrációs- és költségterhei csökkentése.

(Munka.org)

Érdekes/hasznos volt, csatlakozom a munka.org Facebook-csoportjához: