5 tipp az internetes álláskereséshez

| | |

A magyar internetezők leginkább álláskeresésre használják a webet (58 százalékuk) -  derült ki az Ipsos egyik felméréséből.

Hogy ez még hatékonyabb legyen, íme néhány ötlet - talán nem haszontalan összegyűjtve látni őket azoknak sem, akik már ismerik az online álláskeresés csínját-bínját.

1.    Használd a gyűjtőoldalakat!

Nem kell egyenként fölkeresned az állásportálokat, használhatsz olyan gyűjtő-kereső oldalakat, mint például a jobmonitor.hu, a  jobinfo.hu, vagy a careerjet.hu. Hírlevélre ezeknél az oldalaknál is föl tudsz iratkozni, mint a hagyományos állásportáloknál.

Akad olyan gyűjtőoldal, amely behúzza az ingyenes álláshirdetéseket is.  Ennek előnye, hogy nagyobb a merítés, hátránya, hogy komolytalan ajánlatok is a hálóba kerülhetnek (ez persze a drágán föladott hirdetéseknél is előfordulhat, de kisebb mértékben).  A minden konkrétumot nélkülöző,  vagy a feltételeket alig támasztó, mégis sokat ígérő hirdetésekkel nem érdemes foglalkozni.

2.    Használd a közösségi oldalakat!

Mindenekelőtt a LinkedInt , amely most már Magyarországon is egyre népszerűbb, ezért érdemes regisztrálni itt is, ha nem bánjuk, hogy angol nyelvű a felület. Nem árt minél teljesebben kitölteni az adatlapot, hogy a toborzást végző szakembernek minél nagyobb esélye legyen ránk találni, persze a pontos címet azért nem szükséges megadni. A LinkedIn nem pusztán álláskeresésre való, hanem a személyes brand építésére is, komoly szakmai vitákat lehet folytatni a LinkedIn szakmai csoportjaiban

Akad egy a LinkedInhez némileg hasonló, de a magyar szívhez talán közelebb álló kezdeményezés,  az http://innomeo.hu/ .  Ezt is érdemes kipróbálni. Érdekes kísérlet a http://www.szakibazis.com , bár itt is találhatók olyan konkrétumokat nélkülöző hirdetések, amelyeket tanácsos hanyagolni.

3.    Használd a blogokat és a fórumokat!

A weben sok szakmának van blogja, fóruma. A legtöbb talán az online marketingeseknek, de van külön fórumuk például a villanyszerelőknek is: http://villanyszerelo.forum.hu/ A fórumokban általában külön rovata van a munkaajánlatoknak, a szakmai blogok pedig gyakran ingyen tesznek közzé álláshirdetéseket, mint például a socialtimes.hu/jobs, a http://onlinemarketing.blog.hu , a piackutatas.blog.hu.

4.    Ne feledkezz el a cégek karrierportáljairól!

A nagyvállalatok gyakran egészen kidolgozott állásportállal rendelkeznek, itt van belőlük jónéhány.

5.    Ne ess pánikba!

Ha nem jönnek hamar az eredmények. Íme még három link, amik talán segíthetnek. Íme az ÁFSZ adatbázisanéhány álláslehetőség a nonprofit szektorban, és közigazgatási állások .

Érdekes/hasznos volt, csatlakozom a munka.org Facebook-csoportjához: