Kalkulátor: mennyit ér 2013-ban a fizetése?

| |
Nagy a káosz abban, hogy vajon hogyan változik jövőre a reálbér, többféle inflációs előrejelzés van, de mi segítünk rendet vágni a káoszban, s még egy kis kalkulátorral is szolgálunk.

A kormány 5,2 százalékos inflációval számolt, amikor a jövő évi költségvetést tervezte. A jegybank szerint az infláció viszont csak 3,5 százalékos lesz, figyelembe vették a kormány által elhatározott 10 százalékos rezsicsökkentés is.

A gazdaságkutatók előrejelzései tovább fokozzák a zavart: a Századvég Gazdaságkutató 4,3 százalékot vár, a GKI 5, a Kopint-Tárki 5,2, a Pénzügykutató 5,3 százalékot.

Az MTI tudósítása szerint Vértes András, a GKI elnöke azzal magyarázta a 5 százalékos inflációt, hogy a háztartási energia 10 százalékos csökkentése az árakba való durva beavatkozás, amit a szolgáltatók kénytelenek lesznek valahogy kompenzálni. Jelezte azt is, hogy ha a kormány 5,2 százalékos árnövekedést vár, akkor "valami még van a tarsolyában".

Palócz Éva, a Kopint-Tárki vezérigazgatója szerint a háztartási energia részesedése a fogyasztói kosárban csak 5 százalék, ezért korlátozott hatása lesz az energiaárak csökkentésének.

Úgyszintén az MTI-nek Barcza György, a Századvég Gazdaságkutató Zrt. vezető elemzője azt mondta: a minimálbér emelése 2 százalékos reálbér-növekedést jelenthet 2013-ra.

Jóllehet a minimálbér emelése nem egészen 5,4 százalékos, tehát ez még a Századvég inflációs várakozása szerint sem stimmel.

Marad a népi bölcsesség: bárhogyan is lesz, úgy lesz.
Mindenesetre segítünk egy egyszerű kalkulátorral , hogy könnyű legyen megnézegetni, mely inflációs adatnál hogyan alakul a reálbére!

2013-ra várt nettó bérnövekedés százalékban (például 2 százalékos emelésnél 102-t kell beírni, ha nem változik, 100-at, ha csökken például 5 százalékkal, 95-öt)
2013-ra várt infláció százalékban (például 5 százalékos inflációnál 105-t kell beírni)

Érdekes/hasznos volt, csatlakozom a munka.org Facebook-csoportjához: