Irány a légió!

Számos sikerkönyv alapjait szolgáltatta már a francia idegenlégió, de ez nem csak a múlt. A franciaországi székhelyű zsoldoshadsereg napjainkban is toborozza katonáit. Akit vonz ez az életforma, és sikerrel veszi a felvételi akadályokat, az előtt nyitva áll egy nem mindennapi, kalandos - esetenként viszont rövid - élet lehetősége.

Illegális, de eddig nem büntették

Légiós veteránokkal és a légiós témában járatos emberekkel nem könnyű felvenni a kapcsolatot, ugyanis hazánkban illegális tevékenységnek minősül más, nem szövetséges állam haderejébe katonákat toborozni és ott "munkát" vállalni.

- Egytől öt évig büntethető az, aki a Magyar Köztársaság területén idegen fegyveres szervezetbe - szövetséges fegyveres erőn kívül - katonai szolgálatra toboroz, vagy ilyen szolgálatra vállalkozókat közvetít. Az a magyar állampolgár is büntethető, aki fegyveres összeütközésben részt vevő idegen fegyveres szervezetbe belép, erre ajánlkozik, vagy ilyen kiképzésben vesz részt - tudtuk meg dr. Vörös Edittől, az Igazságügyi Minisztérium Társadalmi Kapcsolatok Főosztályának vezető főtanácsosától.

A minisztérium vezető munkatársa elmondta: zsoldosnak az a személy minősül, akit belföldön vagy külföldön kifejezetten fegyveres összeütközésben való részvétel céljából toboroztak, és az erőszakos cselekményben haszonszerzés végett vesz részt.

A toborzás külföldi katonai szolgálatra egyébként 2000 óta tiltott. Azóta mindössze egyetlen esetben indult eljárás, amikor két évvel ezelőtt Pécsett toboroztak embereket a francia idegenlégióba. A bíróság első fokon felmentette a vádlottakat, mivel az idegenlégiót a bíróság szövetséges fegyveres szervezetnek minősítette.

A honvédelmi tárca szakértőinek akkori állásfoglalása szerint azonban az idegenlégió nem tekinthető a Magyar Köztársasággal szövetséges haderőnek. Az ítélőtábla másodfokon sem állapított meg bűncselekményt, ám az ítélet indoklását az első fokhoz képest némiképp módosította. E szerint a vádlottak tette nem volt veszélyes a társadalomra. Akkor egyébként valamivel több mint húszan jelentkeztek a légióba, közülük mindössze ketten indultak el Franciaországba, de az egészségügyi teszten egyikük sem jutott tovább.

Nem mindennapi munkahely

Az extrém sportok kedvelői szokták mondogatni, hogy a magas adrenalinszint keltette érzés miatt még az életüket is érdemes kockáztatni. Aki ezt így gondolja, annak nincs ideálisabb munkahely a francia idegenlégiónál.

"A légió francia parancsnokság alá helyezett, külföldiekből álló összfegyvernemi harci alakulat" - áll a hivatalos megfogalmazásban. A légió jelentős történelemmel bír, hiszen Lajos Fülöp királyi rendelete alapján 1831-ben hozták létre.

A légiósok egész pályafutásuk alatt mindig ott szolgálnak, ahol arra Franciaországnak szüksége van. A jelentkezők többsége valamelyik kelet-európai országból származik, de összesen több mint 130 nemzet állampolgárai vannak jelen a Föld több pontján szolgáló alakulataikban.

Akik csatlakoznak a szervezethez, azok önként szakítanak múltjukkal: mindent maguk mögött hagyva új életet kezdenek. A légió kötelékébe sokan menekülnek manapság is megélhetési gondjaik vagy a munkanélküliség elől.

Az idegenlégió állománya jelenleg 8 ezer fő körüli, 5 százalékuk tiszt, 20 százalékuk altiszt, és körülbelül 5 ezer 500 légiós szolgál különféle ezredekben, akik akár a világ bármely pontján bevethetők.

A szolgálatra Franciaországban lehet jelentkezni, ott több toborzóiroda is működik. Olyan 18 és 40 év közötti férfiak jelentkezhetnek szolgálatra, akik megfelelnek a szigorú egészségügyi, fizikai és pszichológiai alkalmassági vizsgálatokon, amelyek sora közel egy hónapig tart. A szállás és étkezés a felvételi idő alatt is ingyenes.

- Fontos, hogy a jelentkezők büntetlen előéletűek legyenek, és folyamatban lévő büntető ügyben sem lehetnek gyanúsítottak. Testükön a ruházatból kilátszó helyeken (például: tenyér, kézfej, nyak, arc) nem lehet tetoválás, és az otthon hagyott feleség vagy gyerek szintén kizáró oknak számít jelentkezéskor - tudtuk meg Károlytól, aki szívesen segít az érdeklődőknek bejutni a légióba, ám ennek részleteiről, anyagi vonzatáról nem beszél.

Szakértőnk hangsúlyozza: aki részt vett már ilyen felvételi procedúrán, az tudja: nem éri meg elhallgatni semmit, mert előbb-utóbb úgyis kiderül az igazság, és aki nem őszinte, az már jöhet is haza.

- Aki megfelel az előbb említett követelményeknek, az első csapat tagja lesz, ami annyit jelent, hogy jöhetnek számára a komolyabb vizsgálatok. Az alapkiképzés négy hónapig tart. Ezalatt a jelöltek ugyanúgy zsoldot kapnak, mint majd a szolgálati időszakban. A bő negyedéves kiképzés után megválasztható a szolgálat helyszíne. A zsoldosokat többféle szakcsapat és fegyvernem várja, amelyekben továbbképezhetik magukat a beosztásuknak megfelelően. A légiósokból így aknavetős, rakétás, búvár, gépesített lövész, felderítő mesterlövész, harckocsizó vagy ejtőernyős válhat. A légiót alkotó önkéntesek kezdő szerződésüket öt évre írják alá.

Nagy kockázat, nagy fizetés

A légióban rangtól függetlenül mindenki jogosult ingyenes étkezésre, szállásra és ruházatra. Egy kezdő légiós fizetése 1033 euró havonta. Erre jön még a légiós szolgálati pótlék, a tengerentúli illetmény-kiegészítés és a külföldi lakóhelypótlék. Bevetéskor, annak helye és típusa szerint különböző prémiumok is járnak a katonáknak. - Ha hozzászámoljuk, hogy a zsoldból nem sok fogy a szolgálati idő alatt - hiszen lakhatásra, étkezésre és ruházkodásra sem kell költenie a légiósnak -, jó kereseti lehetőségnek számít a zsold, még kisebb rang esetén is. Az alapfizetés mértéke a szolgálati időtől, valamint az elért rangtól függően emelkedik, és egészen 5 ezer 300 euróig is terjedhet. Ehhez persze már több mint egy évtizedes légiós múlttal kell rendelkeznie és magas rendfokozattal – mondta Károly, aki hozzátette: bizonyos kedvezmények már hamarabb is kaphatók.

Három év szolgálat után francia állampolgárságért folyamodhatnak a légiósok, és letelepedési igazolvány is kérhető, mely tízévente meghosszabbítható. A leszerelt légiósoknak a civil életbe való beilleszkedését több program is szolgálja.

Az első ötéves szerződés lejárta után további fél évre, vagy egy-, két-, esetleg hároméves szolgálatra lehet meghosszabbítani a szerződéseket. 15 éves szolgálati viszony után már külföldre folyósított nyugdíjra is jogosult a veterán légiós. A munka jellegét leszámítva ez nem is hangzik rosszul, hiszen, elméletileg, ha valakit felvesznek 18 évesen a légióba, az 33 évesen már haza is jöhet az összegyűjtött pénzzel, egy stabil nyugdíjjal.

Összehasonlítva a légiót más nemzeti hadseregekkel - bár a zsold igen kecsegtető -, nem árt figyelembe venni, hogy míg egy nemzeti hadseregben szolgáló katona, ha szerencséje van, éles bevetésen, háborús konfliktusban nem vesz részt munkássága alatt, ezt egy légiós nem nagyon kerülheti el.

Összehasonlításképp egy magyar szerződéses tiszthelyettes katona bruttó illetménye nem sokkal haladja meg a bruttó százezer forintot. Ehhez jönnek hozzá a különféle pótlékok (osztályba sorolási pótlék, harckészültségi pótlék, készültségi pótlék, ejtőernyős ugrási pótlék, tűzszerész pótlék, búvár pótlék, gyakorlati pótlék, gépkocsivezetői pótlék, ügyeleti díj szolgálatonként) és 13. havi fizetés.

Ez az összeg messze alulmarad ugyan a légiós zsoldhoz viszonyítva, ám a Magyar Honvédség tagjai a hazát védik, míg a légió zsoldosai "erőszakos cselekményben haszonszerzés végett vesznek részt" - a hivatalos megfogalmazás szerint...

Nagy Z. Róbert

A nagy érdeklődésre való tekintettel a légió hivatalos weboldala:

http://www.legion-recrute.com/hu/