Hibátlan viselkedés állásinterjún

Görög Ibolya protokollszakértő tanácsai

Manapság a legfontosabb "európai mérce", ki mennyire tanult ember - nemcsak a diplomások számára hirdetett pozíciókban, hanem a középfokú végzettséggel betölthető állások esetében is. A lehetséges munkaadó felé ezért érdemes a "tanultság" jeleit kommunikálni.

Öltözet férfiaknál: a tanult ember jelzése az ing és a gallérra rendesen rákötött nyakkendő. Lehet öltöny, lehet nadrág és zakó, sőt, nyáron, ha nagyon meleg van, egy vékony szövetnadrág, ing, nyakkendő. A cipő és a zokni legyen sötétebb, mint a nadrág.

Az ing jó, ha világos (fehér, világoskék, halványszürke), a nadrág sötétebb. S persze: ápoltság mindenekfölött. Az arc legyen borotvált, vagy ápolt arcszőrzet takarja, borosta nem ajánlható, a divatos, géppel nyírt "műborosta" sem.

A hajnak általános konszolidált hosszúságúnak vagy rövidnek lennie, ne legyen kopaszra nyírt vagy copfban összefogott hosszú. Ne vegyen föl a férfi jelentkező ékszereket, még fülbevalót, illetve karláncot sem.

 

Ruházat hölgyeknél

 

Hölgyeknél a biztos tipp: szoknya, top, blézer, kosztüm, blúz - tehát az örök hármas. Nyáron is vegyünk fel a vékony pántos topra egy kis vászonblézert. Ne legyen a felsőrész nagyon kivágott: a szép dekoltázst - sőt még többet - mutogatva nem biztos, hogy azt üzenem, "dögös nő" vagyok, a munkaadónak várhatóan más is eszébe juthat. Nem kell teljesen begombolkozni, de intim részeket nem mutogassunk.

Ez vonatkozik a csípőre is, tehát ne villanjon ki a has. Ha hűvös az idő, lehet nadrágot is venni, ám ilyenkor a felsőnek a csípőig le kell érni. A színekkel jobb óvatosan bánni, nem kell feltétlenül fekete-fehér összeállítás, de semmiképp ne legyen rózsás vagy hasonló rikító jellegű. Javaslom, hogy a nők a hajukat tűzzék hátra, a szép homlok az "ész" helye. Célszerű elöl zárt lábbelit felvenni, semmiképp nem egypántos szandált.

 

Megérkezés

 

Ne érkezzen a pályázó az interjú helyszínére túl hamar, legfeljebb a megbeszélés előtt öt perccel. Ha mégis előbb érkezne meg, inkább az utcán várjon, semmint hogy a titkárnő fél órával, órával korábban bejelentse az interjú vezetőjének, imígyen csinálva bolondot a jelentkezőből. Elkésni nem csak ebben az esetben, de soha nem szabad, még az állás elnyerése után, és ha más kollégák rendszeresen késnek, akkor sem!

Az ajtón belépve kicsit hajtsa meg a fejét a jelentkező, köszönjön ("Jó napot kívánok" a helyes mindenkivel szemben), mutatkozzunk be, és várjuk meg, míg a fogadó fél kezet nyújt. A "kezét csókolom" köszönés nem helyes hölggyel szemben, mert a pályázó fiatalságát hangsúlyozza. A kabátot le kell venni és meg kell kérdezni, hova helyezhető.

A szükséges papírokat táskában, irattartóban érdemes vinni, ahova belefér egy, a betöltendő állás profiljába illő folyóirat, hetilap. Nagy formátumú újság nem javasolható, hiszen várakozáskor az amúgy is esetleg kicsit ideges állásaspiráns nehezen kezeli a méretes oldalakat, amiket ráadásul csak hangosan, zörögve lehet hajtogatni. A táska helye az ölben vagy a földön is lehet. Asztalra csak irattartó mappa tehető. A hölgyek figyeljenek arra, hogy a kis méretű női táska ("retikül") sem tehető az asztalra. Természetesen a mobil telefont is ki kell kapcsolni, még rezgő üzemmódban sem szabad hagyni.

 

Tárgyalóasztalnál

 

Tárgyaláskor, ha esetleg tegezve szólítják meg a pályázót, tegezve kell válaszolni, "csendőrpertu" nincs. Ha az interjú vezetője megkérdezi, óhajt-e a jelentkező inni valamit, akkor minden esetben kérni kell valamit, egy pohár ásványvizet például. A szemkontaktus nagyon fontos, tehát ne járkáljon fiókként ide-oda a pályázó szeme. Esetleg le lehet nézni a papírokba, majd fel, nézni kell az interjúztatót, de nyilván nem "fixírozni".

 A kezekkel sem érdemes babrálni vagy tárggyal játszani, érdemes inkább az asztalra fektetni és a könyöktől távolabb a kézfejeket összekulcsolni. Ha stresszinterjút alkalmaz az interjúztató, esetleg durva, udvariatlannak tűnő kérdéseket tesz föl, akkor sem kell megijedni. Jó reakció lehet például azt mondani egy kis mosoly kíséretében, hogy "hűha, most zavarba akarnak hozni!" Az anyagi kérdéseket nem kell nagy szemérmességgel kezelni, hiszen része az állásinterjúnak. Nyilván nem a fizetés az interjú elsőként átbeszélt témája, hiszen fontos a munka tartalma. Ha a munka megfelelő, csak azután firtathatók az anyagiak.

Az interjú előtt nyilván tájékozódni szükséges, hogy a megpályázott pozíciónál milyen szintűek a fizetések, juttatások, és ha megalázóan keveset ajánlanak, nem kell elfogadni. Ha az interjú végén megkérdezi a hr-menedzser, van-e még kérdés, végig kell gondolni, s ha van, bátran föl kell tenni. Egész interjú alatt legyen tudatában a jelentkező annak, hogy egyenrangú partnere az interjú vezetőjének, s annak megfelelően viselkedjék. Akkor válik majd alárendeltté, ha fölvették.

 

Búcsúzás

 

Amikor a hr-munkatárs jelzi az interjú végét, gyakran elhangzik az ismerős, de nem túl dallamos "majd értesítjük" örökzöld. Erre azonnal, zsigerből meg kell kérdezni, hogy "meddig várhatom az értesítést?" Ne engedje a jelentkező, hogy bizonytalanságban tartsák. Búcsúzásnál a pályázó - miután fölállt a székéből - bólintson és várja meg, hogy az interjú vezetője kezet nyújtson, akkor is, ha a pályázó hölgy és a hr-munkatárs férfi.

Mindezen szabályokat betartva biztos lehet az állásvadász abban, hogy fellépését európainak ítélik meg, s ha a szakmai tapasztalatai is megfelelőek, jók az esélyei a pozíció elnyerésére.

Lejegyezte: Kis Miklós

Első megjelenés: Állás és Karrier