Értékelő központok

A munkakeresés érzelmileg megterhelő és stresszes foglalatosság: hirdetésböngészés, önéletrajz és motivációs-levél írás, interjúk sorozata és ráadásul manapság sok cégnél találkozhatunk az értékelő központ módszerével, ahol csoportosan kerülnek megmérettetésre a jelentkezők. Sokakat érdekel, hogy mi is az értékelő központ, mire számíthatnak a jelentkezők? 

Az értékelő központot (assessment center) eredetileg az amerikai és az angol hadseregnél alkalmazták, hogy a legmegfelelőbb személyeket válasszák ki különleges feladatok elvégzésére. Az emberi erőforrások menedzsmentje az értékelő központ fogalma alatt  munkaerő-kiválasztási módszert ért, amelynek során olyan munkapróbák sorozatát alkalmazzák, melyek egy adott munkakör legfontosabb feladatait modellezik. Az értékelők (megfigyelők) a munkakör sikeres ellátásához szükséges készségek meglétéről a jelentkezők csoportos és egyéni feladatmegoldásaiban adott teljesítménye alapján kapnak információt.

Általában az értékelő központra már akkor hívnak vissza valakit, ha egy előzetes interjún, vagy tesztsorozaton felkeltette a munkáltatók érdeklődését. Egyes cégeknél az értékelő központok több napig is eltartanak, de legalább 4-5 órás megmérettetésre kell számítani. Bizonyos esetekben a szükséges készségek és képességek fejlesztésével is kiegészítik az értékelő központot, amit fejlesztő központnak (Development Center) neveznek.

Mi történik az értékelő központokban?

Az értékelő központi gyakorlatok összeállítását munkakörelemzés előzi meg: kialakítanak egy készség- és képességprofilt, aminek alapján vizsgálják a jelentkezők alkalmasságát (pl. kommunikációs képesség, világos kifejezésmód, frusztrációtolerancia, együttműködő-képesség, szervezőkészség stb).

A gyakorlatok úgy vannak összeállítva, hogy a munkakörhöz szükséges kompetenciákat vizsgálja. Például értékesítő pozicióknál értékesítési, telefonos időpont egyeztetési szimulációkra, őrző-védő állásoknál provokatív viselkedéskezelési helyzetgyakorlatokra, vezetői munkakör esetén döntési, idő-menedzsment feladatokra lehet számítani. A jelentkezőket több képzett megfigyelő értékeli, előre felállított szempontok szerint.

A legtöbb értékelő központ során alkalmaznak szituációs játékokat, ahol konkrét munkahelyi vagy fantasztikus helyzetekbe kell, hogy beleképzeljék magukat a résztvevők ( pl. csökkenteni kell a cég költségeit 25 %-kal, sivatagi kommandós-bevetésen vesznek részt, építsenek egy állatkertet stb.), ún. irattárca-gyakorlatokat (a külföldi kiküldetésbe ment vezető helyére kell belépni, és annak a feladatait kell ellátni, valamint az iratai közt rendet rakni, döntéseket hozni), információgyűjtési gyakorlatokat (a jelölt részére eleinte minimális információ áll rendelkezésre, s egy informátortól kell megfelelő kérdezési stratégiával kiderítenie a tényeket, aminek alapján döntést kell hoznia), prezentációs feladatokat, szerepjátékokat, kreativitást vizsgáló feladványokat, intelligencia és személyiségvizsgáló teszteket.

Tanácsok értékelő központon résztvevőknek:

  • légy spontán, légy önmagad, vedd lazán, mint egy játékot?
  • tudatosítsd magadban, hogy azért hívnak be az értékelő központra, mert érdekes vagy a cég számára
  • vitahelyzetben ne vádaskodj, ne kritizálj, légy konstruktív, de magabiztos
  • vállald önmagad, légy önérvényesítő, de ne agresszív, fogalmazz egyes szám első személyben
  • ha esetleg nem téged választanak ki, akkor is légy büszke magadra, hogy idáig eljutottál, hisz ez nem mindenkinek sikerül, és próbálj meg tanulni a történtekből! A következő értékelő központon sokkal rutinosabb leszel!
    Indries Krisztián /klinikai szakpszichológus/ Fotó: Tom Denham

Egy példa az alkalmazott szituációs játékokból:

NASA - Világűr játék

A kényszerleszállást végrehajtó űrhajó legénységének közösen és egybehangzóan kell döntenie a túlélés érdekében.

1. Egyéni instrukció a csoport tagjainak:

Az űrhajótok a Holdon kényszerleszállást kellett végrehajtanotok. Valójában az anyahajóval kellett volna találkoznotok, amely a Hold világos, napos oldalától 200 mérföldre található. A landolás az űrhajótokat teljesen széttörte. Túlélésetek ebben a pillanatban attól függ, hogy el tudjátok-e érni az anyahajót. A felszerelésből mindössze 15 tárgy maradt épségben. A feladatotok ezen tárgyak fontosságának rangsorolása a túlélés szempontjából. Az anyahajóhoz való csatlakozáshoz a legfontosabbnak tartott tárgyat az 1. helyre, a második legfontosabbat a 2. helyre, a legkevésbé fontos tárgyat pedig a 15. helyre sorold! 10 perc áll rendelkezésetekre!

A tárgyak listája:

gyufa, élelmiszersűrítmény, 50 láb nejlonkötél, ejtőernyőselyem, önmagától felfújódó, életmentő tutaj, hordozható fűtőtest, 2 db 0,45-ös kaliberű pisztoly, tejpor, 2x100 font oxigén, csillagtérkép (Hold helyzetképpel), mágneses iránytű, 5 gallon víz, fényjelző golyók, elsősegély-láda injekciós tűkkel, napenergiával működő URH sugárzóvevő

 

2. A játék második szakaszában a jelentkezők feladata a közös rangsor kialakítása úgy, hogy minden csapattagnak a véleményét figyelembe kell venni a döntés során, és a döntésnek a lehető legegyhangúbbnak kell lennie.

A vita során a megfigyelők beazonosíthatják a munkacsoportban leginkább képviselt szerepmintákat ( praktikus szervező, elnök, feladatelosztó, elemző, csapattag, ötlettforrás). Az értékelőlk képet kaphatnak arról is, hogyan szerepel csoporthelyzetben a jelentkező, hogyan kezeli a fokozott stresszel járó helyzeteket. Ki lehet számolni azt is számszerűen, hogy kinek sikerült a leginkább befolyásolni a csoport döntését: az egyéni rangsor és a csoport által meghatározott sorrend különbségeit összeadjuk. Minél kisebb ez az érték, annál inkább sikerült a csoportot döntésében befolyásolnia.