5 hasznos tanfolyam

Ok - hasznos.Gimnáziumi érettségivel könnyen bajba kerülhet az álláskereső a munkaerőpiacon, ám a sok pénzen szerzett oklevél sem biztos, hogy segít rajta. Szinte lehetetlen a reklámok özönéből kiválasztani azt a képzést, ami valóban hasznosítható. Ezért bemutatunk 5 valóban hasznos tanfolyamot.

 

A felnőttképzés is csak egy üzlet. Az ágazat nyereségessége ugyanazon alapszik, mint a kozmetikai iparé: reményt adnak el. Olykor nehéz eldönteni, hogy a piac láthatatlan keze vagy az egyszerű cinizmus vezeti a cégeket, amikor az álláspiacon vajmi keveset érő oklevelekhez juttatják hallgatóikat. Akadnak, akik a hallgatókat okolják: a realitásokat figyelmen kívül hagyva, álmokat kergetve "divatszakmát" választanak. Ugyanakkor érettségizett emberek aligha hibáztathatók, hogy a hiányszakmáknak kikiáltott ács, s egyéb fizikai munkák kevéssé vonzzák őket.

Nekik is próbálva segíteni soroljuk föl azon tanfolyamokat, amelyek elvégzése viszonylag jó esélyt jelent az elhelyezkedésre szellemi munkakörben. Akadnak persze olyan térségek is, ahol ilyen típusú oklevelekkel is kicsi a sansz a munkához jutásra.

Gépírástanfolyam

Töreky Renáta, a Manpower Pest megyei régióvezetője szerint nem feltétlenül szükséges méregdrága irodavezetői tanfolyamot elvégezni annak, aki irodában szeretne dolgozni. Elegendő egy gépírótanfolyam, vagy akár otthon, könyvből elsajátítható a gépírás. A Word szövegszerkesztő használatát az otthoni számítógépen futó Wordből is meg lehet tanulni. Jó gépírástudással, nyelvtudás nélkül adatrögzítői, raktári adminisztrátori munkákat - utóbbit néhol logisztikai ügyintézőnek is becézik - lehet "megcsípni". Ezek azonban nem tartoznak a legjobban fizetett munkák körébe. Ha mindezekhez a képességekhez nyelvtudás is társul, már az "asszisztensi" - régi nevén titkári, titkárnői helyek is pályázhatóvá válnak.

Számviteli szakügyintéző

A munkaerő-közvetítő és kölcsönző cég tapasztalatai szerint nagy a kereslet könyvelőre. Két év gyakorlat után azonban már mérlegképes könyvelői végzettséget adó tanfolyamra is jelentkezhet a dolgozó. A tanfolyam elvégzése meglehetősen nehéz, de megéri: nagy a kereslet.

Elektronikai műszerész

Kakukktojásnak tűnik, de érettségihez kötött tanfolyam, annak ellenére, hogy könnyen gyárban köthet ki végül a kurzus elvégzője.
Minőségellenőrként, karbantartóként vagy a javító szolgáltatásokban kaphat viszonylag könnyen munkát, bár előfordulhat, hogy ez három-négy műszakos folyamatos munkarendet jelent majd egy multinál. Sajnos annak is fennáll a lehetősége, hogy oklevele ellenére csak betanított munkát kap a szakképzett állásvadász. Ma már gyakran előfordul, hogy szakmunkásokat alkalmaznak betanított munkára: a szakmunkások épp úgy kiszorítják a szakma nélkülieket a munkaerőpiacról, mint a diplomások az érettségizetteket - mondták el az egyik munkaügyi központban.

Angolnyelv-tanfolyam (legalább középfokú szintig)

Az angol nyelv ismerete önmagában is elegendő lehet az állás elnyeréséhez egy üzleti célú telefonközpontban (call centerben). A legtöbb call centert a fővárosban építették eddig, de már egy-két vidéki városban is található - egyelőre a fővárosi állásvadász van sokkal jobb helyzetben. Szorgalommal a megfelelő szintű angolnyelv-tudás hazai körülmények között is elérhető, nem kell mindenáron külföldre menni. Töreky Renáta találkozott már olyan volt au pairrel, akinek komoly nyelvtani hiányosságai voltak, s csak a "konyhanyelvet" beszélte. A külföldön tanulás sem mindig hozza meg a kiváló nyelvismeretet, talán azért, mert a diákok - társaik révén - végül is anyanyelvi környezetben maradnak - vélte a régióvezető.

Rendszerinformatikus, programozó

Bár az informatikus szakma lassan telítődik, a Fővárosi Munkaügyi Központ (FMK) pályakezdőket segítő irodája szerint a fővárosban még mindig érdemes belevágni a tanulásba.

Érettségi után 23 éves korig még ingyen is lehet tanulni szakmát az iskolarendszeren belül. Regisztrált munkanélküliként nem biztos az ingyenes szakmaszerzés: a támogatást, s annak mértékét egyénenként bírálják el.

 (Első megjelenés: Állás és Karrier)

Érdekes/hasznos volt, csatlakozom a munka.org Facebook-csoportjához: