Funkcionális önéletrajz

A funkcionális önéletrajzi forma előnyös a pályakezdők, a pályamódosítók számára. Továbbá segíthet elfedni az önéletrajzi lyukakat, a hosszan tartó munkanélküliséget, vagy a gyakori munkahelyváltást is. Éppen ezen tulajdonságai teszik azonban veszélyessé alkalmazását: ugyanis a funkcionális önéletrajz ezen jellemzőit a HR szakemberek is jól ismerik.

A funkcionális önéletrajz a jelölt képességeit állítja középpontba, képességek, készségek szerepelnek címszavakként, s e címszavak köré szerveződnek a különböző tapasztalatok és eredmények. Magyarországon a funkcionális önéletrajz kevéssé ismert a munkavállalók, sőt a munkaadók körében is. A képzett HR szakemberek ismerik a funkcionális CV-t, ám ők meg jól tudják, hogy ez a formátum kiválóan alkalmas az önéletrajzi lyukak, illetve a gyakori munkahelyváltás elfedésére. A személyügyi szakemberek egybehangzóan tanácsolják, hogy a funkcionális önéletrajzot kombinálni szükséges a kronologikus önéletrajz fontos elemével, a szakmai tapasztalatok felsorolásával is (az önéletrajzot e pillanattól fogva joggal nevezhetjük kombinált önéletrajznak). Szakmai tapasztalatokat a pályakezdő természetesen nehezen produkál, ám remélhetőleg be tud számolni néhány, a pályázott pozícióhoz valamelyest kapcsolódó nyári munkáról, szakmai gyakorlatról.

Bár a munkaadók és HR szakemberek esetenként gyanakodva, avagy furcsállva tekintenek a funkcionális, illetve még a kombinált önéletrajzra is, annyit a pályázó biztosan elér, hogy önéletrajza "kilóg" a többi közül, hiszen a pályázók többsége a kronologikus formát választja.

Ha a pályázat felkelti a munkaadó vagy a HR szakember kíváncsiságát, s behívja a jelentkezőt, a CV elérte célját. Az állásinterjún persze majd elhangzanak azok a kérdések is, amelyre ez az önéletrajzi formátum kevéssé ad válaszokat, erre bizony föl kell készülni.

Kis Miklós

Önéletrajzíró szolgáltatás

Érdekes/hasznos volt, csatlakozom a munka.org Facebook-csoportjához: