Elsöprő csődhullám jöhet

tárcaA tavalyi, csődrekordot hozó év után idén is enyhén növekszik a tönkremenő vállalkozások száma a hazai cégek szerint. Különösen erőteljes csődhullámra számítanak a kereskedelemben és a járműkereskedelemben, a mezőgazdaságban és a közösségi szolgáltatásokban - derül ki a GKI Gazdaságkutató Zrt kutatásából.

A kereskedelmi vállalkozások nyereségességét a tavalyi stagnáló, idén várhatóan csökkenő lakossági kereslet mellett az ágazati különadó, a minimálbér emelése, az adójóváírás kivezetése miatti bérkompenzációs szükséglet egyaránt súlyosan érint. Nagyrészt ugyanezen tényezők hatnak a mezőgazdasági cégekre is. Ezen belül a növénytermesztők a földalapú támogatások növekedése miatt kevésbé csődesélyesek, az állattenyésztők körében viszont a romló értékesítési pozíció (takarmányárak emelkedése mellett az áremelési lehetőségek beszűkülése) miatt erősödő csődkockázatra lehet számítani. A közösségi szolgáltatásokat végző ágazatokra különösen nagy terhet ró az állam akadozó fizetőképessége, a költségvetési megrendelések mérséklődése, miközben a terhek korábban  említett növekedése őket is sújtja.

Fontos szerepe van az egyre halmozódó lakossági közműtartozásoknak, de az átalakuló jogi környezet is hátrányos helyzetet teremt a cégek egy része számára. (A vízközmű törvény ugyanis erőteljesen szűkíti a szolgáltatók lehetséges körét, a hulladékgazdálkodás államosítása pedig az eddig piaci alapon szolgáltatókat lehetetleníti el.)

A foglalkoztatott létszám szerint a csődhullám újabb csúcsa az 50 fő alatti cégeknél lesz érezhető, de átlag feletti csődszámra számítanak a 100-200 fő közötti, közepes cégek is.

Érdekes/hasznos volt, csatlakozom a munka.org Facebook-csoportjához: