FN Vállalkozás

Tartalom átvétel
Friss hírek, információk
Webcím: http://24.hu
Frissült: 30 perc 17 másodperc

Semjén vitázna az uniós pénzekről

p, 2017-11-17 16:04

A Kormány nevében kezdeményezte, hogy az Országgyűlés politikai vitát tartson

A 2014-2020 közötti időszakban Magyarországnak járó uniós források felhasználásáról.

címmel és témakörben.

Semjén Zsolt a politikai vitanapot a miniszterelnök-helyettesként kezdeményezte. Az általa benyújtott javaslatot azzal indokolta, hogy egy 2016-os kormányhatározat szerint félévente az Országgyűlésben politikai vitát tartanak a 2014-es kormányrendeletben meghatározott programok tervezéséről, végrehajtásáról, nyomon követéséről és a teljesítések ellenőrzéséről.

Levegőben lóg az összes uniós támogatásunk felfüggesztése Durván megdrágult beruházásokat vizsgálnak hamarosan a brüsszeli ellenőrök. Megnézik, működik-e a Lázár János vezette tárca közbeszerzési ellenőrzési rendszere.

Tállai-ügy: a MÁSZ is reagált

p, 2017-11-17 11:51

A Magyar Ásványolaj Szövetség (MÁSZ) főtitkára az állami hírügynökségnek azt mondta, a benzinkutak árai között a különbség az eltérő költségelemekkel (szállítás költségei, kút beruházás ráfordításai), alapvetően a hazai olajpiac szabadversenyen alapuló működésével magyarázhatók.

Ezért fordulhat elő, hogy kutanként jelentős, akár 40-50 forintos árkülönbség is lehet.

Az üzemanyagoknál, ugyanúgy, ahogy a legtöbb fogyasztási cikknél is különböző árak vannak, attól függően, hol vásárol az ügyfél. Grád Ottó emlékeztetett rá, hogy az üzemanyagok végfelhasználói árának két alap eleme van, az előállítási és forgalmazási költségek, illetve a terméket terhelő adók. A végfelhasználói ár és az ezzel szemben lévő költségek piaci kockázata a forgalmazókat terheli.

Az üzemanyagokat Magyarországon háromféle adó, illetve adójellegű költség terheli: a jövedéki adó, az általános forgalmi adó, illetve az ezeknél jóval kisebb részt jelentő készletezési hozzájárulás. A végfelhasználói árakra vetítve az adótartam összességében meghaladja az 50 százalékot.Grád Ottó hangsúlyozta, az üzemanyag-forgalmazóknak az adótartam nagyságára nincs ráhatásuk. Azok mértékét jogszabályok írják elő, az előállítás és forgalmazás költségét jelentős mértékben befolyásolják az olaj világpiaci és a termékjegyzések európai változásai, illetve a forint/euró és a forint/dollár árfolyama.

A MÁSZ a magyarországi olajpiac legjelentősebb szereplőit tömöríti. A hét kúthálózat üzemeltetéssel is foglalkozó tagvállalat 1050 üzemanyagtöltő állomást  működtet, ami a 2000 kútnak több mint 50  százaléka. Ezek benzin és gázolaj értékesítései az éves országos kiskereskedelmi forgalom közel 70 százalékát adják.

Korábban a Mol is reagált. A vállalat tudatta, hogy ? a fogyasztói visszajelzéseket is beleértve ? folyamatosan figyeli a versenypiaci tényezőket, elemzi és szükség esetén módosítja az árakat.

Tállai beletenyerelt a Mol árképző szoftverébe Ha éppen nem jön a NAV-elnök, akkor a nemzeti olajtársaság kútjainál a konkurencia árait figyelik, kemény előírás, hogy naponta le kell fotózni a szomszédok ?totemoszlopait?. Schobert Norbert: Ha Tállai András felhívna, felére leengedném a kakaós csiga árát Ezt azonban nem teheti meg.

Mészároshoz kerülhet az Aranka Malom is

p, 2017-11-17 10:44

Aranka Malom Kft. néven alapított céget Mészáros Lőrinc családi vállalkozása, a Búzakalász 66 Felcsút Kft. – írja az Átlátszó.

A portál megjegyzi: ugyancsak Aranka Malomnak hívják az 1800-as évek végén Bicskén épült malmot is, ami a Sikér Malomipari Zrt. tulajdona. A Sikér néhány éve a lisztpiac 10 százalékát tudhatta magáénak, egy évvel ezelőtt azonban a bíróság elrendelte a felszámolását.

A felszámoló más vagyontárgyak mellett a 177 milliós becsértékű Aranka Malmot is meghirdette, a licit azonban eredménytelen volt. Azt egyelőre nem tudni, hogy Mészároséknak van-e tervük a malommal, vagy véletlen a névazonosság.

A 170 milliós törzstőkével létrehozott új kft-t Felcsútra jegyezték be.

Kivázásra buzdít az NGM

p, 2017-11-17 09:34

A kisvállalati adó (kiva) választásával több tízezer cég spórolhatna legálisan a közterhein. Jövőre egy százalékponttal, 13 százalékra csökken a kisvállalati adó mértéke ? írja a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) közleményében. A legnagyobb megtakarítást biztosító adózási forma kiválasztásában is segítenek a cégeknek, a frissített kiva-kalkulátorral.

Az NGM szerint minden cégnek megéri a próbaszámításokat elvégezni, hiszen a kisvállalati adó választásával  az áttérésre jogosult, foglalkoztatottal rendelkező cégeknek több mint 80 százaléka jobban jár.

A kormány több speciális adózási formát kínál a vállalkozásoknak. A megfelelő adózási mód kiválasztásával rengeteg pénz spórolható meg törvényi keretek között. A legoptimálisabb forma kiválasztásban segíthet a kalkulátor, teszik hozzá.

Kiknek érdemes váltani?
  • Annak a cégnek mindenképp érdemes átgondolni a kivára váltást, amelyiknek a bértömege nagyobb a nyereségénél.
  • Azoknak is érdemes újraszámolni, akik cégben tartják a nyereségüket, mert a kiva szabályai szerint a visszaforgatott nyereséget nem kell leadózni.

A frissített kiva-kalkulátor kiszámítja, hogy mennyi közterhet lehet megtakarítani ezzel a speciális adózási móddal.  Ugyan kivára váltani bármikor év közben is lehet, de a 2017-es zárás miatt év végén egyszerűbb az átállás ? hívja fel a figyelmet a minisztérium.

Jövőre csökken az adó

A szabályok 2017. évi kedvező változásainak köszönhetően 2016. december 31-éhez képest több mint a duplájára nőtt a kivások száma. A gazdasági tárca számításai szerint jövőre is sok vállalkozás dönt majd a kiva mellett ? különös tekintettel arra, hogy 2018-tól még kevesebb kisvállalati adót kell fizetni. A jelenleg 15 ezer kivás cégnél az adó mértékének egy százalékpontos csökkentése mintegy 2 milliárd forintot hagy.

(Ha átlagolunk, akkor ez cégenként 133 ezer forint.)

Melyik vállalkozás kivázhat?

A kivát azok a legfeljebb 50 főt alkalmazó vállalkozások választhatják, melyek előző évi bevétele, illetve a mérlegfőösszege nem haladja meg az ötszázmillió forintot. A kisvállalati adó mértéke jövőre a törvény által meghatározott adóalap 13 százaléka, melynek teljesítésével a cég mentesül a társasági adó, a szociális hozzájárulási adó és a szakképzési hozzájárulás bevallása és megfizetése alól.

Kiemelt kép: Hőszigetelő lapokat csomagol egy munkás a Bodrogi Bau Kft. szegedi nyílászáró és hőszigetelőanyag-üzemében az avatás napján, 2017. november 9-én. MTI Fotó: Rosta Tibor

Nőtt az államadósság

p, 2017-11-17 09:12

Az államháztartás finanszírozási oldalról számított nettó finanszírozási igénye 63 milliárd forintot, a negyedéves GDP 0,7 százalékát tette ki az első két negyedév finanszírozási többlete után. A szeptember végén zárult egy évben 691 milliárd forint, a GDP 1,9 százaléka volt a költségvetés finanszírozási igénye, amit a tavalyi negyedik negyedév 876 milliárd forintos,  a negyedéves GDP 9,0 százalékával felérő hiánya okozott. Az államháztartás névértéken számításba vett konszolidált bruttó (maastrichti) adóssága a harmadik negyedév végén 26 956 milliárd forint, a GDP 72,7 százaléka volt ? jelentette pénteken a pénzügyi számlák előzetes adatai alapján a Magyar Nemzeti Bank (MNB).

A folyó áron számított adósság a harmadik negyedévben 41 milliárd forinttal növekedett, a devizaadósság átértékelődése 54 milliárd forinttal növelte, a tranzakciók pedig 13 milliárd forinttal csökkentették a bruttó adósságot. A múlt év végéhez képest 792 milliárd forinttal nőtt az államadósság forintban számolt névértéke, a GDP-hez viszonyított aránya viszont 73,9 százalékról 1,2 százalékponttal csökkent.

Lakástakarék: erre figyeljen, mielőtt szerződik

p, 2017-11-17 09:02

Mintegy két évtizede érhetőek el a magyar piacon a lakás-takarékpénztári konstrukciók, amelyek az egyik legjobb lakáscélú megtakarítási formát jelentik, mivel 10-12 százalékos hozamot biztosítanak, köszönhetően a 30 százalékos, maximum évi 72 ezer forintos állami támogatásnak.

A BankRáció.hu friss elemzése a négy pénzügyi szolgáltató lakás-takarékpénztári konstrukcióit vizsgálta, és megállapították, hogy bár kötött a szabályozás és az állami támogatás is rögzített, mégis akadnak különbségek közöttük, amiket érdemes figyelembe venni.

Számok, százalékok, összegek

A lakás-takarékpénztári konstrukcióknál a havi 20 ezer forintos befizetésnél lehet maximalizálni az állami támogatást. Az egyik legrövidebb futamidő ? 46-49 hónap esetében ? a saját befizetések összege 920-980 ezer forint, ehhez jön a 276-294 ezer forintos állami támogatás, valamint a betéti kamat, így a futamidő végén 1,2-1,3 millió forint gyűlik össze, ami éves szinten 11-12 százalékos gyarapodást jelent.

Ez pedig a mai alacsony kamatkörnyezetben igencsak attraktív hozamnak mondható, ráadásul a lakás-takarékpénztáron keresztül felhalmozott összeg kamatadó-mentesnek számít.

Mire kell figyelni?

A portál szakértője, Trencsán Erika, arra hívta fel a figyelmet, hogy a lakás-takarékpénztári konstrukciók szabályozása elég kötött, ez megkönnyíti a választást, ám azért lehetnek különbségek az ajánlatok között.

Elsősorban a szerződéskötési díjban lehetnek eltérések, márpedig a lakástakarékok történetében volt példa több 10 ezer forintos, akár 60-80 ezer forintos díjra is, ami az éves állami támogatást akár teljes egészében elviheti. Ezért a lakás-takarékpénztári konstrukció elindítása előtt érdemes szétnézni a piaci ajánlatok között

? fogalmazott a szakember. Utalt arra is, hogy a lakás-takarékpénztári konstrukció elindítása előtt gondolni kell arra, hogy várhatóan mikor lesz szükség a megtakarításra és ennek függvényében érdemes meghatározni a futamidőt, ugyanakkor ez nincs kőbe vésve, van lehetőség ugyanis menet közben a futamidő módosítására.

Évekkel lerövidíthető a futamidő

A lakás-takarékpénztári konstrukciók a már említett, akár két számjegyű hozam mellett azért is kedvezőek, mert kiszámíthatóak a kiadások, a havi megtakarítás összege fix, többféleképpen felhasználható a megtakarítás, például korszerűsítésre, lakásbővítésre, hitelkiváltásra is, de lényeges szempont, hogy a megtakarítási időszak után a lakás-takarékpénztáraktól fix kamatozású lakáshitelt is lehet igényelni.

A lakáshitel-kiváltás és az előtörlesztés témájánál azt is említette, hogy november közepén jelentek meg a legújabb lakástámogatási megoldás részletei, amely szerint minden harmadik és további újszülött gyermek után a kormány 1-1 millió forintot átvállal a család lakáshitel-tartozásából.

Kijött, tényleg elengednek 1-1 milliót a nagycsaládosok lakáshiteléből A kedvezmény csak a 2018 január után születettekre vehető igénybe.

Trencsán Erika szerint a gyakorlatban ez például azt jelentheti, hogy egy 50 ezer forintos lakáshitel-törlesztésnél 1,5-2 évvel hamarabb szabadulhatnak meg a családok az adósságuktól. Még hamarabb visszafizethető a hitel, ha lakástakarék-pénztári konstrukciók is futnak mellette, és ezt a megtakarítást is a tartozás csökkentésére fordítják ? hívta fel a figyelmet.

Kiemelt kép: Thinstock

36 ezret költ fekete pénteken az átlagmagyar

p, 2017-11-17 08:33

A fekete péntek (black friday) csaknem ötven éve a hálaadást követő péntek  ? az idén november 24-e ? elnevezése az Amerikai Egyesült Államokban; ez a nap hagyományosan a karácsonyi bevásárlási szezon kezdete, amikor rendkívüli kedvezményekkel várják a vásárlókat a kereskedők.

Magyarországon az internetes kereskedelemben nagyobb a fekete péntek súlya ? jelezte Vámos György, megjegyezve, hogy több cég már korábban elkezdi az akciót. Becslése szerint az e-kereskedőknek 5 és 10 milliárd forint közötti bevételt hozhat az akció.
A fekete péntek által generált forgalom elérheti a teljes novemberi bevétel egyharmadát ? jelezte az OKSZ főtitkára. Összehasonlításképpen hozzátette, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint a csomagküldő és internetes kiskereskedelem teljes novemberi volumene tavaly megközelítette a 32 milliárd forintot.

Egyre több hagyományos üzletben is hirdetnek fekete pénteki akciókat, de az iparcikk-kiskereskedelem súlya tízszer akkora, mint a webkereskedelemé, így nehezebben kimutatható az akció hatása. Októberhez képest általában nő az iparcikkek vásárlása novemberben, de nem lehet azt mondani, hogy ez a növekedés kizárólag a fekete péntek miatt lenne ? fejtette ki a szakértő.

A kereskedelmi szövetség főtitkára rámutatott: egyre több elkölthető jövedelme van a lakosságnak, a kereskedők pedig a fekete péntekkel a decemberi, karácsonyi vásárlási időszakot próbálják megnyújtani. Már nem csak egy pénteken van black friday, és már nem csak egy napra koncentrálódik az akció ? tette hozzá.

Magyarok milliói fekete péntekeznek

Az eNET Internetkutató napokban készített online felmérése szerint tavaly csaknem 2,1 millió felnőtt magyar internetező vásárolt a fekete pénteki akciókban, idén pedig már meghaladja a 3,3 milliót azoknak a száma, akik tervezik, hogy akár online, akár offline módon igénybe veszik a kínált akciókat.

Bár nagy az a vásárlói tömeg, amit a black friday meg tud mozgatni, de a kutatás szerint mégsem kíséri az akciókat erőteljes tudatosság. A legtöbben megnézik ugyan az akcióhoz kapcsolódó weboldalakat, boltokat, de négyből csak egy internetező készül előre átgondoltan, megtervezetten a leárazásokra. A netezők ötöde épp csak ránéz az akciókra, minden tizedik netezőt pedig hidegen hagyja a black friday.

A vásárlást tervezők átlagosan körülbelül 36 ezer forint értékben szándékoznak költeni. Ez az átlagos költés a potenciális vásárlók számára kivetítve nagyságrendileg 120 milliárd forintos forgalmat generálhatna, ha valamennyi vásárlási terv megvalósulna ? közölte az eNET. Hozzátették: ez meghaladná a teljes tavalyi hazai online kereskedelmi forgalom negyedét.

A közeledő karácsony rányomja a bélyegét a fekete pénteki vásárlásokra is. A legtöbben játékot, ajándékot és háztartási gépeket, konyhafelszerelést terveznek venni. Toplistásak még a szórakoztató elektronikai eszközökre és a ruházatra vonatkozó vásárlási tervek. Öt potenciális black friday vásárlóból egy számít arra, hogy mobiltelefont, drogériai terméket, szépségápolási cikket, illetve könyvet vesz majd ezeken a napokon.

Rekorddöntésre számítanak az áruházak

A MediaMarkt közlése szerint a kiskereskedelmi piacon beindult a black friday szezon, ami a műszaki cikkeket forgalmazó társaságoknál hagyományosan a legfontosabb értékesítési időszak kezdetét jelzi. A MediaMarkt idén harmadik alkalommal elvégzett reprezentatív kutatásából kiderül, hogy négyből három ember webáruházból is tervezi beszerezni a kiszemelt műszaki terméket. A felmérés alapján a vásárlást tervezők 35 százaléka tudatosan készül, 44 százaléka pedig nem választja ugyan ki a konkrét terméket, de a számára szükséges termékkategóriában keresi a legjobb ajánlatot. A kutatás szerint idén csaknem 50 százalékkal többet költenének műszaki cikkek beszerzésére a vásárolni szándékozók.

Negyedszer csatlakozik a fekete péntekhez a Praktiker, a barkácsáruházlánc azt reméli, hogy országszerte 20 áruházában és webshopjában sikerül majd megdupláznia átlagos napi forgalmát. Tavaly az előző évhez képest 50 százalékkal több látogató érkezett a Praktiker webshopjába 24 órán belül, akik jellemzően barkácsgépeket, karácsonyi termékeket, bútorokat és fürdőszoba-felszereléseket, csempéket és zuhanykabint vásároltak a black friday akció keretében ? közölte a társaság az MTI-vel.

A Fashion Days is arról tájékoztatott, hogy vásárlási rohamot vár az idei fekete pénteken. A Magyarországon, Romániában és Bulgáriában működő divatportál tapasztalatai szerint a fekete pénteki akciókra a magyarországi vásárlók várnak a legjobban, számuk megduplázódhat az előző évekhez képest. Míg 2014-ben 205 ezer eurót, 2016-ban már 570 ezer eurót költöttek a vevők a Fashion Days november végi akcióján, és a cég szerint ez ebben az évben akár duplájára is nőhet. A vállalat éves forgalmának 15 százalékát bonyolítja az akció három napja alatt – közölték.

Az Extreme Digital azt közölte, hogy az idei black friday az internetes kereskedelem legkiemelkedőbb eseménye lesz, a webáruháznál a legtöbb vásárlás ezen a napon realizálódik. Tapasztalataik szerint a magyar online vásárlók egyre tudatosabbak, a karácsonyi készülődéskor eleve számításba veszik az olyan akciókat, mint a fekete péntek.

Az eMAG arról tájékoztatott, hogy idén is rekorddöntésre készülnek az év legfontosabb vásárlási akciója kapcsán, 600 ezer akciós termék várja majd a vásárlókat.

Kiemelt kép: Neményi Márton

Újra áll a bál a Tescónál, a cég nem tud róla

p, 2017-11-17 07:34

A kormánypárti Magyar Idők névtelen dolgozókra hivatkozva ír arról, hogy a multicégnél a létszámhiány miatt ismét nőtt a feszültség.

Túlórák, szabadnapok nélküli munkahét, az igényelt szabadságok visszatartása ? erre panaszkodtak a Tesco munkavállalói az adventi időszakra kapott munkaidőbeosztásuk alapján.

A karácsony előtti áruházi roham miatt több üzlet túlórázta­tással oldja meg a helyzetet, van ahol decemberre visszaállítják az éjszakai árufeltöltést.

A lap a Tesco belső levelezőrendszerére hivatkozva azt írja, hogy az árufeltöltés, a raktárak, illetve a beszállított termékek kezelése is gondot okoz.

A Magyar Idők megkeresésére a Tesco közölte: a munkaerőfelvétel folyamatos a cégnél, a múlt héten indult az intenzív, szezonális toborzási kampányuk, így problémákra nem számítanak.

775 millióval támogatta az állam elektromos autók vásárlását

p, 2017-11-17 07:19

A tisztán elektromos meghajtású autók állami támogatásának tavaly október végi bevezetése óta 437 támogatói okiratot adtak ki, a támogatások összege 775 millió forint ? írta a Világgazdaság pénteken az e-Mobi Elektromobilitás Nonprofit Kft.-től kapott adatok alapján.

A jelentkezők mintegy 60 százaléka gazdasági társaság, 30-35 százalék magánszemély, a fennmaradó 5-10 százalékot az egyéni vállalkozók, civil szervezetek, helyi önkormányzatok és költségvetési szervek teszik ki.

A lap összeállításában megszólaló importőrök és kereskedők elismerik a vásárláshoz nyújtott állami támogatás ösztönző hatását, de az ezzel kapcsolatos adminisztrációt bonyolultnak és hosszadalmasnak tartják. Kritikus pont, hogy az autónkénti 1,5 millió forintos állami támogatást egy ideig ? akár két-három hónapig ? a kereskedőnek kell megelőlegeznie, ami jelentős teher.

A Világgazdaság megjegyzi, hogy folyamatos az egyeztetés az állami szereplők és a cégek között, így akár erre is születhet valamilyen kedvezőbb megoldás. (MTI)

Létszámbővítést terveznek a svájci cégek

cs, 2017-11-16 19:57

Immár negyedik alkalommal rendezik meg a Svájci-Magyar Kereskedelmi Kamara legfontosabb üzleti fórumát, a Swiss Business Day programot. A Magyarországon működő svájci cégek november 22-én az Innováció és Tehetség témájával várják az érdeklődőket a Várkert Bazárban. A kiállító társaságok online kutatásban nyilatkoztak az innovációhoz fűződő viszonyukról.

A megkérdezett ügyvezetők a nem reprezentatív kutatásban elmondták, hogy 72 százalékuk tervez létszámbővítést a 2018-as üzleti évben. Többségük, a válaszadók 89 százaléka felsőfokú végzettségű munkaerővel bővítené csapatát. Az innovációra vonatkozó válaszaikból kiderült, hogy tízből hat svájci vállalat áldoz kutatásra és fejlesztésre, valamint 53 százalékos arányban foglalkoznak tehetséggondozással és mentorprogramokkal.

Emellett a Swiss Business Day kiállítói igyekeznek maguk gondoskodni a megfelelő szakmai gyakorlattal rendelkező munkaerő biztosításáról is. 29 százalékuk lehetőséget ad az egyetemi hallgatóknak duális képzési rendszerbe való belépésre. Mindazonáltal egy svájci élelmiszeripari társaság globális kezdeményezésének részeként 2014-ben idehaza is elindult egy egyedülálló gyakornoki program, amely átível az üzleti, a kormányzati és a civil szektoron.

A kiállítók nemcsak a tehetséges szakemberek felvételére és folyamatos képzésére törekednek, hanem a nemzetközi munkatapasztalat biztosításában is segítenek. Minden második válaszadó nyilatkozta, hogy vállalatuknál van lehetőség külföldi munkatapasztalat megszerzésére. A kollégák megtartásának népszerű eszköze a béren kívüli juttatások biztosítása is, melyek közül a közlekedési támogatás és képzési hozzájárulások a leggyakoribbak.

Az innováció haszna sokszor túlmutat a statisztikán

Megszámlálhatatlanul sokan köszönhetik gyógyulásukat svájci hátterű cégek világszínvonalú gyógyszereinek. Ezen vállalatok vezetői szerint a Magyarországon végzett klinikai vizsgálatok nagyban hozzájárulnak a gazdaság fellendüléséhez, adóbevételt és járulékokat képeznek az államháztartásnak olyan munkával, amelyben az átlagosnál jóval magasabb a hozzáadott érték.

Emellett számtalan tradicionális magyar márka svájci befektetőnek köszönhetően él és fejlődik, mint például a Boci csoki és a Zsolnay porcelán. A világszínvonalú svájci technológia és a magyar szakemberek áldozatos munkájának eredményeképpen exportálják például Sárospatakról szinte az egész világba a legjobb minőségű fúrófejeket.

A Swisscham Hungary Svájci-Magyar Kereskedelmi Kamara 1995-ben alakult. Tagjaik között svájci kötődésű vagy svájci tulajdonú vállalatok találhatók. A kamara több mint 100 szervezettel áll tagsági viszonyban, úgy multinacionális cégekkel, mint kis- és középvállalatokkal.

Reagált a Tállai-ügyre a Mol

cs, 2017-11-16 13:50

A Mol piaci vállalatként – a fogyasztói visszajelzéseket is beleértve – folyamatosan figyeli a versenypiaci tényezőket, elemzi és szükség esetén módosítja az árakat.

Az árazás ugyanakkor tisztán kereskedelmi kérdés

– tudatta a magyar olajipari vállalat az állami hírügynökséggel.

A cég megismételte: a Mol, ahogy eddig, úgy most sem kommentálja a konkrét árakat vagy saját árazási gyakorlatát. A legtöbb fogyasztási cikkhez hasonlóan az üzemanyagok ára is számos piaci körülménytől függ. Magyarországon csaknem 2000 töltőállomás van, ennek csak egynegyedét működteti a Mol.

Tállai beletenyerelt a Mol árképző szoftverébe Ha éppen nem jön a NAV-elnök, akkor a nemzeti olajtársaság kútjainál a konkurencia árait figyelik, kemény előírás, hogy naponta le kell fotózni a szomszédok ?totemoszlopait?.

Tállai András, a nemzetgazdasági tárca parlamenti és adóügyekért felelős államtitkára a hétvégén Facebook-oldalán közölte, hogy miután egyeztetést folytatott a Mol illetékes képviselőivel, csökkentették az üzemanyag árát választókerületében, Mezőkövesden.

Tállai csak tájékozódni akart a Moltól, erre lement a benzin ára Igaz, szombaton még azt mondta a politikus, hogy egyeztettek a vállalattal az árcsökkentésről. Tállai: A világhírű matyó kultúrával kéne foglalkozni, nem a benzinár csökkentésével Elmondta, semmi nem indokolja, hogy az ország legmagasabb üzemanyagárát fizessék éppen Mezőkövesd és térségében.

Gulyás Gergely frakcióvezető szerint Tállai András a lehető leghelyesebben járt el, a Fidesz-frakció – csatlakozva a miniszterelnökhöz – pedig egy emberként gratulált neki, hiszen míg a budapesti benzinárak a Mol-kutakon literenként 353-355 forint között alakultak, Mezőkövesden 374 forint volt.

Mit csináljon egy egyéni választókerületi képviselő, ha ilyet tapasztal? Nem az a kötelessége a saját választóival szemben, hogy ezt szóvá tegye?

– tette fel a kérdést Gulyás Gergely. Ezt az ellenzék is így gondolta.

Tállai miatt sorra kapják a nyílt leveleket a ?Fideszes Elvtársak" Most a Hajdú-Bihar megyei országgyűlési képviselőknek írt az MSZP megyei szervezete.

A fogyasztói visszajelzések alapján írta meg Komló volt polgármestere is, hogy Baranya 4-es számú választókörzetében a legdrágább a megyében az üzemanyag, ezért Hoppál államtitkárnak is lépnie kellene. 

Elkelt egy Gulácsy festmény 48 millióért

cs, 2017-11-16 13:41

A BÁV aukcióján elkelt Gulácsy Lajos egyik főműve, a Vízió. Valaki 48 millió forintot adott érte. Ez volt a legmagasabb eladási ár az aukción. A képet itt tudja megnézni.

Ezt követte:

  • Rippl-Rónai József kedvelt kukoricás korszakából származó, Aratók című képe 45,6 millió forinttal.
  • Szinyei Merse Pál müncheni korszakának most felfedezett túlélője, a Facsoport mezőn című alkotás 36 millió forinttal.
  • Egry József Vitorlaigazítója pedig 24 millió forintért kelt el.

(BÁV)

Kiemelt képünkön Rippl-Rónai Aratók című festménye látható. Forrás: Műtárgy.com

Ismét a Magyar Posta viszi ki a nyugdíjasok ajándékát

cs, 2017-11-16 13:07

Nem elég a tegnap kezdődött – némely webáruháznál – egyhetes leárazás (Black Friday), és a karácsonyi csúcsterhelés, idén is a Magyar Postának kell kiszállítania a nyugdíjasok Erzsébet-utalványát.

A szerdai Magyar Közlönyben megjelent a rendelet a nyugdíjasoknak szánt év végi 10 ezer forint értékű Erzsébet-utalványról. Ebből kiderül: az egyszeri juttatás kézbesítése kizárólag a Magyar Posta feladata.

Balog Zoltán emberi erőforrások miniszter szerdai tájékoztatóján úgy nyilatkozott, hogy november 24-én megkezdődik az Erzsébet-utalványok postázása is, így az utalványt várhatóan még a karácsonyi ünnepek előtt kézhez kapja minden belföldi nyugdíjas.

A költségvetésnek az Erzsébet-utalvány nettó módon 27 milliárd forintba kerül. Az átcsoportosítást a kormány az általános tartalék (-14 milliárd forint) és az Országvédelmi Alap (-15,2 milliárd forint) terhére valósítja meg.

Mennyi pénzt kapnak a nyugdíjasok év végén? A pénzosztás három tételből tevődik össze.

(Portfólió/24.hu)

Kiemelt kép: MTI / Balogh Zoltán

Parádés: most Mészáros Lőrinc testvére húzott be egy 1,7 milliárdos közbeszerzést

cs, 2017-11-16 12:58

Nincs azért nagy baj a Mészáros-famíliában. Ugyan Mészáros Lőrinc egyik cége nem részesedik egy 30 milliárd forintos keretösszegű építési megbízásból, de János nevű testvérének az egyik vállalata 1,7 milliárd forintos üzletet ütött nyélbe.

A Győr-Sopron-Eberfurti Vasút Zrt. egy darab vasúti felsővezeték-szerelő járművet, egy univerzális járművet és 3 vasúti pótkocsit vesz forintban átszámolva durván 1,7 milliárd forintért. Ezeket pedig az Agro-Felcsút Kft.-től veszi a vasúttársaság. Az Agro-Felcsút Kft. egyszemélyes tulajdonosa és ügyvezetője a cég hét évvel ezelőtti megalakulása óta Mészáros János.

A cég ezzel óriási megbízáshoz jut. Tavaly a teljes évi árbevétele kicsit elmaradt ettől (1,6 milliárd forint volt), a megelőző években a forgalma ennek a negyede-fele volt csak.

A cégtől vett a nyár elején sószóró berendezéseket a Magyar Közút (nettó közel 800 millió forintért). Az Orbán-család érdekeltségébe tartozó Gánt Kő és Tőzeg Kft. szállított az Agro-Felcsútnak. Mészáros János cége tavaly 35 millió forintért adott el abroncsköpenyeket a MÁV-nak.

A külföldi autógyártók 5 százalékát adják a magyar GDP-nek

cs, 2017-11-16 12:11

A járműgyártás jelentős súlyt képvisel a magyar gazdaságban, ez az ágazat adja a magyar export 20 százalékát és a GDP 5 százalékát – mondta Lepsényi István, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) gazdaságfejlesztésért- és szabályozásért felelős államtitkára csütörtökön Budapesten egy szakmai konferencián. Az államtitkár szerint: az ágazat értéke 7 év alatt 1700 milliárd forintról 4100 milliárd forintra nőtt, köszönhetően annak, hogy a magyar járműgyártás főként exportra ment.

Kiemelt kép:  MTI / Kovács Tamás

Akvizíciókkal is erősít az Invitech Solutions

cs, 2017-11-16 11:58

A szervezet fejlesztésével párhuzamosan újabb eredményekről és tervekről is beszámolt a társaság. ?Az elmúlt időszakban egy olyan ügyfélportált vezettünk be, amellyel lényegében új szintre emeltük a szolgáltató és a megrendelő közti kapcsolat kultúráját is. A rendszeren transzparens módon, szinte valós időben követhetik nyomon partnereink a felénk érkező kérések teljesítését, később pedig folyamatos betekintés nyerhetnek a nekik kínált megoldásaink működésébe. Ez különös jelentőséget kaphat például az IT-biztonsági megoldásaink esetében, amelyeket szintén folyamatosan fejlesztünk? ? nyilatkozta Javorniczky Áron, az Invitech Solutions operatív vezérigazgató-helyettese.

Javorniczky Áron

?Ugyanakkor nemcsak belső erőforrásokból kívánunk bővülni, hanem akvizíciók révén is. Idén már felvásároltuk az egyik IT-biztonsági megoldásszállítót, és még nagyobb lépésekre készülünk a jövőben. Aktív szerepet kívánunk vállalni a júniusban létrejött magyarországi 5G Koalícióban is, infrastrukturális adottságaink nagyban hozzájárulhatnak az ötödik generációs telekommunikációs mobiltechnológia széles körű hazai elterjedéséhez.

Mindemellett magasabb fokozatra kapcsoltunk a legnagyobb gyártók és partnerek minősítéseinek megszerzésében, ideértve olyan tanúsítványokat is, amelyekkel sok esetben kizárólag mi rendelkezünk Magyarországon. Jelenleg pedig olyan beruházásokat hajtunk végre, amelyek segítségével még több ügyfelet tudunk kiszolgálni, adatközpont-kapacitásunk bővítése is ezt szolgálja. A célunk egyértelmű: növekedni? ? részletezte az operatív vezérigazgató-helyettes.

A jelenlegi trendek, ahogy az Invitech Solutions látja

Napjainkban három jelentős trend alakítja az infokommunikációs piacot. Hazánkban is egyre több vállalat dönt olyan komplex, nagy hozzáadott értékű infrastruktúra- és IT-szolgáltatás kiszervezése mellett, mint például az informatikai biztonság. Ebben szerepe van annak is, hogy Magyarországon is hiány van az informatikai szakemberekből, akiknek ráadásul egyre összetettebb feladatokat kellene megoldaniuk házon belül, de a felhőalapú megoldások fejlődése is egyre vonzóbbá teszi a szolgáltatók megbízását.

Ide kapcsolódik, hogy az újonnan lehívható EU-források felgyorsíthatják a Digitális Magyarország program megvalósítását, amelyben a társaság a meglévő iparági és technológiai kompetenciájával kíván az államigazgatási ügyfelek meghatározó partnere lenni. A második fontos trend a globális technológiai fejlődés felgyorsulása.

A kiberbiztonsági fenyegetettség növekedése, az 5G-s mobilhálózatok és a vállalati okos eszközök elterjedése, mind olyan példák, amelyek komoly kihívások elé állíthatják a magyar cégeket is a közeljövőben.

A harmadik, hazánkra speciálisan jellemző trend, hogy a közelmúltban több, Magyarországon is jelen levő nemzetközi ICT-szolgáltató tért át költségmegtakarítási okokból a korábbi egyedi, országokra fókuszáló szervezetről a regionális működésre ? amely lassíthatja a magyar ügyfelek igényeinek kiszolgálását.

Az Invitech Solutions éppen ezért gondolja úgy, hogy szükség van egy erős, hazai ICT-szolgáltatóra, amely naprakész és a helyi viszonyokat kiválóan ismerő partnere tud lenni a magyar közép- és nagyvállalatoknak, valamint az államigazgatási szektornak egyaránt.

Jogsértő reklám miatt büntették meg az Extreme Digitalt

cs, 2017-11-16 11:48

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) döntése szerint az Extreme Digital Zrt. (Extreme Digital) tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot folytatott 2015-ös Black Friday kampányában.

A jogsértésért 20 millió forint bírságot szabott ki a GVH.

A webáruházak között piacvezető Extreme Digital kommunikációs kampányában azt ígérte a fogyasztóknak ? például a ?Több száz termék vár rád csak egy napon át akár 70% kedvezménnyel!? ? szlogennel, hogy az akcióban nagymértékű kedvezménnyel érhetők el termékei.

A fenti promócióval kapcsolatos reklámok, tájékoztatások televízióban, illetve tv-interjúban, rádióban, újsághirdetésben, hírlevélben, blogposztokon, bannereken, PR cikkekben jelentek meg.

A GVH megállapította, hogy az Extreme Digital tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot folytatott, mert

  • reklámjaiban megjelölt kedvezmény kizárólag olyan termékeknél volt elérhető, amelyek sem átlagáruk, sem pedig a jellegük alapján nem tekinthetők tipikus termékeknek,
  • a kínált termékek mindössze kevesebb, mint 1%-a volt elérhető a reklámjaiban megjelölt ?akár 70%-os kedvezménnyel?, illetve jóval kevesebb, mint 10%-a ?akár féláron?.
Az Extreme Digital reakciója

“Minden tiszteletünk a GVH-é, de ahogy 2015-ben, úgy a holnapi Black Friday-n is lesznek 70 százalékos, sőt 77 százalékos akcióink” – kommentálta a GVH döntését Várkonyi Balázs az Extreme Digital ügyvezető igazgatója. Azt is írták, hogy két évvel ezelőtt közel ötvenezren vásároltak náluk a Black Friday keretében, ami tavaly közel 30 százalékkal növekedett, és idén is jelentős vásárlói létszámbővüléssel számolnak. Vagyis a fogyasztók a cég tapasztalatai szerint pontosan értik, mi zajlik egy ilyen akciós napon, ahol rövid ideig valóban óriási kedvezményeket tudnak elérni.

Kiemelt kép: Thinkstock

Hallatlan: nem Mészároshoz került egy 30 milliárd forintos cupák

cs, 2017-11-16 11:02

Nem ezt szoktuk meg az elmúlthétévben: az Országos Vízügyi Főigazgatóság 30 milliárd forintos keretösszegű megbízását nem Mészáros Lőrinc cége nyerte.

Különféle építési munkák elvégzésére írt ki felhívást a vízügyi főigazgatóság, egyebek mellett medret kell kotorni, terméskőt kell beépíteni, szivattyútelepet és utat kell építeni, hídgerendát bontani és építeni, lehet, hogy lőszermentesítésre is szükség lesz, stb. A felhívásra 8 cég jelentkezett, köztük a Mészáros és Mészáros Kft. is.

De nem ő nyert, hanem 4 cég, derül ki az európai közbeszerzési értesítőből: az Aqua-Generál, a Kötiviép?b, a Swietelsky és a Szabadics. A konkrét építési munkákra már csak ez a négy cég jelentkezhet.

A cechet persze az EU fogja állni, ugyanis az építési munkákat a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Programból (Kehop) fogják finanszírozni.

Mutatjuk az ország luxusutcáját, ami nem a budapesti Váci utca

cs, 2017-11-16 09:36

Ingatlanos szempontból ezek az ország legdrágább és és legolcsóbb utcái:

  • Legdrágábban a II. kerületi Bogár utcában lehet lakást venni: az átlagos kínálati négyzetméterár itt 1,486 millió forint.
  • Nagykőrösön, Mucsiban vagy Kisvárdán azonban vannak olyan utcák ahol az átlagos négyzetméterár nem éri el a 10 ezer forintot.
  • A legolcsóbb és legdrágább utca között jelenleg tehát 247-szeres a különbség, a tavalyi adásvételek alapján pedig 90-szeres volt az eltérés.

Budapesten:

Vidéken:

A felmérést és a táblázatokat az Ingatlan.com készítette.

Kiemelt kép: MTI / Mohai Balázs

Jobban teljesít a Mol

sze, 2017-11-15 21:31

Az indoklás szerint a befektetési kategóriába sorolás annak a következménye, hogy a Mol jelenlegi és előre jelzett hitelmutatói a társaság erős teljesítményének és a támogató iparági környezetnek köszönhetően javulnak.

A nemzetközi hitelminősítő szerint az olajcég demonstrálta az integrált üzleti modell nyújtotta előnyöket, megvalósította költségoptimalizáló programját, melynek köszönhetően fenntartható módon növekszik a nyereségesség, és növelte az iparági ciklus változásának jóval kevésbe kitett kiskereskedelmi és petrolkémiai üzletágak súlyát.

A stabil kilátás az S&P azon várakozásait tükrözi, miszerint a Mol erős hitelképességi mutatókat képes fenntartani, amit a pozitív működési cash-flow támogat, miközben a társaság továbbra is aktívan fektet be a vegyiparba.

?A felminősítés hűen tükrözi a külső környezet változásainak ellenálló, integrált üzleti modellünk és pénzügyi stabilitásunk nyújtotta előnyöket. Magas minőségű, alacsony költségű eszközeink segítségével továbbra is erős eredményeket fogunk elérni, és 2030-as hosszú távú stratégiánk segítségével a Molt vezető vegyipari céggé és Kelet-Közép-Európa meghatározó kiskereskedelmi és mobilitási szolgáltatójává formáljuk? ? idézte Simola Józsefet, a cégcsoport pénzügyi vezérigazgató-helyettesét az MTI.

Kiemelt kép: MTI / Marjai János

Érdekes/hasznos volt, csatlakozom a munka.org Facebook-csoportjához: