Díszállat-kereskedők

Napjainkban egy nagyobb bevásárlóközpont elképzelhetetlen díszállat-kereskedés nélkül, és az utóbbi évtizedben városainkban is egyre szaporodtak e vállalkozások. Ezek az üzletek közvetlenül a házikedvencek jólétét szolgálják, ők pedig a gazdik lelki világát ápolják.

Az üzlettípusokat akár úgy is lehetne csoportosítani, hogy "nemszeretem", "közömbös" és "szeretem üzletek". Az elsőbe tartoznának azok, amelyekbe nem szívesen megy az ember, csak muszájból: ilyenek például a gyógyszertárak. A "szeretem-üzletek" sorában biztosan az elsők között szerepelnének a díszállat-kereskedések, ahová csupán nézelődni is szívesen betérnek a természet egy kis szeletére vágyó városiak.

A díszállat-kereskedések tulajdonosainak többsége hobbiként kezdte tevékenységét, majd egy idő után kinőtték ennek kereteit - derül ki az üzletvezetőkkel beszélgetve.

Így volt ez a nemrég megnyitott budapesti AquaDePo díszállat-kereskedésnél is, amelynek tulajdonosai előzőleg akvarisztikával foglalkoztak.

- Régi álmunk vált valóra, amikor nemrég megnyitottuk az üzletet. Hirtelen adódott egy lehetőség, amit, úgy gondoltuk, vétek lenne kihagyni - fogalmazott Tamás, az egyik tulajdonos.

A tapasztalatok szerint minél nagyobb egy üzlet kínálata, annál távolabbról képes becsalogatni a vevőket, így nem lehet pontosan megmondani, mekkora az a lakosságszám, amely el tud tartani egy boltot.

- Ha nincs meg az a termék, amit a vevő keres, nyilván kénytelen más üzletben megvásárolni azt. Ebben az esetben egy vevőt már vesztettünk... Ha nagy a kínálat, annak híre megy az állattartók körében, akik így messzebbről is eljönnek szétnézni - mondta a tulajdonos, aki hozzátette: egy díszállat-kereskedés megnyitásához hasonlóan szövevényes bürokrácián kell átrágnia magát annak, aki erre adja a fejét, mint más üzletek esetében. Itt azonban még más dolgok is nehezíthetik az utánajárást.

Például a görög teknős kedvelt hobbiállat, ám a Washingtoni Egyezmény (CITES) hatálya alá tartozik, ami a védett állatok kereskedelmét szabályozza. Emiatt csak CITES engedéllyel lehet görög teknősöket árusítani. Az állatra egy azonosító számot helyeznek el, az engedélyen ennek a fotója is megtalálható. Ezzel a számmal és páncélzatának a mintájáról lehet az állatot beazonosítani. Az engedélyt félévente frissíteni kell, ami nem kis munka – avatott be a részletekbe a szakember.

Kérdésemre, hogy mennyire rizikós egy ilyen üzletet nyitni, hamar jön a már sokat hallott válasz: mint minden új vállalkozásban, ebben is van rizikó. Mondjon egyet, amiben nincs, már csinálom is! - teszi hozzá tréfásan az AquaDePo tulajdonosa.

Sok múlik a hozzáálláson, a szakmai kapcsolatokon, és a beszerzési források ismeretén...

Az alkalmazottakkal szemben is elvárás az elhivatottság. Emellett elsősorban szakmai képzettség szükséges, másodlagos a kereskedelmi végzettség vagy inkább a tapasztalat, és nem utolsósorban nagyon fontos a rend, a tisztaság igénye és a pontosság.

- A jelenlegi alkalmazottunkban megvan az érdeklődés, talán nevezhetjük elhivatottságnak is; a jelentkezők között volt olyan, aki csupán pénzt akart keresni. Állatismeret, állattartó tapasztalat nélkül is jelentkeztek már eladónak! - említette a tulajdonos.

Sokan tartanak hobbiállatot

Egyre többet hallani arról, hogy az emberek eltávolodnak egymástól, sokszor már a szomszédok sem ismerik egymást; ezzel párhuzamosan egyre nő a dísz-, hobbiállatot tartók tábora.

- Az utóbbi években nő az állattartók száma, ezt már az üzlet megnyitása előtt is tapasztaltuk, amikor még csak akvarisztikával foglalkoztunk. Bizonyára sokaknak van rá szüksége, hogy az egész napos rohanás után otthon egy kis nyugalmat találjon, és ezt egy szépen berendezett akvárium előtt ülve át lehet élni.

Az utóbbi pár évben a magyarországi akvarisztikában valami beindult, és úgy gondolom, hogy ez - bármilyen furcsán hangzik - az internetnek köszönhető - állította az üzlet tulajdonosa.

-Az internet összeköti az ország különböző részein élő, azonos érdeklődési körű embereket. Sok akvarista fórumon olvashatók tapasztalatcserék, kérdések, válaszok. Bizonyára hasonlóképpen van ez a teknősös, rágcsálós, madaras oldalakon is, ebből azt feltételezem, hogy az ő köreikben is történik hasonló mozgolódás, és talán a klubok tagokkal is bővülnek.

Ez a sokféle érdeklődési kör az állattartók berkeiben a bolt látogatóin is tapasztalható. Az AquaDePo vevőkörének összetétele teljesen vegyes. Férfi, nő, gyerek, középkorú, nyugdíjas egyaránt megfordul az üzletben, egyik nemet vagy korosztályt sem lehetne külön kiemelni.

A díszállattartók egyre népesebb táborának nemcsak a kereskedők, hanem a díszállat-tenyésztők is örülhetnek, hiszen az üzletek tőlük szerzik be a leendő kedvenceket.

Ahány vevő, annyi kívánság

Nehéz általánosítani, hogy milyen típusú ember milyen állatot tart, de az üzletvezető tapasztalatai szerint az idősebb nénik cicásak, az idősebb bácsik inkább madárpártiak - Macskaeledelt és -felszerelést túlnyomó többségében inkább hölgyek vásárolnak - sorolja a vevőkörrel kapcsolatos tapasztalatait a szakember.

Az sem ritka eset, hogy valaki kuriózumok iránt érdeklődik: ritka fajokra, –kézzel nevelt–, azaz teljesen szelíd madarakra és különleges fajtákra egyaránt van kereslet.

- Személyesen ismerek olyan akvaristát, aki hobbi szinten tart olyan halat, amelynek a beszerzési ára darabonként több tízezer forint. Meggyőződésem, hogy nem státusszimbólumról van szó. Egyszerűen érdekli az adott hal, és anyagilag megteheti. Ennyi.

Díszállat-kereskedésekbe nemcsak állatokért, hanem eledelért és felszerelésért is betérnek a vásárlók, ez a forgalom szerves részét jelenti.

- Nagyon sokan az olcsó és kommersz eleségeket, felszereléseket vásárolják. Próbálunk meggyőzni egy-egy vevőt, hogy vigye a jobb minőségű terméket (nem a saját hasznunk miatt, csupán elszomorít például a színezett haleleségek látványa...), de ennek vagy a magasabb ára az akadály, sok esetben pedig a megszokás. Miért változtasson, ha neki bevált? Mindez persze nem mindig baj, szerencsére akad az olcsó termékek között is jó minőségű. Nyilván gyakran a hozzáértés hiánya van a háttérben, amikor egy adott terméket keresnek, ami nem túl jó minőségű. A vevők rengeteg téves információt kapnak újságokból, televízióból. Épp a múltkor láttam egy műsort, amelyben a "szakember" elmagyarázta, hogy hogyan tartsunk aranyhalat gömbakváriumban... Ezt a hal biztosan nem élvezi majd - osztotta meg velünk az üzletvezető a vásárlókkal és döntéseikkel kapcsolatos tapasztalatait.

Mint más termékcsoportok, az állateledelek és felszerelések piaca is nagy változásokon ment keresztül az elmúlt években.

- Nézzük csak meg az elmúlt tíz évet: lassan az állatok is légkondis, számítógéppel vezérelt ketrecekben, kalitkában, akváriumban fognak éldegélni... Nem biztos, hogy szükségük van erre, csupán az egész szép lassan üzletággá fejlődik. Már ma is lehet vásárolni etető automatákat halak részére. A kérdés csak az, hogyha ilyesmit használunk, akkor minek tartunk otthonainkban (automatizált) dísz- és hobbiállatokat? - gondolkodott hangosan Tamás, végül hozzátette: - Érdemes megkérdezni egy "régi motoros" akvaristát, ő hogyan csinálta annak idején.

Nagy Z. Róbert