Jogvédő

-

A Munka Törvénykönyvének újabb bírálata

Az LMP szerint a kiszolgáltatottság növelésével nem lehet munkahelyeket teremteni - mondta hétfői budapesti sajtótájékoztatóján Schiffer András, miután a Szakszervezetek Együttműködési Fórumának (SZEF) vezetőivel egyeztettek.

Az LMP frakcióvezetője hozzátette, habár a kormányoldal tagjai "egyre-másra hátrálnak ki" a tervezet mögül, ők mégis lényegesnek tartják azt, mert meglátásuk szerint az írás szorosan kapcsolódik a Széll Kálmán Tervből és a miniszterelnök megnyilvánulásaiból kirajzolódó elképzelésekhez. Orbán Viktor a "kaszárnyakapitalizmus kiépítésére törekszik" - fejtette ki, hozzátéve: a miniszterelnök úgy gondolja, hogy a felemelkedésnek az a záloga, ha a "versenyképesség oltárán feláldozza a munkavállalói jogokat".

MKKSZ: "levelezgetés helyett tárgyalást!"

A Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete (MKKSZ) határozottan elutasítja az új munkatörvénykönyv tervezetét - közölte a szervezet csütörtökön az MTI-vel.

A szakszervezet állásfoglalása szerint a munkajogi szabályok megváltoztatása "a munkavállalók számára egyoldalúan hátrányos", és megalapozatlan az a kormányzati állítás, hogy az új munkahelyek létrehozását segítené elő. 

Többen bírálják az új tervezetet

Az MSZP szerint a műszakpótlékok csökkentésével, illetve eltörlésével a kormány csökkentené a fizetéseket. Az LMP úgy látja, a munka törvénykönyvének tervezett változtatásai "kitolják" a nőket a munkaerőpiacról és a gyermekvállalási kedvet is csökkentik.

Íme az alkalmi munka új szabályai

| |

Az egyszerűsített foglalkoztatás szabályai augusztus elsejével megváltoztak, alapvetően a munkaadókra nézve kedvezően. Egyszerűsödik az adminisztráció, az alkalmi munkásra nem vonatkoznak a szabadság kiadásának szabályai, és a betegszabadságra, és az egyéb munkaidő-kedvezményekre vonatkozó előírások sem.

Tárgyalni akarnak a szakszervezetek

|

A hat országos szakszervezeti szövetség elfogadhatatlannak tartja az új Munka törvénykönyvének (MT) tervezetét - közölték az érdekvédelmi szervezettek az MTI-vel csütörtökön.    

A szakszervezetek közös nyilatkozatot adtak ki erről, miután az Autonóm Szakszervezetek Szövetsége, az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés, a Liga Szakszervezetek, a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége, a Munkástanácsok Országos Szövetsége, valamint a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma  csütörtökön Budapesten egyeztetett az új Munka törvénykönyve tervezetéről.

Íme az új munka törvénykönyv terve

 

A kormány nyilvánosságra hozta  az új munka törvénykönyv tervezetét. Íme a teljes szöveg.

PM: Vissza a munkavállalói jogokat!

|

Nem szűnnek a kritikák az új Mt.-vel szemben: a Párbeszéd Magyarországért (PM) határozati javaslatot nyújt be az Országgyűlésnek, amelyben arra szólítják fel a kormányt, hogy a munkavállalók módosítsa a Munka törvénykönyvét, valamint a kapcsolódó törvényeket - jelentette be Tordai Bence, a PM elnökségi tagja szombaton Budapesten. Álláspontja szerint erre azért van szükség, mert az Orbán-kormány legnagyobb kárvallottjai a munkavállalók.

LMP: családellenes az új tervezet

Az LMP úgy véli, hogy a munka törvénykönyvének (Mt). új koncepciója újabb csapás a családokra: a kormány nemcsak az anyák, hanem az apák számára is megnehezíti a szülői feladatok ellátását, illetve a munka és a családi élet összehangolását.

Az ellenzéki párt az MTI-hez vasárnap eljuttatott közleményében leszögezi: szomorú, hogy a Fidesz családbarát politikája eddig csak a jómódú családokat segítette, és a nők munkaerő-piaci helyzetét tovább rontotta. Az apák szerepének erősítése is puszta ígéret maradt, sőt az új Mt. tervezete még inkább megnehezíti az apák dolgát - emelik ki.

Jutalom, szabadságmegváltás - legyen szabályozottabb!

A szabadság megváltásának lehetőségét, valamint a prémium, jutalom és bónusz szabályait is rögzíteni kell az új Munka törvénykönyvében (Mt.) a BDO Magyarország Tanácsadó Kft. szerint.

Tartalom átvétel

Érdekes/hasznos volt, csatlakozom a munka.org Facebook-csoportjához: