A barátokat választjuk a karrier helyett

Az emberek döntő többségének fontosabb a baráti kör, mint a szakmai előmenetel. Ha választhatnak, a válaszadók 61%-a inkább a privát kapcsolatainak ápolása, semmint a munkahelyi ranglétrán felfelé lépdelés mellett dönt - derül ki az Ipsos Munka.org-hoz eljuttatott felméréséből.

 
A BRIC országokban (Brazília, Oroszország, India, Kína), a Közép-Keleten és Afrikában "fifti-fifti" ez az arány. Indonéziában és Indiában a legmagasabb a "karrieristák" aránya (előbbiben közel kétharmados) - ők akár az életre szóló barátságukat is feláldozzák, csak hogy befussanak, de például Japánban is az európai szinten van (29%) ugyanez a mutató.

 
A vizsgált országok közül egyébként egyedül Svédországban (18%) akarnak kevesebben karriert építeni a sírig tartó barátságok helyett, mint Magyarországon (26%)! Nálunk úgy látszik, hogy a magánélet fontosabb, mint a munka - vagy egyszerűen túl kicsi a foglalkoztatás ahhoz, hogy elérjük az európai átlagot (28%)?

 
Létezik egy utolsó kívánság, amit még soha senki sem mondott még a halálos ágyán: "Bárcsak többet dolgoztam volna!" Talán igaza volt Darwinnak, amikor azt állította, hogy egy ember értének legjobb fokmérői a barátai.

Érdekes/hasznos volt, csatlakozom a munka.org Facebook-csoportjához: