Furcsa kérdések állásinterjún

Az álláskeresők többsége jól tudja már, hogy állásinterjúkon olyan kérdések is elhangzanak, amelyek hétköznapi beszélgetéseinkben aligha fordulhatnának elő. Mi a legnagyobb hibája, hol szeretne tartani öt év múlva - alig akad olyan rutintalan jelölt, akit meglepnének ilyen kérdések. A tapasztalt állásvadásszal is megfordul a világ azonban, amikor az interjú vezetője megkérdezi: milyen állat szeretne lenni, s miért?

Az álláskeresők szerte a világon ezt a kérdést tartják az egyik legostobább állásinterjú-kérdésnek. A kérdésnek különböző változatai ismertek, az állatot szerszám, bútor, testrész, vagy bármi egyéb is helyettesítheti a kérdésben. Nekünk, magyaroknak a legmegdöbbentőbb talán az egyik amerikai verzió, amely azt tudakolja a jelölttől, milyen autó lenne a legszívesebben. Természetesen az évjárat és szín is érdekelni szokta az interjú vezetőjét. 

A látszólag ostoba interjúkérdés mögött Jacqueline Royer francia pszichológus által kidolgozott Metamorfózisok teszt áll, amelyben hasonló kérdésekkel próbálják a vizsgált személy motívumait föltérképezni. A választott állat, tárgy értelmezése annak kulturális jelentése (például delfin = intelligencia, segítőkészség) alapján történik. A delfint választó ember nem feltétlenül intelligens és segítőkész, de legalább szeretne az lenni – a teszt szerint.

A HR szakember nem tesz mást, minthogy a választott állat, vagy tárgy kulturális jelentéséből próbál következtetni a jelölt személyiségére. Pontosabban arra, hogy a jelölt személyisége illik-e a megpályázott pozícióhoz. Példának okáért - mint azt egy HR szakember elárulta - egy pénzügyi állásra jelentkezőnél jó válasz lehet "a milyen állat szeretne lenni" kérdésre a sas. A sas ugyanis minden átlát. Rossz válasz a sas azonban olyan pozíciónál, amelynél csapatjátékot várnak el. 

A legrosszabb válasznak az számít, ha a pályázó nem tud, vagy nem akar felelni. S valószínűleg az sem nyeri az áhított állást, aki - megfogadva egy blogger tanácsát - kijelenti: olyan állat szeretnék lenni, amelyik Önnel táplálkozik.