Aki kocsmát akar nyitni...

Nem gondoltam volna, hogy a kocsmárosokat nehéz szóra bírni, hisz szinte az is kötelezően hozzátartozik a vendégek kiszolgálásához, hogy beszélgessenek. De mik is a jó kocsma további kellékei?

Bemelegítés

Ervin egy megyeszékhelyen üzemeltet néhány vendéglátóhelyet. Helyesebben kocsmát - és ezt ki is kéri magának. A beszélgetést azzal hárítja el, hogy éppen be akarja záratni az APEH az üzleteit - sürgősen lépnie kell.

Úgy látszik, macerás ma kocsmárosnak lenni.

Éva egy fővárosi pub vezetője. Kitűnő a kocsonyájuk, de amikor rátérnék a kérdésekre, megfutamodik azzal, hogy ő ezt a szakmát nem tanulta, így inkább nem is mondaná el, hogyan tudja mégis jól vezetni az üzletet.

Ezek szerint nem kell hozzá szakirányú végzettség.

Klári, a csapos a sarki kocsmából azzal hajt el, hogy nekik csak nyugdíjas vendégeik vannak. Kora délután nem volt ülőhely a csehóban, és az átlagéletkor negyven körül volt.

Szóval, ha a kocsma rosszul megy, akkor is el tud tartani egy alkalmazottat!

A nemrégiben nyílt sörözőben a pultos lány azt mondja, nem tudja elérni a főnököt.

Vagyis, ha kocsmát nyit valaki, nem szükséges, hogy sűrűn ott legyen, megy az magától is?

A következő füstös helyen a kiszolgáló egyben az üzletvezető is. Kérdésemre nevetve mondja: örök titok. Még ő sem fejtette meg, mitől megy jól egy kocsma! Ajánl egy általa irigyelt helyet. Ott pedig a jól menő kocsma vezetőjét keresve sem sikerül senkit szóra bírni. De nem adom fel ilyen könnyen!

Csakazértis megtudom, mitől megy a kricsmiknek!

Nyert meccs

Böbe kocsmárosné, a férje a vállalkozó, ő meg időnként besegít - és mesél nekem!

Azon áll vagy bukik az egész, hogy ki van a pultban. Egyesek szerint egy nagycsöcsű nő kell, olyan aki "kirakja a boltot", de szerintem fontosabb, hogy a pultos beszélgessen a vendéggel, és innentől mindegy, hogy nő vagy férfi.  Amikor én kisegítek az uram kocsmájában, mindig egy pár ezer forinttal több a bevétel. A legutolsó "tróger" is - ezt csak négyszemközt mondom, mert ebben a műfajban mindenki egyforma: VENDÉG - odajöhet a pulthoz, és elmondhatja a búját, bánatát. Nekem meg vigyorognom kell, ha esetleg bókol a fogatlan, bagószagú pofájával. Emberségesnek kell lenni. Érezze a vendég, hogy ő a fontos. Mondják is az uramnak: Jani, de jó amikor a Böbike itt van, de szeretjük!

A másik fontos dolog, hogy a vendég a pénzéért kapja azt, amit kifizetett. Ha egy jó presszókávét akar inni, akkor az valóban az legyen, és ne híg lötty (a kávén nagyon jó lóvé van egyébként). Ugyanez vonatkozik a többi piára is. Hallottam olyat, hogy a Napóleon konyakos üvegbe valamiféle kommersz trutyit tettek. Na ne! Ilyet nem szabad! Lehet, hogy rövid távon nyereségesebb, de hosszú távon semmiképp. Nálunk nincs kaja, de mindig van zsír, kenyér, olykor pogácsa. Ezért nem számolok fel pénzt,  de nem fizetek rá, mert mindig megkapom bőségesen az árát. Ha valaki egész délelőtt a játékgép előtt ült, nyomja ezerrel, csak szótlanul leteszek mellé egy kistányérra négy pogit. Még délutánra, sőt estére is nálunk marad. De ha ezt nem tenném, valószínű, hogy lelépne kajálni.

Aztán fontos a tisztaság, a wc-é, a poharaké és a hamutartóké is. A periférián lévő ember meghálálja, ha valahol még emberszámba veszik, aki pedig egy baráti társasággal jön be, értékeli a minőséget, a kulturált környezetet.

A kocsmák egyébként mindenhol "mennek". Sajnos. Érdemes szerényebben indítani, kisebb ráfordítással, és korántsem biztos, hogy kevesebb haszonnal.

A bérlés helyett én inkább hitelt vennék fel, mert a bérleménynél a hasznot a bérbeadó zsebébe teszed. Hitelnél pedig egyszer letelik a törlesztés, és akkor már "dől a lé". Neked. Nem szabad a hirtelen meggazdagodásra törekedni, de ha bejön, márpedig miért ne jönne be, tisztességes bevételt jelent a vállalkozónak.

Berendezések

Sörcsapolót, üdítő automatát a forgalmazó cégek adnak: szerződni kell velük az éves eladott mennyiségre. A gépek karbantartását is ők végzik.

Nálunk a kocsmabútorokat az uram gyártotta, egyszerűek a boxok, és egyszerű a pult. Ha szakember csinálja, akkor belekerül egy-másfél millióba és az még nem lesz túl puccos. De menet közben is lehet fejleszteni. Ismerek vendéglátósokat, akik először egy sufni-kocsmával kezdték, most meg már panzió, étterem is van nekik.

A nyerőgépet a tulajdonosa leteszi a kocsmában, és meghatározott időnként megy elszámolni. A bedobált pénz százalékosan oszlik meg a gép tulajdonosa és a kocsma között. Az arányok alku tárgyát képezik.

Árukészletre kell félmillió forint. Nem szabad raktárkészletre dolgozni. Minél jobban pörög az áru, annál több a haszon, többször csapódik az árrés.  Legfeljebb sűrűbben kell beszerezni. 

Engedélyek

A működési engedély kérelmet a polgármesteri hivatalok ügyfélszolgálati irodájában lehet beadni.

Szükséges hozzá:

a vállalkozói igazolvány és az okmányiroda által kiadott hatósági bizonyítvány. Gazdasági társaságok (betéti társaság, korlátolt felelősségű társaság) esetében a társasági szerződés másolata, eredeti aláírási címpéldány és 30 napnál nem régebbi cégkivonateredeti vagy ezek közjegyző által hitelesített másolata

- az üzlethelyiség használatára való jogosultságot igazoló eredeti okirat vagy hiteles másolat: tulajdoni lap, adásvételi szerződés, öröklési, ajándékozási szerződés, bérleti szerződés vagy használati jogra vonatkozó megállapodás, jogerős hagyatékátadó végzés, közterület-használati engedély stb.

- előzetes szakhatósági hozzájárulások:

  • a.) I. fokú építésügyi hatóság jogerős határozatának másolata: használatba vételi vagy fennmaradási vagy használati mód változási engedély
  • b.) ÁNTSZ területi intézetének hozzájárulása (ételkészítés és felszolgálás esetén)
  • c.) az állat-egészségügyi hatóság hozzájárulása (csak ha állati eredetű élelmiszer kapható)
  • d.) a tűzvédelmi hatóság hozzájárulása
  • e.) területileg illetékes rendőrségnél tett bejelentés (ha az üzletben kimért szeszes italt forgalmaznak, szórakoztató játékot folytatnak, játék automatát üzemeltetnek)
  • f.) Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnokságánál tett bejelentés (1064 Bp., Rózsa u. 89.), ha kimért szeszes italt kívánnak forgalmazni
  • g.) környezetvédelmi, (1072 Bp., Nagydiófa u. 10-12.) építésügyi, tűzvédelmi hatóságközlekedési felügyelet (1061 Bp., Andrássy út 8.) és az ÁNTSZ hozzájárulása, ha az üzletben diszkót is üzemeltetnek
  • h.) közút kezelőjének hozzájárulása, ha a közút területének egyéb részén - pl. járdán-, illetve a közút mellett a közút forgalombiztonságát érintő kereskedelmi tevékenység folyik

- 5000 Ft-os okmánybélyeg

Az üzlet elnevezésének (cégfeliratának) utalnia kell az üzlet jellegére, az ott vásárolható árukra, szolgáltatásokra. Az üzlet elnevezését a kereskedő határozza meg. Cégkivonat beszerezhető a Céginformációs Szolgálatnál.

Tamásné Szabó Zsuzsanna