Játék

Mi az érdekes ebben a játékban? Figyelemreméltó adalék a problémamegoldás témájához. Egy matematikus mondta egyszer erre a játékra, hogy jó példa a problémamegoldás egy speciális válfajára, az algoritmusra.

Problémákat meg kell oldanunk nap, mint nap. Aránylag azonban kevés olyan módszerünk van, amelyek mindig, garantáltan a probláma megoldásához vezetnek. Ha van ilyen módszerünk, azt úgy nevezzük, algoritmus. Ha nem vezet mindig garantáltan jó megoldásra a módszer, csak nagyjából, többé-kevésbé, akkor heurisztikáról beszélünk. A személyzeti dolgozók a kiválasztáskor heurisztikákat használnak. Például azt mondják a kisgyermekes nőre: ezt nem vesszük föl, valószínűleg nem lesz jó munkaerő, sokat lesz otthon betegállományban a gyermekével. Ez persze nemcsak heurisztika, hanem diszkrimináció is.

Nos, ennek a játéknak algoritmusa van. Ha erre a játékos rájön, mindig nyerni fog. Örökkön-örökké. Amíg a világ világ.

Próbáljon meg rájönni, mi lehet az algoritmus! Három x-et kell kell egymás mellé, alá, avagy átlósan rakni, s megakadályozni az ellenfelet, hogy ugyanezt karikákkal elkövesse. Próbálkozzon kitartóan, s ha végképp nem megy, megsúgjuk, hogyan lehet mindig nyerni!

SúgásKikapcsolódna? További játékok (Szélessáv szükséges.)

Érdekes/hasznos volt, csatlakozom a munka.org Facebook-csoportjához: