FN Vállalkozás

Tartalom átvétel
Friss hírek, információk
Webcím: http://24.hu
Frissült: 30 perc 44 másodperc

Egy kezdő Aldi raktáros többet keres, mint egy egyetemi docens

1 óra 4 perc

Szélsebesen terjed a Facebookon egy egyetemi oktató bejegyzése, amelyben igen érzékletesen hívja fel a figyelmet arra, hogy ma Magyarországon anyagilag mennyire becsülik meg az egyetemi oktatókat.

Most láttam hogy az ALDI-ban raktárost keresnek. 30 órás munkahétre kap 235.000 bruttót, ami a normál 40 órás munkahétre…

Közzétette: Demeter Márton2017. június 20.

Demeter Márton, aki a Károli Gáspár Református Egyetemen tanít, egy kezdő, középfokú végzettséggel betölthető Aldi raktáros fizetését (40 órára bruttó 313 ezer forint) hasonlítja össze a többdiplomás, két egyetemi nyelvvizsgával rendelkező egyetemi oktatók elképesztően alacsony fizetésével.

Ezt írja:

 • Egy egyetemi tanársegéd 175 ezer forintos munkabére kicsivel több mint a fele az Aldi raktáros munkabérének.
 • Az egyetemi adjunktus 218 ezer forintos bruttóval számolhat, ez nagyjából százezerrel kevesebb, mint az Aldi raktáros fizetése.
 • Az egyetemi docens az első fokozat sorban, aki a maga 306 ezer forintos bruttójával már csak 10 ezer forinttal marad le az Aldi raktáros fizetésétől.
 • A teljes egyetemi hierarchiában a professzor lesz az első, akinek a fizetése eléri, sőt, meg is haladja az Aldi raktárosét.

Posztját némileg elkeseredetten úgy zárja, hogy akkor tehát éljen a tudásalapú társadalom Magyarországon!

Miután Demeter érzékelte, hogy a posztját rendkívül sokan osztják és kommentelik – igazi egyetemi emberhez méltóan, a felelősség okán – pontosította szövegét. Azt írja, hogy:

 • Pusztán azt kívánta hangsúlyozni, hogy a költségvetés megdöbbentően keveset fordít oktatásra GDP arányosan.
 • A bejegyzés nem, illetve nem kizárólag a jelenlegi kormány bírálata. Az előző kormányok sem tettek semmit az ügy érdekében. Sőt, a kutatói bértáblát több mint egy évtized után Orbánék emelték először.
 • Sajnos azonban az Orbán-kormány az egyetemekre hárította a béremelés kigazdálkodását, nem adott hozzá plusz forrást.
 • Hogy az egyetek kigazdálkodják a béremelést, máshonnan kellett elvenniük (pl. cafetéria, lakhatási támogatás), tehát egy jottányit sem jutottak előre, sőt, romlott az oktatók helyzete rendszerszinten.

És most jön talán a leglényegesebb rész:

Végül akkor sokadszor is megírom, hogy nem, nem sajnáljuk a raktáros fizetését, csak arra szeretném felhívni a figyelmet, hogy jelentős aránytalanságok vannak a tekintetben, hogy mennyit költünk valakinek a kiképzésére, és utána mennyire értékeljük a munkáját.

Végül így zárja posztját:

Jelentős képmutatásnak tartom azt mondani, hogy minden munka egyformán jó. Ezt a dumát a politikusoktól vettük be. De ők is képmutatók, mert a saját kölkét mind menő nemzetközi egyetemen taníttatja, és egyik sem raktárost vagy lángossütőt farag belőlük. Ők ezt csak nektek mondják, hogy ne lázadozzatok. Bort isznak, de vizet prédikálnak.

(Képünk illusztráció)

Ébresztő emberek! A fiatalok menekülnének Salgótarjánból

3 óra 14 perc

A válaszadó középiskolások 90 százaléka nem Salgótarjánban tervezi jövőjét, hanem más megyében vagy külföldön szeretne elhelyezkedni – derült ki egy friss felmérésből.

A zömében 16-17 éves diákokat többek között a Salgótarjáni SZC Stromfeld Aurél Gépipari, Építőipari és Informatikai Szakgimnáziuma és Szakközépiskolájában, a Bolyai János Gimnáziumban, és a Madách Imre Gimnáziumban kérdezte két civil szervezet (az Új Palócország Egyesület és a Háztartások Foglalkoztatásáért Alapítvány). A kérdőíveket összesen 584 végzős töltötte ki.

A felmérés szerint a város elhagyásának legfőbb okai, a versenyképes fizetés és a megfelelő számú munkahelyek hiánya. Sokan emelték ki negatívumként a nem megfelelő kulturális események, szórakozási lehetőségek és programok kínálatát (30 százalék). A válaszadók 20 százaléka a közbiztonságot is megjelölte okként.

Azok, akik szeretnének továbbtanulni az érettségit követően zömében az egyetemi szintű oktatást jelölték meg, mint képzési formát. A mindössze két egyéb válasz között a szakma megszerzése szerepelt, amely a jelenleg Salgótarjánt és egész Magyarországot jellemző szakemberhiányra nézve még negatívabb folyamatokat eredményezhet.

(Kísérőképünkön Salgótarján látható)

Biztonságot ígértek a Zsolnaytól elcsábított dolgozóknak, de bajban van az új cég

3 óra 29 perc

Súlyos gondokkal küzd az a cég, amit a pécsi önkormányzat azért alapított, hogy átvegye a termelést a Zsolnay-gyár esetleges felszámolása esetén ? írja a Magyar Nemzet. A Ledina Épületkerámia Kft. korábban 118 dolgozót csábított át a Zsolnay Zrt.-től, de a gyárat nem sikerült megszereznie.

A város vezetése azt mondta, nem a gyár megszerzésére, hanem a megmentésére tettek kísérletet, de a ?kerámiaháborúban? a Zsolnay Zrt. többségi tulajdonosa, a svájci állampolgárságú Bachar Najari tudott felülkerekedni, és a sikertelen felszámolási kísérletet követően azóta is működik a Zsolnay-gyár.

A Ledina Épületkerámia Kft. azóta magánkézbe került. Az átcsábított dolgozóknak a cég, illetve a pécsi önkormányzat ígéretet tett, hogy biztonságot és kiszámítható fizetést nyújt számukra, ám a munkabérekre a kft.-nek azonnal kölcsönt kellett kérnie egy önkormányzati cégtől, és a finanszírozás azóta is akadozik. Az alkalmazottak közül többeknek még a májusi fizetését sem utalták át, a cég vezetője, Erdei Viktor péntekre ígért pénzt a lap értesülése szerint.

Márciusban kiderült, hogy a Ledinával szemben végrehajtási eljárást indított a NAV. Erdei ezt technikai problémával magyarázta, azt mondta, egy járulékbefizetés maradt el, amit már rendeztek. A NAV honlapján elérhető adatok szerint viszont hatályos a márciusban indított végrehajtási eljárás.

A klímaváltozás eltüntetheti az arabica kávét

3 óra 33 perc

A világ egyik legnépszerűbb kávéfajtájának, az arabicának annyi lehet a klímaváltozás miatt – írta a Nature magazin. A brit és etióp tudósok tanulmánya szerint az átlaghőmérséklet növekedése és az eső elmaradása kiírthatja Etiópia kávétermelő régióinak 60 százalékát.

A tudósok lemodellezték, hogy önmagában 4 Celsius fokos hőmérséklet növekedés 39-59 százalékkal veti vissza a kávétermelést az országban.

Így az afrikai ország teljes lakosságának 15 százaléka, 15 millió farmer megélhetése kerül veszélybe, írták.

Bő 30 év múlva már 10 milliárd ember lesz a Földön

3 óra 40 perc

Hét éven belül India lesz a világ legnépesebb országa, megelőzi Kínát, Nigéria pedig 2050-re a harmadik helyre kapaszkodik fel, maga mögött hagyva az Egyesült Államokat – áll az ENSZ legfrissebb jelentésében, amely szerint a világ lakossága az évszázad derekára megközelíti a tízmilliárdot.A világszervezet szerint jelenleg a világon közel 7,6 milliárd ember él, és a számuk 2030-ra 8,6 milliárdra, 2050-re 9,8 milliárdra, a századfordulóra pedig 11,2 milliárdra nő. Évente körülbelül 83 millióval nő a Föld lakossága, és ez a növekedési tendencia várhatóan folytatódni fog, miközben a termékenységi ráta – amely a hatvanas évek óta folyamatosan csökken – a jövőben is visszaesést fog mutatni.

John Wilmoth, az ENSZ gazdasági és szociális ügyekkel foglalkozó hivatal népesedési osztályának igazgatója szerint figyelemre méltó a lakossággyarapodás Afrikában: mostantól 2050-ig a világlakosság növekedésének felét ez a kontinens adja majd. A másik szélsőséges tendencia pedig Európában várható, ahol a lakosság lélekszáma az elkövetkező évtizedekben valamelyest csökkenni fog.

 • Az ENSZ-előrejelzés szerint a század derekáig a globális népességnövekedés felét mindössze kilenc ország, India, Nigéria, Kongó, Pakisztán, Etiópia, Tanzánia, az Egyesült Államok, Uganda és Indonézia fogja adni. Ez idő alatt legalább duplájára nő a 26 afrikai ország népessége.
 • Nigéria jelenleg a világ hetedik legnépesebb országa, és ott a legnagyobb a lakosságnövekedés az első tíz legnépesebb ország közül. A nyugat-afrikai ország már 2050 előtt megelőzi az Egyesült Államokat, és a világ harmadik legnépesebb országa lesz.
 • Jelenleg a világ legnépesebb országa Kína, 1,4 milliárd lakossal, de India – ahol jelenleg 1,3 milliárd ember él – 2024-re leszorítja az első helyről.
 • A termékenység szinte mindenütt a világon visszaesést mutatott az elmúlt években. Wilmoth szerint átlagban a nők 2,5 gyereket szülnek, de az arányszám erősen változó képet mutat. Európában a legalacsonyabb, 1,6-os volt a becsült termékenységi mutató az elmúlt időszakban, míg a Afrikában a legmagasabb, ott átlagosan 4,7 gyereket szültek a nők.
 • A születési ráta a világ 47 fejlett országában viszonylag magas maradt, az éves népességnövekedés pedig ezekben az országokban 2,4 százalékos volt, de az ENSZ szerint az elkövetkező évtizedekben ez a tendencia jelentősen lelassul. A 47 fejlett országban körülbelül egymilliárd ember él most, és 2050-re 1,9 milliárdra gyarapszik a lakosság.

A lakosságnövekedés lassulása mellett az alacsony termékenység az oka a lakosság elöregedésének. Az előrejelzés szerint a hatvan év felettiek száma a világon több mint kétszeresére, a jelenlegi 962 millióról 2,1 milliárdra nő 2050-re, és több mint háromszorosára 2100-ra, amikor eléri a 3,1 milliárdot. Európában már most is a lakosság negyede hatvan év feletti, és az ENSZ előrejelzése szerint 2050-re eléri a 35 százalékot, majd körülbelül ugyanilyen marad az évszázad hátralévő részében is.

(MTI)

Donald Trump napelemes falat szeretne a mexikói határra

4 óra 40 perc

Mint arról beszámoltunk, Donald Trump amerikai elnök januárban elrendelte a fal építését a mexikói-amerikai határon. Eredetileg azt szerette volna, hogy a mexikóiak fizessék ki az építkezés teljes költségét, de természetesen ennek a módját nem sikerült megtalálnia.

Trump most azzal az ötlettel állt elő, hogy a falra napelemeket kellene szerelni, amelyek kitermelnék a fal építési és fenntartási költségeinek egy részét.

A Business Insider cikke szerint Trump még június 6-án republikánus képviselők egy csoportja előtt dobta be az ötletét azzal, hogy “így Mexikónak sokkal kevesebbet kellene fizetnie”.

A lap által megszólaltatott amerikai napelemgyártó cégek természetesen lelkesednek az ötletért. Szerintük ez újabb lendületet adna az amerikai megújuló-energia iparnak. Úgy vélik, a napelemes fal 20 év alatt kitermelné az építkezés költségének nagyobb részét.

Az egyik cég már el is készítette a terveit, mutatjuk: 

Az amerikai-mexikói határ egyébként majdnem 3200 kilométer hosszú, jelenleg egy 1050 kilométeres szakaszt véd kerítés vagy fal.

Trump szerint a fal megépítése 4-10 milliárd dollárba (csaknem 1200-3000 milliárd forintba) fog kerülni, de építészek és mérnökök ennél sokkal többre becsülik a költségeket. A Massachusettsi Műszaki Egyetem (MIT) szaklapja például azt írta, hogy 1609 kilométernyi fal építési költségei 27 és 40 milliárd dollár (mintegy 8100 és 12000 milliárd forint) között mozoghatnak.

Egyelőre nem tudni, mikor kezdik az építkezést, hiszen az idei költségvetés tervezetéből egyelőre kimaradt a fal költsége. Korábban John Kelly amerikai belbiztonsági miniszter azt mondta, hogy két éven belül felépül a fal az amerikai-mexikói határon.

Kimaradt az ezer milliárd dolláros költségvetésből Trump mexikói fala A legnagyobb viták az egészségbiztosítási rendszer finanszírozása miatt voltak.

300 millióért reklámozza Paks 2-t az MVM atomkamionja

5 óra 24 másodperc

Atomkamion járja majd az ország településeit és a nyári fesztiválokat, a paksi bővítést reklámozandó ? írja az Mfor.hu. A ?promóciós vándorcirkuszra?, ami a jövő év végéig tart 299 millió forintot költenek.

A beruházásért felelős MVM Paks II. Zrt. még 2016 májusában szerződött a dunaújvárosi Euroshow Kft.-vel. A Közbeszerzési Hatóság honlapjára feltöltött dokumentum szerint egy ?interaktív jármű? és kapcsolódó berendezései segítségével kell tájékoztatniuk az ország lakosságát a paksi bővítésről.

A kamion idén a hazai nukleáris létesítmények körüli településekre, így Püspökszilágyra, Bátaapátira és környékére látogat, és felkeresi a hulladéktároló-helyek kutatásában érintett vidékeket, így Bodát és környékét is, majd Nógrád, Heves és Borsod-Abaúj-Zemplén megye településeit járja be. 2018-ban következik Budapest, illetve Pest megye 5000 főnél nagyobb lélekszámú települései.

Mindezek mellett idén és jövőre is ott lesz a jármű a Volt fesztiválon, a Balaton Soundon, az EFOTT-on, az East Festen, a Campus Fesztiválon, a Szigeten, a Debreceni Virágkarneválon, a Szegedi Ifjúsági Napokon, illetve a Csabai Kolbászfesztiválon.

A szerződésben az is benne van, hogy a VIP-vendégek számára egy legalább 20 négyzetméteres, műfüves tető- vagy sima teraszt ki kell alakítani.

Eldőlt: eltűnik a Quaestor bankja

5 óra 24 perc

A Quaestor Bank története során voltaképpen egyetlen pillanatig sem működött olyan bankként, a vállalatcsoport finanszírozását megolajozó pénzügyi szolgáltatóként, mint amilyennek a Quaestor-csoport vezetése megálmodta. Ez látványos kudarc, ahogyan az a Matolcsy György vezette jegybanknak is. Az MNB 2014 végén adott engedélyt a Quaestornak, hogy megvegye a hitelintézetet a szektorból kivonuló francia Crédit Agricole-tól (az itteni leánybank neve Credigen Bank volt). A hitelintézet 2015 februárjában vette fel a Quaestor nevet, a következő hónapban aztán eldőlt az első dominó Tarsoly Csaba Quaestor-vezér birodalmában.

Most pedig épp a Matolcsy-féle jegybank mondta ki a Quaestor Bank végítéletét. A Magyar Nemzeti Bank ugyanis – még március végén – visszavonta a hitelintézet tevékenységi engedélyét ? derül ki egy hivatalos közleményből.

Ezzel pedig beigazolódtak a 24.hu pár héttel korábbi információi. Akkor megírtuk: a bank ötödik értékesítési kísérlete is kudarcba fulladt, és könnyen lehet, hogy visszaadják a működési engedélyt.

Így lett. Miután a jegybank visszavonta az engedélyt, elindult a végelszámolás, voltaképpen a bezárási folyamat. Végelszámolónak a Pénzügyi Stabilitási Nonprofit Zrt.-t (PSFN) jelölte ki a jegybank, azt a szervezetet, amelyiknek a tulajdonosa a jegybank, és amelyik addig a Quaestor Bank felszámolását is végezve rendre vevőt keresett a hitelintézetre.

A Quaestor Bank lényegében üres, a legutóbbi, egy évvel ezelőtti hírek szerint két ügyféllel rendelkezett, mert a korábbi tulajdonos 2012-2013 fordulóján előbb a jól teljesítő hitelportfóliót adta el, aztán a rosszat. A bank így voltaképpen a működési lincencet jelentette volna a vevőnek, és persze az 1,9 milliárd forintnyi saját tőkét. Úgy, hogy azért durván egy tucat embernek így is munkát adott, és további költségei is voltak. A bank jókora veszteséget termelt, tavalyelőtt 345 millió forintos mínuszt hozott össze, tavaly meg 221 millióra rúgott a hiány. A végelszámolás megindításáig, idén március végéig nem egészen három hónap alatt közel 69 milliós veszteség keletkezett.

Most, hogy a bankot bezárják, a már említett nem egészen 2 milliárd forintnyi saját tőkéből fennmaradó összeg a Quaestor-károsultak kártalanítását szolgálhatja majd.

Turisztikailag bukás lehet a kormány nagy álma

5 óra 26 perc

A szállodák ugyan nem erősítették meg, ám név nélkül nyilatkozó alkalmazottaik szerint igaz a hír, miszerint a vizes-vébé szervezői visszamondták a rendezvény idejére vonatkozó balatonfüredi szállásfoglalásaik jelentős részét – írja a Magyar Nemzet a Napi.hu tudósításában. Az ok egyszerű: a korábban remélt szobák töredékét töltik meg versenyzőkkel, csapattagokkal, szervezőkkel és bírákkal.

A Turizmus Online szakportál úgy tudja, hogy a foglalások miatt a szállodák elküldték megbízható vendégkörüket. Bár főszezon van, négycsillagos szállodákba nem lesz egyszerű vendégeket verbuválni.

A napilap úgy tudja, hogy a budapesti hotelek is bajban lehetnek, mivel a várakozásokkal ellentétben nem teltek meg a kéthetes sportesemény idejére. Csak azok a szállodák vannak jó helyzetben, amelyek előzetes szerződést kötöttek a szervezőkkel. Bár jönnek a turisták a magyar fővárosba, de nem az úszó-vb miatt, hanem mert nyáron amúgy is kedvelt úti cél Budapest.

Sallert kevert le az Európai Bíróság egy magyar szabály miatt

5 óra 28 perc

Ütközik az európai uniós jogba az online szerencsejáték-fogadásra vonatkozó magyar szabályozás némely pontja – ezt mondta ki mostani ítéletével az Európai Bíróság.

A döntés előzménye, hogy az Unibetet 2014 közepén lekapcsolták a magyar hatóságok a netről, utána nem lehetett itthonról fogadni az Unibeten keresztül, mert a magyar hatóságok szerint nem volt meg a cég engedélye. Aztán pár hónapra rá még jól meg is bírságolták az amúgy máltai céget.

A cég azonban nem hagyta annyiban a dolgot, pert indított. Ez jutott el az Európai Bíróságig.

A bíróság most megállapította, hogy a kérdéses nemzeti szabályozás, amely tiltja a szerencsejátékok közigazgatási hatóságok előzetes engedélye nélküli szervezését, a szolgáltatásnyújtás szabadsága korlátozásának minősül. Aztán azt is kimondta a testület, hogy eltérő bánásmódnak számít, hátrányosan megkülönböztető, ebből következően pedig ellentétes a szolgáltatásnyújtás szabadságának elvével az a magyar szabály is, amely előírta, hogy az a cég nyújthat online fogadási szolgáltatást, amelyik Magyarországon legalább tíz éven keresztül már ilyent végzett. Ezt egy hazai cégnek sokkal könnyebb teljesíteni, mint egy külföldön bejegyzettnek.

Aztán nem is átlátható a magyar szabályozás, mert nem határozták meg kellő pontossággal azokat a feltételeket, amelyeket a fogadási koncessziót elnyerni akaró cégeknek kell teljesíteni. Ezért is ellentétes az uniós joggal a magyar jogszabály. Sok jóra nem számíthatott amúgy Magyarország, mert két hónapja az Európai Bíróság mellett működő főtanácsnok hasonlóan látta a helyzetet.

Így működik a munkaalapú társadalom a sógoroknál

6 óra 1 perc

Hosszú riportot közölt a Bloomberg az ausztriai Donawitz település acélgyáráról, hogy miként alakítják át a termelést a robotok. Az alpesi osztrák faluban az 1400-as évektől kezdve komoly vasipar alakult ki, köszönhetően a jelentős vasérckészleteknek. A város az osztrák-magyar monarchia idején a Habsburg birodalom központi acélgyárává fejlődött. A szerves fejlődés következő állomásaként a robotika térhódítása is megkezdődött.

A Voestalpine AG új acélgyárában 500 ezer tonna acél előállításához 14 ember is elegendő, ehhez a kapacitáshoz 1960-ban még 1000 ember kellett.

A robotoknak köszönhetően a 14 ember munkája sem kékgalléros munka lesz, hanem magas képzettséget igénylő a gyártási folyamat ellenőrzésében. A lap tudósítása szerint a munkakörülmények olyanok mint egy laboratóriumban: tiszta padló, zajmentes környezet.

Wolfgang Eder, az osztrák vállalkozás vezérigazgatója azt mondta: a cég ma már egyáltalán nem alkalmaz klasszikus kékgalléros munkaerőt, akik a bányában zajban és porban nehéz fizikai munkát végeznek, hiszen mindezeket a munkafolyamatokat automatizálták. A szakember úgy vélte: a versenyképes országoknak egyre kevésbé lesz szüksége képzetlen munkaerőre.

Homályos, hogy honnan van pénz a BKV-irodaházra

6 óra 6 perc

A Magyar Nemzet szerint a csőd szélén áll az a cég, amely megvásárolhatja a Puskás Ferenc Stadion metrómegálló felett álló BKV-irodaházat. A lap értesülése szerint a BKV már áprilisban egymilliárd forintot meghaladó értékű adásvételi szerződést kötött a Welt-Stadt Immobilien Kft.-vel, amelyet a Habony Árpád grúz-izraeli barátjaként emlegetett Gag El Mikhael vezet. Ám azóta egy fillért sem fizettek.

A Welt-Stadt Immobilien még a Demszky-érában szerzett húszszázaléknyi tulajdonrészt, opciós vételi jogot és kizárólagos fejlesztési jogot az ingatlanra. A kft. egyetlen tulajdonosa a Cipruson bejegyzett Top Immobile Limited. A cégkivonat szerint a kft. tartósan veszteséges, fizetőképességét az átlagot meghaladó kockázati kategóriába sorolták, és bár ingatlanberuházás a fő tevékenysége, egyetlen projekt sem szerepel a neve mellett.

A Fővárosi Közgyűlés szerdán módosította rendezési szabályzatát az irodaház elbontása és a helyén egy új épület építése érdekében, a javaslat azonban nem tartott szükségesnek sem környezeti vizsgálatot, sem értékelést.

Nem csillapodik Mészáros Lőrinc étvágya: jöhet a Grand Hotel Bohemia

6 óra 32 perc

Szállodacégek sorát kívánják bejegyeztetni Mészáros Lőrinchez köthető társaságok – írja a HVG. Hamarosan megjelenhet a Grand Hotel Bohemia és a Grand Rock Hotel is.

A létrehozandó részvénytársaságok székhelye ott lesz, ami korábban a Mészáros Gasztro Kft. által idén felvásárolt Témadesign Kft.-nek (ez az ötcsillagos, tarcali Andrássy Rezidencia gazdája) adott otthont.

Orbán Viktor földije és jó barátja akkor ugrott szintet a turizmusban, amikor idén februárban bevásárolta magát a szállodákat üzemeltető Konzum Nyrt.-be, ahova egyébként az igazgatóságba beültette gyerekeit, a balatoni kempingek jó része felett is befolyást gyakorol. (A Konzummal kapcsolatos híreinket itt és itt gyűjtjük, Mészáros Lőrincről még több cikkünk van.)

George Clooney eladta tequila cégét 1 milliárd dollárért

6 óra 51 perc

A többszörös Oscar-díjas amerikai színész, friss édesapa, üzletember rekordösszegért adta el néhány éve alapított tequila vállalatát, a Casamigost – írta a New York Times.

A tequila márkát két barátjával, Rande Gerberrel és Mike Meldmannal hozta létre 2013-ban, és az alkoholgyártó brit multi Diageo-nak adták el

1 milliárd dollárért, azaz 277 milliárd forintért. 

A szerződés szerint 700 millió dollárt készpénzben azonnal, 300 milliót pedig tíz éven belül fognak megkapni a tulajdonosok. A márka egyébként nagyon sikeres, főleg Dél-Amerikában, tavaly 7,5 százalékkal tudták növelni eladásaikat.

Clooney ezzel a világ egyik legsikeresebb színész befektetőjévé lépett elő, eddig sem csekély vagyonának értéke hirtelen megtöbbszöröződött.

Megszülettek George Clooney ikrei A hírek szerint mindenki jól van, és a család majd kicsattan a boldogságtól.

Nyugdíjas évek: a magyarok a legkevésbé felkészültek

7 óra 13 perc

A magyarok várják legpesszimistábban a nyugdíjas kort, a megtakarítások és az egészségmegőrzés terén is rosszul állunk ? derül ki az Aegon nemzetközi felméréséből, amit a Világgazdaság idézett.

15 ország polgárait kérdezték, egyebek mellett arról, milyen szavak jutnak eszükbe a nyugdíjas évekről. Nálunk említették a legtöbben a bizonytalanságot (39%), a szegénységet (30%) és a másoktól való függést (17%). A 15 ország átlagában 17, 13, illetve 9 százalékos volt ezek említése, és inkább olyan pozitív szavak kerültek elő, mint a szabadidő, szabadság és öröm.

A magyarok 71 százalékának nincs vészhelyzeti terve arra, ha mondjuk hirtelen egészségromlás miatt még aktív időszakukban szükségessé válna a kieső jövedelem pótlása, és ugyancsak a magyarok közül dolgoznak ki a legkevesebben tervet arra, miből fognak élni nyugdíjas éveik alatt.

Nemzetközi átlagban a munkavállalók 39 százalékának, nálunk 27 százaléknak van rendszeres nyugdíjcélú megtakarítása. Csak a magyarok 4 százaléka vélekedett úgy, hogy teljesen felkészült a nyugdíjas évekre, és már most elegendő összeget tesz félre az időskori nyugodt élet biztosítására.

A felmérésből kiderül az is, hogy a magyarok 24 százaléka sportol rendszeresen és 34 százalék figyel az egészséges táplálkozásra ? az átlag 50, illetve 57 százalék.

A GVH pikk-pakk rábólintott, hogy Mészáros köréé lehessen a veszprémi kéziklub

7 óra 56 perc

Úgy fest, nagyon olajozottan működnek a dolgok fontos ügyekben Magyarországon. A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) egy nap alatt zöld utat adott annak, hogy a Duna Aszfalt Kft. többségi részesedést szerezzen a veszprémi kéziklubot működtető cégben, a Veszprém Handball Team Zrt.-ben.

A GVH oldalán fellelhető dokumentumok tanúsága szerint a Duna Aszfalt hétfőn nyújtotta be kérelmét, a GVH pedig kedden el is bírálta (a dokumentum tegnap került fel a honlapra). Lényege: a versenyhivatal igazolja, hogy

az összefonódás vizsgálatának elrendelésére okot adó körülmény nem áll fenn.

A 24.hu írta meg, hogy Mészáros Lőrinc vetett szemet a veszprémi kézicsapatra, kedd reggeli cikkünket pedig az élet gyorsan igazolta. Kedd délután jelent meg a GVH oldalán a Duna Aszfalt bejelentéséről, a vételi szándékról szóló iromány. A Duna Aszfalt tulajdonosa Szíjj László, Mészáros Lőrinc egyik bizalmi embere. Mindez azt jelenti, hogy rövidesen ha nem is közvetlenül a milliárdos felcsúti gázszerelő-polgármester tulajdonába, de valóban Mészáros Lőrinc érdekköréhez kerül a legsikeresebb, milliárdos költségvetésből gazdálkodó hazai kézilabdaklub.

A GVH részéről nincs akadálya az ügyletnek tehát. Simicska Lajost pedig, akinek az érdekeltségi körébe sorolták a közelmúltig a veszprémi kéziklubot, egy nappal az után, hogy megjelent a hír a Mészáros-féle hatalomátvételről, gyakorlatilag kirakták a bérelt páholyból.

(Hamarosan további cikkekkel jelentkezünk a veszprémi kézilabdacsapatról.)

Lapít a Szijjártó-féle külügy botrányba keveredett cége

10 óra 3 másodperc

Huszonkét napja lejárt a határidő, ám a Külgazdasági és Külügyminisztérium felügyelete alatt álló, több botrányban érintett cég, az MNKH Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt. még mindig nem adta le a beszámolóját arról, hogyan gazdálkodott tavaly közpénzből.

Magáncégek tízezreinek és állami cégek százainak nem okozott gondot a határidő betartása, de az MNKH-nak igen. Amikor először megkerestük az állami céget, a határidő után pár nappal, napokba telt, hogy az illetékesek valamit válaszoljanak. Két héttel ezelőtt azt írták, hogy

az MNKH Zrt. 2016. évre vonatkozó beszámolójának közzététele technikai okok miatt több időt vesz igénybe, ám rövid időn belül elérhető lesz.

Azóta többször is megkérdeztük a botrányokba keveredett céget, és a felügyelettel megbízott, Szijjártó Péter vezette külgazdasági tárcát, hogy mikor jár le az az általuk emlegetett rövid idő, mikor teszik közzé a dokumentumokat, és mi is az a rejtélyes technikai hiba, ami eddig meggátolta a vállalkozást a törvényi előírások betartásában, de többszöri kérdésünkre sem válaszoltak az elmúlt két hétben.

Nem árt felidézni: ez az a cég, amelyik

 • a Quaestor-botrányba is belekeveredett,
 • tavaly jókora csúszással (két és fél hónappal a határidő után) hozta nyilvánosságra beszámolóját a 2015-ös évről, amelyből kiderült, hatalmas, 6 milliárdos veszteséget hozott össze,
 • majd kitudódott, hogy ez az állami cég Orbán Viktor rokonaihoz köthető vállalkozással üzletelt, és ráfaragott: 3,2 milliárdos tartozást halmozott fel vele szemben a magáncég. (A botrányokról kicsit részletesebben a két héttel ezelőtti cikkünkben írtunk.)

Bónusz: az Orbán-rokonokhoz köthető cég, a Cider Alma Kft. sem hozta nyilvánosságra még a beszámolóját.

Nyugdíj: milliókról mondunk le, ha sokáig halogatjuk ezt a döntést

sze, 2017-06-21 17:57

A nyugdíj kérdése sokakat foglalkoztat, azonban a feltételek gyakori változása vagy a hátralévő idő hosszúsága miatt nem könnyű a tisztánlátás. A kedvezőtlen demográfiai folyamatok egyértelműen nyugdíjcsökkenést vetítenek előre, ami azt jelenti, hogy a rövid távú megtakarítási célok mellett a nyugdíjcélú takarékoskodás is rendkívül fontossá válik.

Kétségtelenül azok a legszerencsésebbek, akik nem régen jöttek ki az iskolapad mögül, ugyanakkor azoknak sem kell kétségbe esni, akiknek már csak 10 év van hátra a nyugdíjig. Nézzük, mit is mutatnak a számok!

Mennyit számít a takarékoskodás?

Az a legjobb, ha minél hamarabb látunk neki az öngondoskodásnak, ugyanis az idő és a kamatos kamat az előtakarékoskodó mellett áll. Ez olyannyira igaz, hogy pályakezdőként még havi 10 ezer forintból is érdemi nyugdíj-kiegészítés halmozható fel, míg később eszmélve ezzel egyenértékű megtakarításért már akár 10-szer ekkora összegre van szükség havonta.

A nyugdíjra szánt pénzt pedig érdemes olyan megtakarítási formában gyarapítani, ami az öngondoskodást 20 százalékos adójóváírással is honorálja. A tapasztalatok alapján az átlagos igényeknek az önkéntes nyugdíjpénztár  nyújtja a legjobb megoldást, az egyszerű működési struktúra és a viszonylag alacsony költségterhelés miatt. A befektetés ekkor különböző kockázattal és hozampotenciállal jellemezhető portfóliókba kerül, így a saját vérmérsékletünktől is függ a nyugdíjpénz gyarapodása.

A következő ábra is azt mutatja, hogy az életkor függvényében miként alakul a megtakarítható összeg, ha havi 10 ezer forintot egy önkéntes nyugdíjpénztárba fizetünk, feltételezve, hogy az elérhető hozam 4,5 százalékos.

Jól látszik, hogy a megfelelő stratégia minél fiatalabb korban elindítani az öngondoskodást, mert a befizetéseinkhez mérten ekkor lesz a legnagyobb a nyugdíjas korban felvehető összeg. Például, ha 23 éves korban havi 10 ezer forinttal indítjuk az ÖNYP számlát, összesen 5 millió forintot fizetünk be, de nyugdíjasként közel 16,5 milliót vehetünk ki a pénztárból (a különbözetet az elért hozamból, és az adójóváírásból kapjuk meg).

Ezzel szemben 30 évesen elkezdve már csak 11,3 millió forintos megtakarítás gyűlik összeg, míg 55 évesen már csupán 1,7 milliót eredményez a havi 10 ezres befizetés. Ahhoz, hogy az utóbbi esetben is összejöjjön a 16 milliós egyenleg, 10 éven keresztül legalább havi 95 ezer forintot lenne szükséges félretenni. Tehát a nyugdíjas évekre való felkészülés anyagi terhe az évek múltával egyre nő.

Tehát az időzítés nagyon sokat számít, mert minél hosszabb idő áll rendelkezésre, annál többet kamatozhat az összeg, de az adó-visszatérítés hatása is ilyenkor a legnagyobb. Ráadásul fiatal korban az öngondoskodónak jóval kisebb áldozatott jelent a takarékoskodás, míg ha csak később kezd neki, akkor csak az egyéb céljai rovására tehet szert ugyanakkora nyugdíj-kiegészítésre.

A következő kalkulátor segítségével ellenőrizheti, hogy mekkora nyugdíj-kiegészítésre számíthat!

Akár 90 ezer forinttal is kiegészíthető a nyugdíj

Azt már láttuk, hogy sok millió forint gyűlhet össze a hosszú évek takarékoskodásának köszönhetően, viszont ez még csak az érem egyik oldala. Sokkal többet mond el, ha tudjuk, mekkora havi nyugdíj-kiegészítésre tehetünk szert ezáltal. Egy példán keresztül szemléltetjük, hogy mekkora havi járadékra számíthatnánk, ha az összegyűlt megtakarítást 20 év alatt használnánk fel. Óvatosságból a pénztáraknál is megszokott számításból indultunk ki, vagyis rögzítettük, hogy 2 százalékos hozamot biztosít a pénztár a kifizetési szakaszban (banktechnikai járadék).

Ezek alapján, aki már a 20-as évei elején elkezdi a megtakarítást, az havonta több mint 90 ezer forintot vehet fel az önkéntes nyugdíjpénztári számláról. A havonta felvehető összeg meredeken csökken, ahogy egyre későbbre toljuk a nyugdíjcélú megtakarítás elkezdését. Így, ha csak 55 évesen kezdjük el a takarékoskodást, akkor a havi 90 ezer forint helyett csak 8,5 ezer forintos járadékra számíthatunk.

Kiszervezés okosan ? Ezekre figyeljen

sze, 2017-06-21 16:09

A Deloitte tavalyi felmérése szerint a cégek 35 százaléka már úgy tekint a kiszervezésre, mint az innováció forrására. Nemcsak költségmegtakarítást kívánnak elérni, hanem olyan erőforrásokat, know-how-t, technológiákat akarnak igénybe venni egy külső vállalattól, amelyek lehetővé teszik számukra, hogy később új termékekkel, szolgáltatásokkal állhassanak elő.

Az Outsourcing Institute összegyűjtötte azokat az előnyöket, amelyekre egy cég a kiszervezéssel tehet szert. További tippekért kattintson ide!

 • Csökkentheti és kontrollálhatja működési- és bérköltségeit.
 • Javíthat szervezete működési fókuszán. A vállalat teljes egészében kulcstevékenységére és alapvető kompetenciáira összpontosíthat.
 • Kivételes képességekhez és tudáshoz férhet hozzá. A beruházások megtérülése sokkal jobb lesz, ha kiszervezik például az IT-t egy arra szakosodott céghez.
 • Pótolhatja a hiányzó erőforrásokat. Gyakran előfordul, hogy senki sincs a cégnél, aki képes volna a szervezet informatikai igényeit menedzselni, és arra sincs lehetőség, hogy olyan embert vegyenek fel, aki ezt meg tudná oldani. Ilyenkor a kiszervezés megfelelő alternatíva lehet.
 • Csökkenthetők a kockázatok. Ha a vállalkozás élenjáró IT-megoldásokat akar futtatni, az drága és időigényes. Az outsourcinggal foglalkozó IT-szolgáltatóknak azonban lépést kell tartaniuk az iparági legjobb gyakorlatokkal, és ügyfeleik ezekhez is hozzáférhetnek. Ez a fajta tudás jelentősen csökkenti azokat a kockázatokat, amelyek az IT-rendszerek telepítése és üzemeltetése során elkövetett rossz döntésekből erednek.

Marton László, az Invitech Solutions nagyvállalati és kormányzati igazgatója szerint a cégek többsége lassabban ismeri fel a szolgáltatásként igénybe vehető, egyfajta használat-alapú vagy on demand IT előnyeit. Pedig, ha a vállalat a hagyományos módon épít fel egy kiszolgáló környezetet, akkor a rossz méretezés extra költséget vagy alultervezés miatt elégedetlen ügyfeleket hozhat. A szolgáltatási modellben működő technológiai környezet esetén, az infrastruktúraszállító egyszerre képes olyan rugalmas és költséghatékony megoldást adni, ami pontosan illeszkedik az üzleti volumenhez ? olvasható a hvg.hu-n megjelent, az Invitech Solutions szakmai támogatásával készült összeállításban. A teljes cikket itt olvashatja el.

Schulz vagy Merkel? Mik a főbb különbségek a német gazdaságpolitikában?

sze, 2017-06-21 16:02

Az egyik legélesebb ellentét a két jelölt között a korábbi szociáldemokrata kormányok által meglépett reformok megítélése. Ez azért nagyon fontos, mert amíg a munkaerőpiaci, versenyképességet szolgáló intézkedéseket Angela Merkel fontos és megőrizendő vívmányoknak tartja, addig ezt Martin Schulz baloldalról támadja.

Angela Merkelék két pillérre építi a gazdaságpolitikáját: adócsökkentést, illetve állami beruházásokat ígérnek. Martin Schulz esetében a program egyelőre kevésbé kristályosodott még ki. Elképzelhető, hogy a szociáldemokraták adóemelést terveznek, ám egyelőre kivárnak ennek a kommunikálásával, nehogy megbélyegezzék őket ezáltal.

Érdekes/hasznos volt, csatlakozom a munka.org Facebook-csoportjához: