A 10 legsúlyosabb hiba

|

... amit önéletrajzod összeállításánál elkövethetsz:

1. Fölösleges részletekbe bocsátkozol az életedről. Ami mindenképp szükséges, az a teljes neved, elérhetőséged (e-mail cím, telefonszám), címed. Ha a leendő munkáltatód ennél többre kíváncsi, meg fogja kérdezni. (Hogy hány éves vagy, házas vagy-e, előbb-utóbb úgyis kiderül.)

2. Olyan munkatapasztalatokat is felsorolsz, melyek nem kapcsolódnak az aktuális pozícióhoz. Tizenhat évesen ez még megbocsátható, később inkább gondold meg, mielőtt leírsz valamit (pl. kutyát sétáltattál, holott péknek jelentkezel). A Wall Street Journal szakértője a hobbik felsorolását is szükségtelennek véli. Egy-egy különleges hobbi (pl. hegymászás, indiai tánc stb.) véleményem szerint sokat elárul a személyiségedről, milyen bátor, nyitott, fegyelmezett vagy, továbbá, ha véletlenül leendő főnököd is űzi, máris van közös beszédtéma, közös pont a munkán kívül is.

3. Mellékeled az igazolványképed. Hacsak nem fotómodell leszel, esetleg színész vagy statiszta, erre semmi szükség (kivéve, ha az álláshirdetésben .

4. Beleírod, mennyi fizetést szeretnél. A legtöbb jelentkező kényelmetlenül érzi magát, ha erről kell beszélnie, ezért inkább leír egy számot. Ha külön kérik tőled, akkor is inkább egy tól-ig összeget adj meg, ami a motivációs leveledben szerepeljen, semmiképp nem az önéletrajzban.

5. Hazudsz. A szépítés és a kitaláció közötti határvonalat hajlamosak vagyunk egybemosni, különösen önéletrajz írásánál. Karriertanácsadók és hr-szakemberek szerint a legtöbbször az egy munkáltatónál eltöltött időt szokták megváltoztatni az emberek. Nem számít, milyen kevés az esély arra, hogy lebukj, ragaszkodj a tényekhez!

6. Belső, bizalmas információt adsz ki előző munkahelyedről. Nem igazán vet rád jó fényt az ilyesmi. Arra enged következtetni, hogy megbízhatatlan vagy.

7. Leírod, hogy kirúgtak, és azt is, hogy miért.

8.  Agyondicséred magad. Igen érzékeny a különbség önmagad eladása és az öntömjénezés között. Figyelj oda!

9. "Igény esetén elérhető referencia" - kerüld el ezeket a szavakat!  Ha fontosnak tartják, úgyis kérnek rólad referenciát.

10. Terjengősen fogalmazol, túl hosszúra nyújtod a CV-t. Ne feledd: a kevesebb több!

(Forrás: Wall Street Journal)

 

Érdekes/hasznos volt, csatlakozom a munka.org Facebook-csoportjához: