FN Vállalkozás

Tartalom átvétel
Friss hírek, információk
Webcím: http://24.hu
Frissült: 53 perc 43 másodperc

Békés megyében is fejleszt az Invitel

cs, 2017-07-27 16:30

A saját erőforrásból finanszírozott fejlesztések mellett a Szupergyors Internet Program keretében is több járást elnyert az Invitel. ?A megyén belül 4 további járás tekintetében is vállalatunk érte el a legmagasabb pályázói pontszámot, ezért a mezőkovácsházi, a szarvasi, a békési és a szeghalmi járásban is több települést segíthetünk hozzá a modern és jövőálló technológiához, ezáltal a gyors internethez, a korszerű, HD minőségű IPTV-hez? ? mondta Iski István, az Invitel marketingigazgatója.

A vállalat az elmúlt években több újítást vitt véghez Gyulán: 2015 tavaszától fejlesztették a szélessávú hálózatot Gyula 11 körzetében, amelyek közül 9-ben az optikai szálat egészen az előfizetők otthonáig kiépítették. A távközlési cég a kivitelezési munkákat 2015 augusztusában kezdte el, és az utolsó fejlesztett területet 2016 áprilisában adta át. Az utóbbi három év hálózatfejlesztéseinek köszönhetően mostanra Gyula háztartásainak 80%-a számára elérhető a minimum 30 Mbit/sec sebességű, gyors internet és a minőségi HD televíziózás.

Éppen ezért július végén a vállalat meglepetéssel érkezett a városba: Eigel István Vándormadarak című mozaikfalához kihelyeztek egy installációt, amely szeptember közepéig megtekinthető. A műalkotás, mivel mozaiktechnikával készült, kiváló lehetőséget kínál arra, hogy a szolgáltató úgy tisztelegjen egy helyi alkotás előtt, hogy ezzel nemcsak a gyulaiak számára már megszokottá vált műre hívja fel újra a figyelmet, hanem bemutassa a hagyományos és a HD képminőség közötti különbségeket.

A Nielsen kutatási eredményei szerint jelenleg a magyar televíziós háztartások mintegy 64 százaléka rendelkezik HD készülékkel.

A HD csatornákat tartalmazó televízió-előfizetések száma ezzel szemben az Invitel saját ügyfélkörében szerzett tapasztalatok szerint is jóval alacsonyabb ennél.

A modern, optikai-alapú hálózatok terjedésével sok egyéb mellett a televíziószolgáltatás fejlődött nagyot az utóbbi években. Ennek köszönhetően a televíziózás még nagyobb élményt jelenthet. A felvehető, megállítható, visszatekerhető adás, az online videótéka vagy a visszanézhető műsorok, a HD kép és hang minőség ma már nem elérhetetlen luxusnak számító igény. Az sem jelenthet problémát, ha a filmet eredeti nyelven szeretnénk nézni: az IPTV-szolgáltatás bizonyos csatornákon lehetőséget biztosít erre. Ezek a szolgáltatások a fejlesztéseknek köszönhetően elérhetőek az Invitel ügyfelei számára ? összegezte közleményében a távközlési cég.

Kihagyják a spájzot az újlakásokból?

cs, 2017-07-27 15:42

Az elmúlt öt évben 15 négyzetméterrel csökkent az új lakások átlagos mérete (KSH), aminek legtöbbször a kis alapterületű lakások kiszolgáló helyiségi ? spájz, gardrób, tároló ? látták kárát – olvasható az OTP Ingatlanpont elemzésében.

A növekvő keresletet és a költséghatékonyságot szem előtt tartva az ingatlanberuházók az adott alapterületen általában a lehető legtöbb lakást alakítják ki. Ezért egyre többször fordul elő, hogy eltűnik a régebbi lakásokban teljesen megszokott spájz, gardrób vagy tároló, írták.

A tároló helyiségeket az építtetők igyekeznek pinceszinten vagy az emeleten kialakítani, áruk négyzetméterenként a 200-400 ezer forintot is elérheti. Hüvelykujj-szabály szerint a lakás négyzetméterárának felével érdemes számolni, írták.

A három vagy több szobás, magasabb minőségű lakások esetében íratlan szabály, hogy az építészeknek tervezniük kell spájzot, mosókonyhát. Az is egyre gyakoribb, hogy az erkélyre, teraszra terveznek tárolót, így az nem vesz el helyet a hasznos lakótérből.

Van olyan hirdetés az OTP Ingatlanpont adatbázisában, amelyben külön kiemelik, hogy a spájz minden gond nélkül zuhanyzóvá alakítható, mivel a vízcsövek helyben vannak, olvasható az elemzésben.

Még 2050-ben is a robbanómotor lesz az úr

cs, 2017-07-27 14:58

Az elektromos hajtású autókkal kapcsolatban megjegyezte, hogy terjedésük a kezdeti szakaszban látványos lehet, de az előrejelzések szerint a belső égésű motoroké lesz a legjelentősebb arány még 2040-2050 körül is – mondta Grád Ottó, a Magyar Ásványolaj Szövetség (MÁSZ) főtitkára csütörtökön Budapesten, a szervezet sajtótájékoztatóján.

A benzin árára a legfontosabb hatással a kőolaj ára mellett a jövedéki adó mértéke van, nem véletlen, hogy a tavalyi utolsó és az idei első negyedév magasabb adószintje miatt az üzemanyagok ára is magasabb volt. Jelezte: arra számít, hogy a magasabb jövedékiadó-tartalom az utolsó negyedévre visszaállhat, de a kőolaj világpiaci ára valószínűleg stagnálni fog egész évben.

Idén tovább bővült a benzin és a gázolaj kiskereskedelmi forgalma. A gázolaj iránti igény visszaesése a statisztikákban még sokáig nem lesz jelentős, mivel a dízel járművek aránya a szállításban és a fuvarozásban továbbra is magas, de a személygépjárműveknél is csak lassú csökkenés várható.

(MTI)

Csalók garázdálkodnak a Tigáz nevében

cs, 2017-07-27 13:05

Tovább folytatják a magukat TIGÁZ szakembereknek kiadó személyek a lakosság megtévesztését – írta a Tigáz közleménye.

A csalók a társaság nevében készülékük korszerűsítésére, vagy előzetes állapotfelmérésre hivatkozva próbálnak pénzt kicsalni a fogyasztóktól.

A cég úgy tudja: sokan adtak át már akár több tízezer forintot is részükre.

A Tigáz közölte: munkatársaik, valamint megbízott külső vállalkozói semmilyen körülmények között nem jogosultak készpénz átvételére.

A társaság arra kéri ügyfeleit, hogy csak olyan személyeknek nyissanak ajtót, és engedjék eljárni, akiknek személyazonosságáról, valamint szándékairól meggyőződtek. A Tigáz dolgozói arcképes, céges igazoló okmányokkal (igazolvány, megbízólevél) rendelkeznek.

Amennyiben visszaéléseket tapasztalnak, kérjük, forduljanak a területileg illetékes rendőri szervekhez, valamint jelezzék a társaság ügyfélszolgálatán a következő telefonszámon: 06 (80) 180-380.

Hamarabb robbanhat a nyugdíjbomba

cs, 2017-07-27 12:43

Az állami nyugdíjrendszer fenntartási gondjairól a Világgazdaság írt az Állami Számvevőszék lapjában, a Pénzügyi Szemlében megjelent tanulmány alapján. A szerzők (Pandurics Anett, a Posta Biztosító elnök-vezérigazgatója, a Magyar Biztosítók Szövetségének elnöke és Szalai Péter, a PEND Consulting Kft. ügyvezetője) szerint fontos lenne a vállalati programok támogatása, az egyéni öngondoskodás hangsúlyosabb propagálása, mert a volt szocialista országok kevésbé képesek a gazdaságuk mértékében is értékelhető méretű nyugdíjvagyon felhalmozására.

Az MNB és Népességtudományi Kutatóintézet (NKI) adatait összevetve arra jutottak, hogy túl optimista volt a jegybank, amikor 2030-ra egy keresőre 0,49 időskorút mért, mert ez 0,58-0,61 is lehet, így az állami nyugdíjrendszer hiánya már 2035 előtt emelkedhet, hamarabb elérheti az éves GDP 4-4,5 százalékát. A modellben szereplő 3 százalékos reálkamatláb nem tűnik elérhetőnek, tovább rontja a fenntarthatóságot.

Az MNB is a nyugdíj csökkenésére számít A jelenlegi rendszer előreláthatólag húsz évig még fenntartható.

A jelenlegi nyugdíj-előtakarékossági konstrukciók is csak részben töltik be azt a szerepet, hogy tömegesen, érdemi és rendszeres nyugdíj-kiegészítést nyújtsanak a leendő nyugdíjasoknak. Mivel nem látszik jobb megoldás, támogatni kell a tőkefedezetű nyugdíjtermékek (nyugdíj-előtakarékossági számla, nyugdíjbiztosítás, önkéntes nyugdíjpénztár) elterjedését.

A tanulmány érdekesnek nevezi, hogy Magyarországon még a nyugdíj-biztosítási szabályozásban sem szerepelt a járadékkényszer, a nyugdíjpénztári kifizetések jelentős része egy összegben történik. Meglepő az is, hogy az önkéntes pénztárak kétharmadánál, mintegy 800 ezer szerződés után nem érkezett adó-visszatérítési igény – írták a szerzők, akik figyelmeztettek, hamis illúzióba ringathatják maguk azok a pénztártagok, akik azt hiszik, havi 3 ezer forintnyi befizetéssel elég pénzt halmoznak fel nyugdíj-kiegészítésként. Ehhez 100 év előtakarékosságra lenne ugyanis szükség.

Mint korábban megírtuk, az már a közeljövőben gondot okoz, hogy a következő három évben 300 ezer ember fog nyugdíjba menni. Ők a Ratkó-korszak gyermekei, vagyis az 1951-55 között születettek. Ez már rövid távon megterheli a hazai ellátórendszert, de még nem veszélyezteti. A másik gond, hogy az állami nyugdíj mellé mindenképp kell önerő, de nincs miből félrerakni. A valódi öngondoskodás csak a jól keresőknek elérhető. A többségnek nem, mert nem tudnak félretenni, meg is kell élniük valamiből.

Havi 390 ezer forintra emelkedik a háziorvosok rezsitámogatása

cs, 2017-07-27 12:33

2017. június 1-jétől havi 260 ezer forintról havi 390 ezer forintra emelkedett a háziorvosi rezsitámogatás összege. Az erről szóló kormányrendelet 2017. július 26-án jelent meg a Magyar Közlönyben.

A plusz rezsipénzt a háziorvosok az év hátralévő részére és jövőre is megkapják, írta az EMMI Egészségügyért Felelős Államtitkársága. A pénz várhatóan néhány napon belül megjelenik az érintettek bankszámláján.

A kormány kiemelt célja az alapellátás megerősítése, írta az államtitkárság. A márciusban meghirdetett 500 üresen álló háziorvosi praxisok eddig mindössze 10 százalékára nyújtottak be pályázatot, amiből egyértelműen látszik, hogy továbbra is kritikus állapotban van az alapellátás.

A betöltetlen körzetek jellemzően az ország félreeső területein helyezkednek el, ráadásul a többségükben nem csak a székhelynek számító település ellátásért felel a háziorvos, hanem több kisebb környező településért is.

Az ország két szélén egyáltalán nincs háziorvos Az Abcúg térképre vitte, mely településeken nincs az országban háziorvos, és azt is megnéztük, hogy ez mit jelent. Borsodban 77 település között kell szaladgálniuk a helyettesítő orvosoknak, miközben a betegekre egyre kevesebb idő jut. A kormány közel egymilliárd forintból igyekszik megoldani a problémát, a tartósan betöltetlen körzetek száma mégis folyamatosan nő. Hová lettek a magyar háziorvosok?

Luxusszálloda lesz a Matild-palotából a Ferenciek terén

cs, 2017-07-27 11:26

A Marriott International Magyarország együttműködési megállapodást írt alá a török Özyer Grouppal a luxusszállodává alakított a Matild-palota üzemeltetéséről – írta a turizmus.com.

A szálloda 2019 elején nyílik meg a neobarokk stílusú épületben. A luxushotelben 130 elegáns szobát, illetve lakosztályt alakítanak ki. Az építkezést alig két éve kezdték.

Ötcsillagos hotel lesz a Klotild-palotából Néhány napon belül elkezdődik a déli Klotild-palota felújítása a fővárosban, az építkezés várható költsége 6,5-7 milliárd forint, az épület egy 156 szobás, ötcsillagos szállodának ad majd helyet. Még két luxushotel

A Matild-palotát 2014 nyarán adta el a belvárosi önkormányzat a török Öyzer csoport magyarországi leányvállalatának, a Melis Investment Kft.-nek. Az ár meglepően alacsony volt, 2,6 milliárd forintot fizettek az épületért a törökök.

A Matild-palota épületével szemben, annak tükörképeként szintén luxusszálloda működik, a Buddha Bar Hotel. A Klotild-palota jordániai üzletemberek érdekeltsége, a Mellow Mood 2012 nyarán nyitotta meg luxusszállodáját, a Párisi Udvar tőszomszédságában.

A Párisi udvarban ugyanez a jordániai üzleti kör egy másik luxusszállodát alakít ki, milliárdos állami támogatással, a felújítást az idén kezdték.

A Buddha Bar megnyitóján ott volt Orbán Viktor kormányfő és Schmitt Pál, akkori államfő is, a megnyitó előtt Németh Lászlóné fejlesztési miniszter pedig állami kitüntetést adományozott a két üzletembernek.

Szijjártó luxushoteles araboknak adott 7 milliárdos hitelt A gigahitel kedvezményezettje a Párisi udvart megszerző és luxushotellé, üzletközponttá alakító arab szállodás-csapat. Orbán Viktor kiemelte a török luxusszállodások beruházását a Ferenciek terén A törököknek már nem kell a szokásos hatósági engedélyekkel bajlódniuk, a miniszterelnök úr is így gondolja.

(Turizmus.com/24.hu)

Újabb, 40 milliárdos falatba haraphat bele Mészáros Lőrinc családja

cs, 2017-07-27 11:01

Úgy fest, csupán múló rosszullétet okoztak az uniós ellenőrök Mészáros Lőrinc felcsúti polgármesternek. Orbán Viktor jó barátjának cége is részesedik ugyanis ? néhány más, udvari beszállítónak számító vagy nagypályás multikként ismert vállalat mellett ? abból a gigaközbeszerzésből, amelyiknél komoly gondokra bukkantak az Európai Bizottság auditorai, és az előzetes észrevételek alapján a 420 milliárdos támogatásból visszaszedhetnek 40 milliárd forint körüli összeget.

A fejfájás elmúlásáról a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. gondoskodik: talán csak véletlen egybeesés, de az MNV 40 milliárd forintnyi munkára szerződött nemrég három céggel, köztük az egyik Mészáros Lőrinc gyerekeié.

Ráadásul ugyanazt a technikát, a keretszerződést alkalmazta az állami vagyonkezelő, mint amelyiket az uniós ellenőrök rosszallását kiváltó gigaközbeszerzésnél már elsütött a magyar fél.

Az MNV nem árulta el a pályázat kiírásánál, hogy pontosan hol és mit kell csinálni, csak jelezte általánosságban, hogy milyen munkákra keres vállalkozót. (Így köt keretszerződést.) A pályázónak általában műemléki védelem alatt álló ingatlanok felújítását, átalakítását, homlokzat- és tetőszigetelését, nyílászárócserét, hő- és vízszigetelését, villanyszerelési munkákat, napelemrendszer kiépítését, restaurátori munkákat, parkolóház építését kell elvégezni.

Úgy persze elég nagy bátorság kell, hogy nem tudja az ember, mennyi ingatlanon kell és mit csinálnia, az ország mely pontján, mert így azt sem tudja a cég, hogy van-e neki erre elegendő kapacitása, belefér-e a többi elvállalt munkája mellé vagy sem. Mészáros Lőrinc és családja azonban, úgy fest, nem ijedős, így félig látatlanban is indultak a pályázaton ? és persze nyertek is.

Mészáros három gyereke (Beatrix, Ágnes és az ifjabb Lőrinc) a tulajdonosai a Fejér-B.Á.L. nevű cégnek, ez a vállalat a zsíros pályázaton kihirdetett nyertesek egyike.

A Fejér-B.Á.L. összeállt Orbán Viktor vejének, Tiborcz Istvánnak a volt cégével, a többek között a Várkert Bazár felújítását is elvállaló West Hungária Bau Kft.-vel. A másik nyertes az állami megbízásokkal (a Népstadion bontása, az MTK és a ZTE stadionjának építése, a jegybanki alapítványok cége által építtetet  kecskeméti egyetem) az elmúlt években jól ellátott ZÁÉV Zrt. A harmadik pedig egy konzorcium lett: a Penta Industry Kft., a Nyírépszer Hungária Kft. és a Zeron Zrt. triója.

Trafikoknál és földbérleteknél bevált trükköt vetettek be itt is?

Ráadásul ezekkel a cégekkel június 20-án már meg is kötötte a keretszerződést az állami vagyonkezelő, bő egy héttel az előtt, hogy a közbeszerzési értesítőn keresztül a nyilvánosság tudomást szerzett volna arról, hogy egyáltalán kik a nyertesek ? derül ki azokból a dokumentumokból, amelyekből Hadházy Ákos, az LMP társelnöke dolgozott csütürtöki korrupcióinfós sajtótájékoztatóján. A vagyonkezelő pedig május 22-én eldöntötte, kiket bíz meg, de ezt csak bő egy hónappal később tette közzé a közbeszerzési értesítőben.

A nyílt versenyt egyébként egy rendkívül primitív, de a trafikoknál és a földbérleteknél már ?bevált? módszerrel tették esélytelenné ? emelte ki Hadházy. Az értesítő és a szerződés is utal arra, hogy az értékelésnél csak fele részben számít az ár, fele részben pedig a mintafeladat (megvalósíthatósági terv) kidolgozottsága.

Ez ugyanaz a trükk, mint amit a trafikpályázatok ?értékelésénél? végeztek: ott az ?üzleti tervek kidolgozottságára? lehetett adni a pontokat.

Majd a konkrét épületek felújításánál újra pályázatot ír ki a vagyonkezelő (szaknyelven újranyitja a versenyt), de már csak ez a három nyertes pályázó versenghet egymással, másnak nem eshet le megbízás.

A szerződésnek van még egy különösen érdekes pontja, a késedelmi kötbér.  Ez ugyanis a szerződés szerint ?naponta a teljes összeg 0,2 százaléka lehet, de összesen maximum 50 napig kérhető el?.

Ha tehát Mészárosék, egyéb teendőik miatt, esetleg egy-két évet csúsznak, akkor is csak az összeg maximum 10 százaléka követelhető tőlük késedelmi kötbérként

? hívta fel a figyelmet Hadházy.

Almahelyzet: idén átlagos termés várható

cs, 2017-07-27 10:25

A várható almatermés minőségét tekintve egyharmada lesz étkezési, kétharmada pedig ipari léalma-alapanyag – mondta Domján Erika, a FruitVeb Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács ügyvezetője csütörtökön az M1 aktuális csatornán.

Idén átlagos almatermés, 550-600 ezer tonna várható. Az alma minőségét rontották az áprilisi fagyok, de a jelenlegi viharos időjárás sem kedvez a gyümölcsnek, mondta.

A magyar almatermelők által termelt alma nagy része a magyar piacra kerül, Magyarország nem tekinthető jelentős exportőrnek az európai piacon. Európában 12 millió alma terem évente, egyharmadát a lengyelek termelik, de jelentős termelőnek számítanak még az olaszok és a franciák is, mondta.

Domján Erika szerint korszerű almaültetvényekre lenne szükség Magyarországon, ugyanis azoknál megoldott az öntözés, a jégvédelem és korszerű fajtákat is termelnek.

(MTI)

15 új magyar almafajtát kísérleteztek ki Különlegességük, hogy rezisztensek, vagyis hogy ellenállnak a különböző betegségeknek. Idén nem kell népszerűsíteni az almafogyasztást A tavalyi 520 ezer tonnás termés után idén - elsősorban a fagykárok miatt - kisebb, gyenge közepes szintnek megfelelő almatermés várható - derül ki az Északkelet-magyarországi Alma és Egyéb Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (ÉKASZ) az MTI-hez eljuttatott felméréséből.

Régen lehagyta a magyart a román gazdaság

cs, 2017-07-27 10:00

Az idei első negyedévben egész Európát lepipálta a román gazdaság, mely 5,7 százalékkal tudott növekedni a tavalyi év hasonló időszakához képest – írta a Portfólió.

Irigykedve nézzük a román gazdaságot, hiszen miközben nálunk a kormány szeretné, ha 4-5 százalékkal tudna növekedni a magyar gazdaság, a románok ezt évek óta tudják teljesíteni, írta a lap.

Mitől ilyen jó a román gazdaság?

A román gazdaságban 2012-től kezdve – egy-egy megtorpanástól eltekintve – folyamatosan erőteljes a bővülés. Három százalék alatti növekedésre 2014 utolsó negyedévében volt példa, tavaly 6 százalékkal nőtt a gazdaságuk a második negyedévben.

Ráadásul a román gazdaság úgy tud fejlődni, hogy jelentősen felülteljesíti a várakozásokat. Az előzetesen becsült negyedéves 4,5 százalékkal szemben 5,7 százalékos volt a növekedés, mondta a lapnak egy londoni elemző, aki szerint a fejlődés hátterében évek óta

  • az uniós támogatások fűtötte beruházásvezérelt növekedés,
  • és a bővülő fogyasztás

áll.

Magyar munkaerőre hajtanak a romániai vállalkozók A szomszédos ország nyugati megyéiben az állások alig felét tudják betölteni. Költségvetési költekezés jöhet

A lap szerint a román gazdaság esetében a legfontosabb kérdés az, meddig tartható fenn az erőteljes növekedési ütem. Utóbbit fenyegeti

  • a román kormány költekezése,
  • az elvándorlás,
  • a munkaerőhiány,
  • a korrupció,
  • és segíti az alacsony államadósság, és a kontrollált költségvetés.

A román miniszterelnök utóda, Mihai Tudose kormányprogramjában többek között béremelést, adócsökkentést, családtámogatásokat ígért, amely miatt az államháztartási hiány ismételt elszállására figyelmeztettek. Más elemzők arra számítanak, hogy a nagy osztogatás csak a kormányprogramban jelenik meg, végül majd “észhez tér” a kormány, és kordában tartja a kiadásokat.

Szakértők attól tartanak, hogy a gazdasági fellendülés idején az ebből a fellendülésből származó extra bevételt nem spórolják meg, hanem elköltik jellemzően jóléti, szociális transzferekre.

A lap szerint az államháztartási deficit ugyan a 2015-ös, GDP arányos 0,8 százalékról 2017 első negyedévére már 2,9 százalékra hízott és várhatóan eléri, sőt némileg meghaladja majd a 2017-es év egészében a GDP 3 százalékát, ám ez – figyelembe véve a viszonylag magas gazdasági növekedést és az alacsony államadósságot – még nem fenntarthatatlan.

Korrupció csökken

Romániáról sokáig az a kép élt a közvéleményben, hogy a legkorruptabb európai országok egyike, ez pedig jelentősen hátráltatja a gazdaságot. A korrupcióellenes ügyészség felállítása sokat javított ezen a képen, a Transparency International korrupciós érzékelési indexében is jelentősen javult a romániai helyzet.

A legutóbbi felmérésben 57. helyen állt az ország Magyarországgal holtversenyben, ám miközben Magyarország a 2012-es 46. helyről esett vissza, addig Románia 2011-ben még a 75. volt a korrupciós rangsorban, majd onnan sikerült visszakapaszkodnia az 57. helyre. Vagyis ha a tendencia folytatódik, akkor hamarosan mi lehetünk a legkorruptabb ország a régióban a TI listája alapján, írta a lap.

Eltelt egy év, Magyarország ismét zuhant egyet a korrupciós világranglistán A legkevésbé korrupt ország Dánia, a lista alján Szomália. Hazánk három pontot és hét helyett csúszott hátra.

4 tonna ipari húst ártalmatlanított a hatóság

cs, 2017-07-27 08:37

Azonnal bezáratott Kaposváron egy húsüzemet a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) annak higiéniai állapota miatt, a hatóság 28 féle, csaknem 4 tonna húsipari termék ártalmatlanítását rendelte el – közölte a Nébih az MTI-vel csütörtökön.

A helyszínre érkező szakembereket elhanyagolt, tisztítatlan körülmények fogadták. A csempe szennyezett, repedezett volt, a penésszel, zsírfoltokkal és pókhálóval borított falról több helyen pergett a festék. A piszkos és dohos szagú hűtőtérben a padozat erősen szennyezett volt. Az üzem egyes helyiségeiből és berendezéseiből hiányoztak a cél szerinti használatuknak megfelelő eszközök, viszont számos oda nem illő dolgot tároltak bennük, az árufogadó térben sörösüvegeket, a csontozó helyiségben kupacba dobált takarítóeszközöket, a magas pályára függesztve műbelet találtak az ellenőrök.

Az eljárás folyamatban van, az ügyben több százezer forintos bírság várható, az üzem csak az ismételt helyszíni ellenőrzést követően folytathatja a tevékenységét. A hústermékek eredetének és biztonságos feldolgozásának vizsgálatakor a nyomon követés hiányosságai miatt még 3 tételt vontak ki a forgalomból.

Közölték: az elmúlt hetekben ellenőrzött üzem alig 2 hónapja kapott engedélyt a marha- és sertéshús darabolására, valamint a húskészítmény- és előkészített hús előállítására.

(Nyitóképünk illusztráció)

Rekordalacsony a magyar munkanélküliek száma, akárcsak Európában

cs, 2017-07-27 08:19

A második negyedévben a munkanélküliek átlagos létszáma az egy évvel korábbihoz képest 38 ezerrel, 196 ezerre, a munkanélküliségi ráta 0,9 százalékponttal, 4,3 százalékra csökkent az egy évvel korábbihoz képest – jelentette csütörtökön a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A 2016 novemberétől január végéig tartó három hónapban volt utoljára 200 ezer alatt a munkanélküliek száma.

A 25-54 évesek, azaz a legjobb munkavállalási korúak munkanélküliségi rátája 0,8 százalékponttal, 3,7 százalékra, az idősebb, 55-64 éves korosztályba tartozóké 0,4 százalékponttal, 3,9 százalékosra csökkent. A 15-24 éves fiatalok munkanélküliségi rátája 2,3 százalékponttal, 11,0 százalékosra esett vissza egy év alatt és a munkanélküliek csaknem ötöde ebből a korcsoportból került ki.

A közmunkaprogram eltorzítja a munkaerőpiaci statisztikát Hivatalos adatok alapján Magyarországon a foglalkoztatási adatok egyre gyorsuló ütemben javulnak, ám a növekedés mértéke több tényező miatt torz képet fest a valódi helyzetről. Ez csak a probléma egyik és kisebbik része, de sokkal aggasztóbb a jelenség is meghúzódik a háttérben.

A második negyedévben 4 millió 420 ezer volt foglalkoztatottak átlagos létszáma, 77 ezerrel több, mint egy évvel korábban, a 15-64 évesek foglalkoztatási rátája 1,6 százalékponttal, 68,1 százalékra emelkedett – jelentette csütörtökön a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A 2016 novembertől január végéig tartó három hónapban volt utoljára 4,4 millió fölött a foglalkoztatottak átlagos létszáma. 

A belföldi elsődleges munkaerőpiacon foglalkoztattak létszáma 107 ezerrel nőtt a tavalyi második negyedévhez hasonlítva, a külföldi telephelyen dolgozók és a közfoglalkoztatottak száma 3,2, illetve 11,2 százalékkal csökkent.

Az úgynevezett legjobb munkavállalási korú (25-54 éves) korosztályba tartozó foglalkoztatottak foglalkoztatási rátája 1,4 százalékponttal, 83,7 százalékra emelkedett. A fiatal (15-24 éves) foglalkoztatottak foglalkoztatási aránya 1,5 százalékponttal haladta meg az egy évvel korábbit és 28,9 százalékos volt. Az idősebb (55-64 éves) korosztályba tartozó foglalkoztatottak száma 1,5 százalékponttal, 51,2 százalékosra nőtt.

A világválság kezdete óta nem volt ilyen alacsony a munkanélküliség az EU-ban A fiatalok viszont nehezen találnak munkát.

(MTI)

Taxis hiénázás: már 7 rendszámot vontak be

cs, 2017-07-27 08:19

Félezer járművet ellenőriztek a fővárosi akció első hónapja alatt a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumban működő közlekedési hatóság munkatársai. A szakemberek több mint tíz esetben szabták ki a maximális, 600 ezer forintos bírságtételt szabálysértő taxisokra, jellemzően az érvényes engedélyek hiánya miatt.

A taxis tevékenység júniusban megkezdett, fokozott ellenőrzése a teljes idegenforgalmi főszezonban, augusztus végéig folytatódik. A nyári akció fő célja, hogy kiszűrjék a szabályszegő taxisokat, akik nemcsak az utasokat csapják be, hanem a Budapestre érkező turisták megkárosítása révén az ország hírnevének is ártanak.

A szakemberek jogsértés esetén helyszíni bírságot szabhatnak ki, a taxis engedély visszavonását kezdeményezhetik, vagy akár a jármű hatósági jelzését is bevonhatják. Az ellenőrök eddig hét gépkocsi rendszámát vették le a megfelelő taxis engedélyek hiánya miatt.

A fővárosban egyszerre több egység dolgozik, elsősorban a nemzetközi pályaudvarok környékén, a belváros forgalmasabb pontjain. Az ellenőrzések a Budapest Liszt Ferenc repülőtéren minden nap folynak a Repülőtéri Rendőr Igazgatóság támogatásával.

A szabálysértőket a drosztokon tartott ellenőrzések mellett próbavásárlásokkal is igyekeznek kiszűrni a társhatóságokkal együttműködve. A taxishiénákkal szembeni fellépés hatékonyságát igazolja, hogy a vizes világbajnokság kapcsán egyetlen taxival kapcsolatos bejelentés sem érkezett be a hatósághoz.

(NFM közlemény)

Bevásárolt Romániában az OTP

cs, 2017-07-27 07:41

Az OTP Bank Romania és a National Bank of Greece képviselői aláírták a Banca Romaneasca eladásáról szóló szerződést. A tranzakció pénzügyi részleteit a felek nem kívánják nyilvánosságra hozni, jelentette be csütörtökön közleményében a magyar pénzügyi vállalatcsoport.

A Reuters athéni forrásokra hivatkozva múlt pénteken közölte értesülését, miszerint az OTP Bank vásárolja meg a National Bank of Greece (NBG) görög kereskedelmi bank romániai érdekeltségét, a Banca Romaneasca pénzintézetet.

A csütörtöki OTP-közlemény hozzátette: az akvizíció eredményeképpen az OTP Bank Romania (OBR) piaci részesedése mintegy 4 százalékra emelkedik, ezzel a román bankpiac 8. legnagyobb szereplővé válik.

A tranzakció pénzügyi zárására a felügyeleti hatóságok jóváhagyását követően várhatóan 2018 elejéig kerül sor.

A Banca Romaneasca tavaly év végi mérlegfőösszege alapján mintegy 1,62 százalékos piaci részesedésével Románia 14. legnagyobb bankja, univerzális bankként a lakossági és vállalati szegmensben egyaránt aktív. A múlt év végén a Banca Romaneasca és az egyéb eszközök mérlegfőösszege 1,570 milliárd euró, bruttó hitelállománya 1,148 milliárd euró, saját tőkéje 145 millió euró volt.

A pénzintézet sajáttőke-arányos nyeresége (ROE) az utóbbi két évben 3,8, illetve 8,2 százalék volt. A bank hitelállományának minősége megfelelő. A lakossági hitelállomány 85 százaléka jelzálog fedezetű hitel. A Banca Romaneasca jelenleg 1148 munkavállalót foglalkoztat, 109 fiókot és 118 ATM-et működtet. A pénzintézet 0,72 százaléka kisbefektetők tulajdonában van.

Béremelésről egyeztet a kormány

cs, 2017-07-27 07:00

Újra tárgyalóasztalhoz ülnek ma a kormány és a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének (MKKSZ) képviselői, hogy az önkormányzati hivatalokban dolgozó köztisztviselők béremeléséről egyeztessenek, írta a Magyar Idők csütörtökön.

A szakszervezet továbbra is azt szeretné, ha január 1-jével 60 ezer forintra nőne a kilenc éve 38 650 forintos illetményalap, közölte a lappal Boros Péterné, az MKKSZ elnöke. Hozzátette, hogy a másik, kompromisszumos javaslat szerint három év alatt több mint 50 százalékkal emelkednének a bérek.

Schmidt Jenő, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének elnöke elmondta, hogy ők más javaslattal álltak elő, amit át is adtak a kormányzatnak. Szerintük a tisztviselőnként bruttó 4,58 millió forintos éves “fejpénzt” kellene október 1-jétől 5 millió, majd két lépcsőben 5,2 millió, azt követően pedig 5,6 millió forintra emelni.

A lap emlékeztet, hogy július 17-én több mint ötezren csatlakoztak az MKKSZ által szervezett kétórás sztrájkhoz, amellyel az önkormányzati hivatalokban dolgozó köztisztviselők alacsony fizetésére hívták fel a figyelmet. Boros Péterné korábban elmondta, hogy a 610 ezer állami munkavállalóból mintegy 200 ezren 8-10 éve nem kaptak béremelést.

Nyomoznak a mélygarázs miatt, amit háromszoros áron vett meg az állam

cs, 2017-07-27 06:22

Nyomozás indul a budapesti Pollack Mihály téri mélygarázs eladásának ügyében. A Fővárosi Főügyészség különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés gyanúja miatt rendelte el az eljárást, írja a Magyar Nemzet.

A lap először decemberben számolt be arról, hogy egy luxemburgi tulajdonú magáncég többször annyiért adta tovább a magyar államnak a józsefvárosi mélygarázst, mint amennyiért maga hozzájutott.

A luxemburgi hátterű Tállya Hotel Invest Kft. 1,2 milliárd forintért jutott hozzá a Nemzeti Múzeum mögötti mélygarázshoz, de a Magyar Nemzeti Vagyonkezelőnek már 3,65 milliárd forintért adta tovább a 2500 négyzetméteres belvárosi ingatlant, kétmilliárdnál is többet kasszírozva az államon.

A vásárlásért felelős Seszták Miklós fejlesztési miniszter és tárcája nem is alkudozott a céggel, az erre a célra elkülönített teljes összeget kifizették.

Kiegészítés: a feljelentést az ügyben a Demokraták Pártjának elnöke, Végh Edvárd tette.

(Magyar Nemzet)

Fordulat jöhet az Airbnb-ben

cs, 2017-07-27 06:09

Elkezdődtek az egyeztetések a Magyar Turisztikai Ügynökségnél a rövid távú lakáskiadás, benne az airbnb-zés újraszabályozásáról – írja a Világgazdaság. Ezt a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége (MSZÉSZ) évek óta szorgalmazta, most a munkába külső szakértőket is bevonnak.

A szállodaszövetség javasolja a kereskedelmi szálláshelyekkel azonos adózás bevezetését, a kiadható napok éves szintű korlátozását, minimális egészségügyi, biztonsági követelmények előírását, a közvetítő platformok felelősségének meghatározását. A csomagban szerepel a vendégek bejelentése a schengeni előírások szerint, és adatszolgáltatás a szállásadók vendégforgalmáról, bevételeiről.

Flesch Tamás, az MSZÉSZ általános alelnöke közölte, hogy a 20 ezer budapesti, három-öt csillagos szálloda forgalmi adatairól több bontásban is pontos adatok vannak, de a nyolcezer airbnb-s lakásról nagyon keveset tudni, noha azok egyre nagyobb szeletet hasítanak ki a vendégforgalomból. Az airbnb-zést nem ellehetetleníteni kellene, csak megszüntetni az olyan – Airbnb címszó alatt megjelent – lakáshoteleket, amelyek szállodaként működnek, de nem úgy adóznak – tette hozzá. Ilyen épületeket már kifejezetten a befektetőknek építenek, és cégek adják ki a szállásokat. (mti)

Havonta 60 ezren vannak táppénzen

cs, 2017-07-27 05:07

Az év első három hónapjában 59 és 64 ezer között mozgott az alkalmazásban álló táppénzesek száma, januárban átlagosan 6,6 napot, februárban 7,9 napot, márciusban pedig 8,1 napot töltött e kör betegszabadságon üzemi baleset vagy foglalkozási megbetegedés miatt, írta a Világgazdaság csütörtökön a Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján.

Az idén 4646-an váltak baleset miatt három napnál hosszabb időre munkaképtelenné, a lap összeállítása szerint üzemi balesetek miatt a biztosító több mint 9 milliárd forintot fizetett ki, ebből 5,7 milliárdot férfiaknak, 3,3 milliárd forintot pedig nőknek.

A táppénzesek összesen 1,8-1,9 millió napot voltak távol a munkahelyüktől január és március között.

Tavaly összesen 85,6 milliárd forintot fizetett ki az állam táppénzre, a nőknek 49,2 milliárd forintot, a férfiaknak 36,3 milliárd forintot. A táppénzkiadások egy részét a gyermekek után járó ápolási táppénz teszi ki, amely tavaly 4,2 milliárd forintra rúgott, és jellemzően a nők vették igénybe.

Egy napra átlagosan 3386 forint táppénzt fizetett ki az egészségbiztosító 2016-ban, a gyermekek után járó táppénz összege 3291 forint volt, a baleseti táppénz pedig 6124 forint naponta. A férfiak átlagosan 8 százalékkal magasabb összegű táppénzt kaptak, mint a nők, ami a keresetkülönbségekből is adódik.

Buszsofőrből is hiány van

cs, 2017-07-27 04:59

Hiába a bérkorrekció, a MÁV mellett a buszos társaságok sem tudják felvenni a versenyt a munkaerőért folytatott harcban, a BKV-nál például legalább 150-200 sofőr hiányzik; az érdekképviseletek itt 500 emberről beszélnek, más szakszervezeti képviselők szerint ugyanekkora lehet a munkaerőhiány a vidéki Volán-társaságoknál is, írta a Magyar Nemzet csütörtökön.

400 embert azonnal felvenne a MÁV Komoly munkaerőhiány van, főleg Budapesten.

A lap szerint jelentős eltérések vannak a fizetések között, míg ugyanis egy kezdő BKV-sofőr 180-200 ezer forintot is megkeres egy hónapban, a vidéki buszvezetők átlagosan nettó 130-170 ezret kapnak. A legnagyobb vidéki szolgáltató, a Volánbusz Zrt. tájékoztatása szerint náluk bruttó 264 ezer (nettó 170 ezer) forintot keresnek a sofőrök, amihez még hozzájön havonta – átlagosan – 39 ezer forintos, üzemanyag-megtakarításért járó összeg, bruttó 40 ezer forint kafetéria, valamint háromszázalékos önkéntes nyugdíjpénztári támogatás.

A BKV tájékoztatása szerint nemcsak járművezetőből van kevés, hanem szakmunkásból és mérnökből is, a létszámot intenzívebb hirdetéssel próbálják feltölteni, de a fő céljuk a versenyképes jövedelmek elérése, írta a Magyar Nemzet.

Állami milliárdokból épül négycsillagos szálloda Nyíregyházán

sze, 2017-07-26 16:33

Négycsillagos szálloda alapkövét tették le szerdán Nyíregyháza-Sóstógyógyfürdőn, a négymilliárd forintos beruházás a következő turisztikai szezonra készül el.

Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára elmondta, a fejlesztés költségének nagyobb részét, mintegy 3,1 milliárd forintot a Modern városok program keretében a kormány biztosítja, a fennmaradó összeget a város önerőből fedezi.

A kabinet azért indította a programot, hogy segítségével mind a 23 megyei jogú város gazdaságfejlesztési központtá válhasson ? mondta Csepreghy, hozzátéve, hogy Nyíregyháza esetében ez összesen 54 milliárd forint értékű beruházást jelent. (MTI)

Érdekes/hasznos volt, csatlakozom a munka.org Facebook-csoportjához: