Állásvadászkaland

Állásvadászkaland - lennél az asszisztensük?

Legújabb állásvadászkalandjaink az adminisztráció és a személyi asszisztencia világába kalauzolnak bennünket.

Két gyár a pusztulatban

Olvasónk két gyárban is járt, munkát nem, csak tapasztalatokat szerzett. Újabb állásvadászkaland következik.

 A történet egy munkaerő-közvető céggel kezdődött. Hirdetett valami tesztelő munkát. Jelentkeztem. Hosszú hallgatás után kaptam egy levelet, hogy ekkor és ekkor jelenjek meg a Csepel-szigeten, Halászteleken. Megadták a buszmegállót. Négyen szálltunk le, három frissen érettségizett fiú, és én, az öreg. Nem várt ott senki. Elindultunk, eljutottunk egy távol-keleti gyárba, ahol valamilyen elektronikus ketyeréket szereltek össze. Papucs, japán jelmondatok a falon. Megírtuk a tesztet.

Távmunka állásvadászkaland

|

Egy állásvadász küldte be a történetet. (Ezen olvasónk is megérdemli az Olvasói Aranytoll Díjat).

 A munka az lett volna, hogy rendes könyveket tegyünk át elektronikus könyvbe, amit egy spéci hardver ketyerével védenek le másolás ellen.

Állásvadászkaland a Hankookban

Akár az elítéltek, számokat kapnak az állásinterjúra behívottak a Hankook felvételi eljárásában. Nehéz a munkásélet, eljutni a munkáséletig még nehezebb.

"Bent a nagy tárgyalóban megilletődötten ül a negyven reménybeli Hankook-alkalmazott. Csöndben, szinte mozdulatlanul várják a jelentkezők a folytatást. Percek múltán aztán kivágódik az ajtó, s egy fiatalember, a munkaerő-közvetítő cég alkalmazottja, valamint egy hölgy, a Hankook toborzója viharzik be. Gyors eligazítást tartanak. Megtudjuk, négyesével hívják be interjúra az embereket, a meghallgatáson röviden mesélhet magáról mindenki. A felvételi bizottságban hárman vannak, egy dél-koreai tolmács segít majd a fordításban. A vezetőség névről senkit nem fog megismerni, ezért számokat kap majd mindenki, hadarja a toborzóiroda munkatársa, s végül azt mondja: lehet kérdezni."

Mesedélután

 Minap gondoltam egy nagyot és merészet: felcsapok mesemondónak. Elhatározásomat megkönnyítette - mi több megalapozta - egy hirdetés, amire egy ismerősöm hívta fel figyelmemet. Telefonos mesemondókat kerestek. Több se kellett nekem, azonnal tárcsáztam a megadott telefonszámot.

A kapcsolat fontos, nem a tudás?


"Az ember csak él, vágyakozik, ismerkedik, szeretkezik, aztán megnősül..." - kezdhetném Márai szavaival is, de inkább saját szavaimmal írom le álláskereséssel kapcsolatos viszontagságaim.

Egy pedagógus kalandjai az álláspiacon

Az embernek akad olyan időszaka, amikor munkakereső stádiumban van. Ez már nálam is előfordult, pláne, amikor lejárt a szerződésem azon a helyen, ahol pedagógusként dolgoztam. Hamar rá kellett jönnöm, hogy a munkaerő-piacon könnyedén el tudok helyezkedni, de pedagógusként csak nagyon nehezen.

Az igénytelenség csapdájában

Az álláskeresés nemcsak azt jelenti, hogy áruba bocsátom a tudásomat és képességeimet, hanem azt is, hogy igényt támasztok jövendőbeli munkaadómmal szemben.

19 évesen, egy félbeszakított egyetemmel a hátam mögött, indultam el először az álláskeresés rögös útján. Némi kóválygás után egy tízemeletes tömbház alsó szintjén bukkantam rá keresett munkaadómra. Lelki szemeim előtt folyamatosan ott lebegett a hirdetés szövege: Programozó kerestetik [...] amit nyújtunk: versenyképes fizetés, változatos munka.

Távmunka-keresési tapasztalataim

Állásvadászkalandjaim  távmunka keresésével függenek össze, amelyeket  szeretnék megosztani azokkal, akik szintén ilyen formában szeretnének dolgozni. Cikkem információnak és tanulságnak szánom.

Hűvös színek

 A Munka.org újságírói időnként inkognitóban állásinterjúkra látogatnak, avagy mások tapasztalatait jegyzik le. Ezúttal arról olvashatnak, miért nem bánta meg Kata, hogy nem sikerült zöldágra vergődnie reménybeli munkaadójával.

Tartalom átvétel

Érdekes/hasznos volt, csatlakozom a munka.org Facebook-csoportjához: