Kérésre ki kell adni a bért készpénzben

Az elmúlt hónapokban a megnövekedett banki költségekre hivatkozva számos munkavállaló szüntette meg bankszámláját és tájékoztatta arról munkáltatóját, hogy a munkabérét készpénzben kéri. A munkáltatók a munkabér fizetési kötelezettséget ilyen esetben a bankszámla hiányára hivatkozva  nem tagadhatják meg, és kötelesek arról gondoskodni, hogy a munkabér  a készpénzfizetésre vonatkozó szabályok szerint  a munkavállaló részére megfizetésre kerüljön - hangzott el a PwC Magyarország mai sajtóbeszélgetésén a Munka.orgnak küldött közlemény szerint.

A készpénz fizetés viszont jelentős többletteherrel jár, hiszen egyrészről a készpénzt a pénzintézetből el kell hozni, másrészről a készpénzt a munkavállaló részére el kell juttatni és munkaidőben, a munkavégzés helyén részére át kell adni.

A jelenlegi munkajogi szabályozás nem teszi lehetővé, hogy a munkáltató arra hivatkozva szüntesse meg a munkaviszonyt, hogy a munkavállaló nem rendelkezik bankszámlával, és bankszámla hiányában arra sincsen lehetősége, hogy a munkavállaló munkabérét mindaddig visszatartsa, ameddig a munkavállaló ismételten nem nyit bankszámlát - véli Dr. Szűcs László, a Réti, Antall és Társai PwC Legal szakértő ügyvédje.
 
A jogszabály ugyanakkor azt nem teszi kötelezővé, hogy a munkáltató a munkavállaló bankszámlájára teljesítse az utalást. Amennyiben a munkavállaló egy közös családi bankszámlát jelöl meg, úgy az utalás arra is teljesíthető.

(Munka.org)

Érdekes/hasznos volt, csatlakozom a munka.org Facebook-csoportjához: