A megszorítások miatt pörgött föl a külföldi munkavállalás

Gyorsulva növekszik azok aránya, akik munkát vállalnak külföldön. Az élénkülés a gazdasági mutatók romlásával hozható összefüggésbe - írja az ado.hu .

Letagadhatatlanul gyorsulva növekszik a külföldön munkát vállalók magyarok aránya - mondta Hárs Ágnes, a Kopint-Tárki Zrt. vezető kutatója a Joint Venture Szövetség rendezvényén.  Az ado.hu tudósítása szerint  a kutató fölhívta a figyelmet, hogy a magyarok európai munkavállalásának növekedése nem 2010-ben, hanem 2007-ben kezdődött, összefüggésben a gazdasági mutatók romlásával, illetve az első megszorító csomaggal. A válság újabb lendületet adott a kivándorlási kedvnek. Ami azonban cseppet sem természetes, mert a legtöbb európai országra nem az volt jellemző, hogy a válság hatására megugrott volna a külföldön történő munkavállalási kedv, hiszen a munkapiaci feltételek minden országban romlottak.

A  válság hatására az ugyancsak romló helyzetű Szlovéniában és Csehországban azért  nem erősödött meg Magyarországhoz hasonlóan az emigrációs tendencia, mert  Csehországban és Szlovéniában viszonylag nagyvonalú maradt a szociális rendszer - mutatott rá a kutató.  Hárs Ágnes arra is fölhívta a figyelmet: a válság miatt szinte mindenhol bővítették a munkanélküli ellátórendszer forrásait, ezzel szemben Magyarországon szűkítették, az ellátás időtartama rövidült.

Érdekes/hasznos volt, csatlakozom a munka.org Facebook-csoportjához: