Édes élet

Számtalan strand, idegenforgalmi látványosság, fesztivál, majális és rendezvény van hazánkban, ahol lépten-nyomon találkozhatunk vattacukor- és kürtőskalács-árusokkal. Ezek az "édesipari mini-vállalkozások" viszonylag kis befektetéssel elindíthatók, és gyors megtérüléssel kecsegtetnek - ha a vállalkozó jól választja meg a rendezvények helyszíneit, ahol árusítani akar.

"Munkáért kenyeret, pénzért pénzt" - tartja a mondás, és ez részben igaz is. Az induló vállalkozások többsége jelentős befektetést, sok munkát igényel, és hosszú évekbe is beletelhet, amíg a befektetett pénz visszajön, és nyereséget kezd termelni az üzlet.

A rendezvények, fesztiválok, vásárok és majálisok elengedhetetlen résztvevői a vattacukor-, főtt- és pattogatott kukorica árusok és a kürtőskalács készítők. De forgalmas sétálóutcákban, bevásárlóközpontokban is találkozhatunk ilyen "kitelepülős" vállalkozásokkal.

Évente hazánkban körülbelül 6 ezer olyan rendezvény van, amelyeken büfékocsik, illetve –édes-, vagy élelmiszeripari mikro-vállalkozások– is részt vehetnek. Ez napi átlagban 16 rendezvényt jelent, és emellett még számos strand és más, idegenforgalmi szempontból sok embert vonzó helyszín van, ahol sikeresen értékesíthetők ezek a termékek. Egy-egy ilyen fesztiválnál vagy vásárnál a helypénz napi 3 ezer forinttól 60 ezer forintig terjedhet. Az ár többnyire a látogatók várható számától függ.

A készíthető termékféleségek rugalmasan változtathatók, hiszen minden szezonban másra van igény. Télen a hideg miatt a sült gesztenye, sült burgonya és a sült kukorica kelendő. Szintén inkább a hideg évszak slágere a kandírozott mogyoró vagy a fahéjas mandula. A vattacukor, a főtt kukorica inkább nyári finomságok, míg a kürtőskalács, a mini fánkok és a pattogatott kukorica iránt évszaktól független a kereslet.

Jól kell csinálni?

Ezek a vállalkozások viszonylag kis befektetéssel és gyors megtérüléssel kecsegtetnek, csak –jól kell csinálni–. Mi szükséges mindehhez? Egy vállalkozói igazolvány, egészségügyi könyv és ÁNTSZ-engedély. A gyártó gépen kívül kell még egy autó és a szükséges alapanyagok.

Amikor arról érdeklődtem, hogy a vattacukrosok és társaik főállásban vagy inkább munka melletti kereset-kiegészítésként utazgatnak rendezvényről rendezvényre, sokat sejtető választ kaptam:

- Ha valakit nem zavar, hogy mellékállásban a többszörösét megkeresi a főállásban kapott munkabérének, akkor csinálhatja mellékállásban - mondta az egyik árus.

Tóth János, a Metaltechnik vállalkozás tulajdonosa már évtizedek óta forgalmaz ilyen gépeket, és a technológiát is megtanítja a partnereinek. A szakember szerint a siker kulcsa abban rejlik, hogy jól kell kiválasztani a helyszíneket. Már hónapokkal előre feltérképezhetők a lehetséges célpontok, a lényeg, hogy olyan rendezvényekre látogassunk el, ahol rengeteg ember megfordul.

- Olyan eset is előfordul, hogy néhány nap alatt csak a kiadások térülnek meg, aminek egyaránt oka lehet a rossz időjárás vagy a rendezvény alacsony látogatottsága. Persze ellenpélda is akad szép számmal: a balatonboglári bornapokon például öt nap alatt kétszer térült meg egy kürtőskalácskészítő-gép ára - mondta Tóth János. A Metaltechnik vezetője összegzésképp hozzátette:

- Átlagosan azonban a létminimum többszörösét lehet megkeresni ezzel a tevékenységgel mindössze egy-két hét alatt.

Előnyök és hátrányok

Egy kilogramm cukorból 50 vattacukor készíthető, ami azt jelenti, hogy 4 forintnyi cukorból és egy 10 forintos hurkapálcából másodpercek alatt 250 forintos vattacukor állítható elő. Ez majdnem 18-szoros haszon, ha csak a közvetlen önköltséget nézzük.

Ehhez persze még hozzá jönnek a vállalkozás fenntartásával kapcsolatos költségek, a vattacukorkészítő-gép üzemi költsége (némi gázfogyasztás), az autó fenntartása, amellyel rendezvényről rendezvényre visszük a felszerelést, és a helypénzek, melyek naponta 1-2 ezer forinttól akár 60 ezer forintig is terjedhetnek.

A kürtőskalácssütő készülékek is jól termelik a hasznot, ha elegendő a vásárló. Egy kisebb géppel öt-nyolc féle termék is süthető. Kürtőskalácsból óránként 100 darab készíthető, ezt 350 forintos eladási árral számolva 20 üzemóra alatt megtérül a gép ára.

A gépek lízingelhetők is, így mire tulajdonosuk kifizeti azoknak a teljes árát, már meg is kereste azt - vagy annak többszörösét. A kürtőskalács sütő teljes felszerelés (sütő, tésztanyújtó, állványok) ára egy-két hónap alatt megtérül, még ha csak 30 százalékos kihasználtsággal kalkulálunk is.

Azokon a helyszíneken, ahol a vattacukor és kürtőskalács árusok általában megfordulnak, jobban költekeznek az emberek, mint a hétköznapokon, hiszen vagy nyaralnak, vagy hétvégi programját tölti az egész család.

- Ilyenkor könnyebben nyílnak a pénztárcák - említették a tapasztalt vásározók.

Ezekkel a termékekkel nemcsak önállóan lehet megjelenni a már említett helyszíneken, hanem választékbővítésnek is alkalmasak büfékbe, boltokba, látványpékségekbe.

Az áruk többsége könnyen csomagolható és akár üzleteknek is eladható, amelyek tovább értékesítik majd e süteményeket. A kürtőskalácssütő készülékkel például ötféle olyan sós és édes termék is készíthető, amelyek 20-30 napos szavatossági idejűek.

Hátrányként róható fel a rendszeres utazgatás és a korán kelés. A kezdő vállalkozó persze a rendezvények várható látogatottságát is nehezebben tudja megbecsülni a tapasztaltabb árusokhoz képest, így az újdondásszal bizony könnyebben megeshet, hogy végül nem tudja a helypénzt sem "megárulni". Ahogy a bölcsek kövét sem találták még meg, a kockázatmentes vállalkozás titkát is homály fedi.

Nagy Z. Róbert

 

Elindulás számokban

– PB gázpalackról üzemelő, szétszedhető szekrényállványos vattacukor-készítő gépek 155-200 ezer forint plusz áfáért beszerezhetők.

– Egy 8 férőhelyes kürtőskalács sütő ára nettó 484 ezer forint, hozzá kelesztő állvány 25 ezer forint. A munka hatékonyságát fokozó tésztacsík-nyújtó gép 300 ezer forintba kerül. Ez utóbbi nélkül is beindítható az üzlet, ez csak gyorsítja az előkészítési folyamatot. A gépek lízingelhetők is.

– Szükség van még egy gépkocsira mindezek szállításához, no meg ennek a fenntartási költségeivel is számolnunk kell.

– Ehhez jön még hozzá az induló nyersanyag költsége, a rendezvények helypénzei és a vállalkozás fenntartásával összefüggő szokásos kiadások.