Bérelhető Mikulások

December 6-án a jó gyerekek ajándékot, a rossz gyerekek virgácsot kapnak. Az ajándékot a Mikulás, a virgácsot a Krampusz hozza. Ha sok pénze van a szülőknek, akkor mindkettő megjelenhet. Ha kisebb összegből kívánják megúszni a látogatást, a világ legrosszabb gyerekéhez is csak a Mikulás fog elmenni (bár még nem szokás, biztos lehetne kérni csak a Krampuszt is).

Aki gyermekeit, párját egy egyszerű ajándékkal kívánja megajándékozni, annak viszonylag könnyű dolga van. Az üzletekben, gondolva a vásárló kényelmére, változatos árú és méretű Mikulás-csomagok kaphatók, csak meg kell venni és bízni benne, hogy a Mikulás éjszaka beleteszi a kikészített cipőbe. De mi a teendő, ha nem akarjuk a véletlenre bízni az ügy lebonyolítását, hanem egy igazi Mikulásra hárítanánk a dolgot? Ez sem ördöngösség, mivel az igazit úgyis nehéz lenne iderángatni Lappföldről, rendelni kell egy bérmikulást. Akinek az a munkája, hogy beöltözik a piros ruhába, hasonló színű sapkát nyom a fejébe és nagy fehér szakállt aggat magára, fog egy puttonyt és december 6-án elindul az előre megadott címekre, kiosztani az ajándékokat.

Nyeszletten ne

A fentiekből azt gondolhatnánk, hogy Mikulásnak lenni igazán nem bonyolult dolog. Csak be kell öltözni és ennyi; azonban ennél sokkal nehezebb a feladat. E sorok írója néhány évvel ezelőtt, még megboldogult diákkorában könnyű szívvel mondta ki az igent egy felkérésre, ami egy vidéki kórház dolgozóinak gyermekeit volt hivatott Mikulás alkalmából megörvendeztetni (hozzáteszem, pénzért). Saját tapasztalatok mondatják velem: Mikulásnak csak az menjen, aki megfelelő testalkattal rendelkezik, ugyanis igen viccesen, mondhatni komikusan hat egy nyeszlett Mikulás. Ezenkívül nem árt, ha képesek vagyunk jó hangosan és érthetően beszélni, mert a szakáll tompítja a hangot. Szóval a műsor eleje egy kissé érthetetlenre sikeredett, de a végére egészen belejött a csapat - velünk volt még egy Krampusz és szerencsére egy ügyes lány is, aki énekelt és gitározott a gyerekeknek (igazából ő mentette meg a műsort). A lurkók boldogok voltak, mi megkaptuk a fizetséget. Viszont a Krampusszal megbeszéltük, hogy többet ilyet nem vállalunk, nem való ez mindenkinek.

Szükséges adottságok

Hogy ez mennyire így van, azt Bálint György, a mikulasszolgalat.hu vezetőjének szavai is alátámasztják. Megkeresésünkre elmondta, hogy az újsághirdetésekben toborzott Mikulás-jelölteket több szempontból is megvizsgálják. Figyelembe veszik a jelentkezők fizikai adottságait, azaz a magasságot (minimum 180 centiméteresnek kell lenni), 24 év alatt nem foglalkoztatnak senkit, de jobban örülnek a 30 év feletti Mikulásoknak. Az alkat kérdésében nem annyira szigorúak, ha valaki nem elég telt, az olyan ruhát kap, amiben annak fog kinézni. A következő, talán még fontosabb szempont a belső adottságok. Ez alapján elvárják a leendő Mikulásoktól, hogy legyen beleérző képességük, tudjanak kommunikálni a gyerekekkel. Nem árt némi pedagógiai érzék, kreativitás, és említettek még egy szempontot, a bölcs gondolkodást, ami végül is az eddigiek esszenciája. Mikulásnak alapvetően férfiak jelentkeznek (a nők sincsenek kirekesztve az ünnepből, ők lehetnek például Hótündérek). Amint Bálint György mondja, a jelentkezők között volt már közgazdász és rendőr is, de általában a pedagógusok, évhalasztó egyetemisták vannak többségben. Náluk a szezon december elejétől karácsonyig tart. Ezalatt a szűk három hét alatt, ha sokat vállal a Mikulás, megkereshet akár 60-80 ezer forintot is. Az egyszerűbb, negyedórás kiszállásokért ezer forintot fizetnek, a műsorokért már 6 ezer forint jár. Attól is függ a kereset, hogy hová kell menni, ugyanis a gyermekintézményeknek (óvoda, iskola, gyermekotthon) olcsóbban dolgoznak, mint a cégeknek.

A bohóc tudja

Ricsi bohócra szintén az interneten akadtam rá. Neki meglehetősen nagy, 14 éves tapasztalata van a Mikulás-napi és más gyerekünnepek rendezésében. Az idén 14 Mikulás fog neki dolgozni zenés műsorokban, vagy ahogy ők nevezik: magán-Mikiként. Az előbbi céges rendezvényekre jár, az utóbbi házakhoz, családokhoz. Műsorai interaktívan, a gyerekek bevonásával zajlanak, az egyik felében ő, a bohóc a főszereplő, a másik felében jön a Mikulás bácsi, általában egy olyan kollégája, aki egész évben vele dolgozik. Ha új embert vesz fel, akkor először a családtagok között néz szét. Amennyiben még mindig szüksége van emberre, igyekszik színészt vagy pedagógust felvenni, mindenesetre olyan valakit, aki egyébként is sokat van gyerekek közelében. Megrendelői között sok a nagy cég, de volt már, hogy önkormányzat, rendőrkapitányság kérte fel. A komolyabb vállalatok szerencsére nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy ilyenkor egy kis örömöt szerezzenek a gyerekeknek, ha már a szülők egész évben bent vannak a cégnél.

Legkönnyebben az internetről

Sok ember pusztán a másoknak való örömszerzés miatt vállalja, hogy eljátssza a Mikulás szerepét, semmilyen anyagi haszna nem származik belőle. Ha nincs ilyen ismerősünk, és mégis szükségünk van a Mikulásra, akkor nem marad más, mint rendelni egyet. Az interneten számos cég kínálja ilyen jellegű szolgáltatását. Egy negyedórás műsor krampusz nélkül 5 ezer forinttól kezdődik, a Krampusz és további kísérők természetesen többletkiadással járnak. Vannak olyan szolgáltatók, ahol az ár megszabásánál figyelembe veszik a gyerekek számát is, mások szigorúan az idő függvényében határozzák meg az árakat. Erre érdemes odafigyelni, mert egyes helyeken az is előfordulhat, hogy a pluszpercekért is fizetni kell, máshol a megkezdett félórákat, órákat számolják fel. A honlapokon ezek az információk általában fel vannak tüntetve. Az intézményes, céges rendezvények árai jóval magasabbak 15-20 ezer forintnál kezdődnek, a határ pedig a megrendelő igényeitől függően a csillagos égig érhet.

Változó divatok

Amint arra Ricsi bohóc felhívta a figyelmet, a Mikulás bácsi megváltozott az utóbbi években. A Coca-Cola téli reklámkampányának köszönhetően egy ideje mindenki olyan Mikulást akar, mint amilyet a tévében látott, azaz a kólagyártó dagi, mosolygós Mikulását. A kísérők terén szintén kavarodás támadt. Angolszász nyelvterületről jött a Zöldmanó és a Hótündér, akik lassan kiszorítják a Közép-Európában őshonos Krampuszt. A divatok itt is változnak. A világhálón találhatunk digitális Mikulást, Mikulás-szervizeket, van Mikulás-vonal, amin lehet neki telefonálni, de írhatunk e-mailt és fórumozhatunk vele. És természetesen rendelhetünk magunknak vagy másnak Mikulást, sőt Mikulás-futárt is.

Kurucz Ferenc

Első megjelenés: ÁLLÁS ÉS KARRIER