Foglalkozás

-

Álomfoglalkozás: dj

diszkóMegannyi fiatalnak álma, hogy lemezlovas legyen: dj. A diszkók füstös, hangos világának olykor csillagászati összegekkel fizetett főszereplői éppoly titokzatosak és elérhetetlenek a vendégek számára, akár a klubok táncos-lányai - tekintélyük és ruhájuk azonban jóval több a lányokénál.

Nemcsak a technikai tudás, hanem a személyiség, sőt a megjelenés is fontos, mondja Bárány Attila, vagy ahogy a diszkólátogatók ismerik: DJ Bárány Attila.

Orvosi diploma után

Gyógyítónak lenni a történelem folyamán mindig is óriási presztízzsel járt, és talán csak a legutóbbi időkben és hazánkban vesztett a szakma megbecsültségéből. Végigtekintve az orvosok elhelyezkedési lehetőségein, az itthoni gyógyító munka végzése nem a legkedvezőbb anyagilag. 

Dr. Hegedűs Beáta is úgy gondolta még az egyetemi évek elején, hogy egy napon orvossá lesz. A terv azonban időközben változott: gyógyszerismertetőként, ismertebb néven orvoslátogatóként keresi kenyerét.

Fülkében a város felett

 Ötven métert mászik felfelé azért, hogy munkába állhasson. Ki az? Sokaknak találós kérdés, a toronydaru-kezelőknek azonban a megélhetést jelenti az építőanyagok mozgatása a több tonnás szerkezetek irányítófülkéjéből. Tériszony kizárva.

 Toronydaruk. Megtévesztően kecses, fémből, acélból azsúrozott technikai műalkotások. Vízimadár könnyedségét mímelik, miközben tíz tonnával is elboldogulnak. Segítségükkel egymás után emelkednek ki a földből az újabb és újabb toronyházak, bevásárlóközpontok és lakóparkok. Egy város fejlődésének sajátos mércéje, hogy éppen hány toronydaru magasodik a tetők fölé. És persze hány olyan szakember dolgozik a 40-50 méter magas fülkékben, akiknek a feladata a daruk kezelése, az építőanyagok, épületelemek áthelyezése egyik helyről a másikra. Mérnöki precizitással.

Pizzafutár

A futárkodáshoz elegendő egy saját motor vagy autó. Nap mint nap kint az utakon kell lenni, sok címre kell szállítani. Egyszerűnek tűnik, mégis viszontagságos.

Ha valaki motoros futár akar lenni, nincs szüksége másra, csak egy B kategóriás jogosítványra és egy robogóra. Ehhez a foglalkozáshoz még a nyolc általános sem feltétel. A futárok általában minden cégnél 11-12 órát dolgoznak naponta. Maguk döntik el, hogy a hét mely napjain akarnak dolgozni, többségük heti öt alkalommal jár be. A munka időbeosztása kötetlen.  

Barista, a kávézó lelke

|

A tejhab készítés és öntés művészeként tartják számon a baristákat. A valóságban azonban baristának az eszpresszó technológiát jól ismerő, eszpresszó alapú italokat készítő bárost nevezik.

"Az ingatlanozás egy nagy humbug"

Az ingatlanozás olyan szakma, mint bármilyen más értékesítési pozíció. Azonban ez egy olyan teljesítményarányos jövedelemforrás, ahol sokat számít a munkára fordított idő, de még többet annak hatékonysága.

A kilencvenes években kezdődött az ingatlanozás, mint szakma szárnyra kapása, mely az ezredforduló után élte aranykorát, majd két-három év óta ez a folyamat megállni látszik. A különböző és sokak által   kevéssé kedvezőnek ítélt állami intézkedések következtében a lakáspiac megtorpant, és azóta kisebb lökésekkel, de egy helyben topog.

Hogy működik a modellvilág?

modellHogyan lehet bekerülni a keresett, jól megfizetett modellek közé? Ki lehet-e kerülni a tisztességtelen ajánlatokat, mire számíthat egy kezdő, és hogy élnek a profik?

Sok tizenéves lány szeretne befutott, menő modell lenni. A modellkedés bizonyára mindig divatos foglalkozás lesz. Ahogy Díner Tamás fotóművész fogalmaz egy interjúban: "Minden modell sztárságra vágyik. Szeretnének Cindy Crawfordok vagy Claudia Schifferek lenni, és ez így van jól."

Artisták

 cirkuszAz akrobata, a zsonglőr, a légtornász, a bűvész és a bohóc látszólag teljesen különbözőek. Egyik a magasban egyensúlyoz, a másikuk nyulakat varázsol elő cilinderből, és olyan is akad közöttük, akinek keménykalapja és krumpliorra van. Néhány vonásukban mégis hasonlítanak: cirkuszban találkozunk velük, mindnyájan artisták, nagy részük az Artistaképzőben végzett.

Vízvezeték-szerelők

Édesanyám keresztapja vízvezeték-szerelő volt, még kenderkóccal és rézcsövekkel dolgozott. Szüleim házát is ő modernizálta a fúrt kutat kiszorítva a napi használatból. Harminc év után kellett csak felújítani a rendszert, amit készített, akkor is csak azért, mert a vízkő teljesen beszűkítette a csöveket.

Mindennapjainkhoz már hozzátartozik a vezetékes víz használata, és az sem árt, ha a tarsolyunkban van egy szaki telefonszáma - szükség esetére. Dávid József az általános iskola végén nem igazán tudta, mi legyen - a jelentkezésnél mostani szakmája mellett még az ács és a karosszéria lakatos képzést jelölte be. Nem bánta meg, hogy az első hely lett a befutó. Akkoriban egy szakmának számított a képzésben a fűtés, víz és csőhálózat szerelői, mára három lett belőle, van külön fűtésszerelő, víz- és készülékszerelő és gázszerelő kurzus is.

Tartalom átvétel

Érdekes/hasznos volt, csatlakozom a munka.org Facebook-csoportjához: