HR

Belső céges tréningek profi módon

Napjainkban a HR menedzsment területén is egyre többször láthatunk hangzatos szalagcímeket válságról, kormányzati csapásokról, nehéz helyzetről. Az utóbbi években a szakképzési törvény változása miatt valóban jelentős képzési forrástól estek el a vállalatok és a megváltozott gazdasági környezet is nagy kihívást jelent a cégek HR-vezetői számára.

Ha egy cégnél van olyan munkakör, hogy belső tréner, oktató, akkor ezt a szerepet nagyon komolyan kell venni, mert egyébként nem hoz a konyhára, csak visz- derült ki a WIFI által a közelmúltban szervezett Menedzser Fórumon.

Szabadság 2013 - itt a számítási mód

| | |

 A szaktárca közzétette, hogyan kell szerinte a szabadságos hónapokra fizetést számolni. A szövegből kiderül: eltérések lehetnek a szokott alapbértől, de nem annyira drasztikusak, mint korábban arról hallani lehetett, mivel a ledolgozott napokra a fizetést nem a 174-es osztóval kell számítani, hanem arányosan, az adott hónap tényleges munkanapjai arányában.

 

Mindez természetesen csakis a havi alapbéresekre vonatkozik. Íme a legfontosabb rész az útmutatóból:

 

Új trendek a HR menedzsmentben

|

A digitalizálás a HR munka összes területén megjelenik, a tehetséges munkavállalókért vívott harc még élesebb lesz és elkerülhetetlenné válik a megváltozott munkaképességűek munkába állását gátló mentális akadályok lebontása - ezekkel a munkaerőpiaci trendekkel számolnak idén a JobGroup vezetői.

Részben a válság, részben a technológiai változások hatására a HR munka gyökeresen átalakult az elmúlt években - olvasható a Jobgroup Munka.org-hoz eljuttatott közleményében.

A munkáltatónak is kell márkaépítés

|

A legértékesebb munkatársakért fokozott verseny zajlik, éppen ezért megtartásuk és a céghez való kötődésük erősítése felértékelődött, ebben jut kiemelt szerep a munkáltatói márkának - derül ki a BrandJob Munka.org-hoz eljuttatott közleményéből.

Új álláskereső oldal indult - Dolgozni.hu

|

Dolgozni.hu címen új állásportál érhető el, ami új lehetőséget kínál a munkavállalóknak az álláskeresésre, illetve a munkaadóknak és HR szakembereknek az ingyenes toborzásra- derül ki a Dolgozni.hu Munka.orghoz eljuttatott közleményéből.

Sokakban joggal merülhet fel a kérdés, hogy a több tucat álláskereső oldal mellett milyen célból indul egy újabb. A valóban egy meglehetősen telített piacra lépett be, ám nem kíván egy lenni a sok közül és beleolvadni abba. Többet, jobbat kíván nyújtani a konkurenciánál - ígéri közleményében a Dolgozni.hu állásportál.

Felfuvalkodottan ostoba sok vezető

Sok vezető nemcsak nem képes vezetni az embereket, de ráadásul fogalma sincs arról, mennyire nem képes erre - derült ki egy brit kutatásból.

Ez nemcsak a beosztottaknak, hanem az egész vállalatnak rossz hír: a nem megfelelő, hamis énképpel rendelkező vezetők rontják a cég teljesítményét.

Bár a kutatást britek végezték britek körében, aki már dolgozott magyarországi munkahelyen, sejtheti, itthon sem lehet jobb a helyzet.

A brit munkáltatók csaknem háromnegyede  aggódik a szervezetnél levő  vezetési és irányítási hiányosságok miatt - írja  a management-issues.com a Chartered Institute of Personnel and Development felmérésére hivatkozva.

-

A munkaerő-kölcsönzés árt az egészségnek

| |

Nagyobb stressz alatt, s kevesebb fizetésért dolgoznak azok a dolgozók, akiknek a munkaadója munkaerő-kölcsönzötteket foglalkoztat - derül ki egy brit kutatóintézet, a NIESR jelentéséből.

A kutatás különös aktualitását adja, hogy szerte Európában - így Magyarországon  is - olyan munkaügyi reformok zajlanak, amik aláássák a munkahelyek biztonságát.

Így egyre könnyebbé válik a dolgozók elbocsátása, s  mind kevesebb lesz a valódi, hagyományos értelemben vett állandó állás.

Pontosították a bérkompenzáció szabályait

| |

A bérkompenzációt pontosítja egy friss kormányrendelet - írja a szakszervezetek.hu .

    E szerint a munkaadó akkor kaphat a munkabérek nettó értékének 2012. évi megőrzéséhez vissza nem térítendő támogatást, ha írásban nyilatkozik arról, hogy a bérek nettó értékének megőrzéséhez szükséges béremelést legkésőbb 2012. június 30-áig valamennyi munkavállalója számára 2012. január elsejétől - visszamenőlegesen is - biztosítja.

    További feltétel, hogy az idén nem csökkentheti átlagos statisztikai állományi létszámát a 2011-es létszámához képest, valamint az idén nem dönthet úgy, hogy munkavállalóinak több mint ötödénél munkaidő-csökkentést kezdeményez.

-
Tartalom átvétel

Érdekes/hasznos volt, csatlakozom a munka.org Facebook-csoportjához: